Прирачник „Природна нега за вашето дете“

Discussion in 'Дете' started by Biodevojka, Dec 20, 2023.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Здаво на сите,

како што некои од вас веќе знаат од неодамна излезе во подажба мојата втоа книга „Пиодна нега за вашето дете“ коплетно посветена на детското здавје и нега од раѓањето па сѐ до 18-та година.

Книгата е поделена во 4 дела и тоа:

1. Во првиот дел говорам за фитотерапијата, гемотерапијата,ароматерапијата и уотребата на билките во секојднвниот живот.

2. Во вториот дел говорам за деткото здравје, природни методи за најчестите поблематики кај децата според возраста, и тука може да најдете рецепти специјално креирани со помош на Проф. Паола Бериа, хемичар и специјалист по натуропатија од Италија. Сите рецепти се проверени, испробани и докажани како ефикасни и делотворни.

3. Третиот дел е посветен на природна нега на детската кожа, соодветни препарати, рецепри за домашни препарати и предлози за природни козметички производи.

4. Четвртиот дел е посветен на правилната орална хигиена кај децата според возраста.

Делот за фитотерапија, гемотерапија и природни рецепти и средства за добросостојба и лечење на детскиот организам е работен со помош на Проф. Паола Бериа, дипломиран хемичар на факултетот во Торино (Италија) и специјалист по природни терапии за деца (Интернационално здружение за Холистичка и Клиничка Терапија) во соработка со одделот за хемија на Универзитетот La Sapienza во Рим. Сите природни рецепти кои може да ги најдете во оваа книга (поврзани со фитотерапија, гемотерапија и подготовка на разни чаеви, како и рецептите во делот за орална хигиена) се изработени со проф. Бериа и одобрени од нејзина страна како ефикасни.

Делот за орална хигиена е работен со помош на Спец. Др. м-р Ели Андонова Миланов, стоматолог, специјлиат по ортодонција и магистер по стоматолошки науки, Стоматолошки Факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј- Скопје“ .

При одредени сегменти од делот за ароматерапија, помош добив од проф. Марко Валуси, дипломиран фитотерапевт на факултетот во Лондон (Велика Британија), со специјализација во полето на ароматерапија и етерични масла. Член на научниот комитет на списанието L’Erborista (Билкар), член на Италијанско здружение за хербална наука и техника и истражувач во одделот за Биостатика на универзитетот во Падова.

Решив да подарам една книга на еден член/членка од форумот. Сѐ што треба да направите е да оставите ваш коментар и добитникот ќе биде избран по случаен избор.

DELFINA81, Anemona, Change. and 21 others like this.
  2. dromka

dromka Истакнат член

Те читав тука во оговори, неколкупати дури и препроверував продукти при купување, напменувајќи си твои совети. Се радувам што си успеала да издадеш волку корисна книга! Честитки

Biodevojka and Mumoftwo30 like this.
  3. Miss666

Miss666 Популарен член

Одлично, секоја чест! Давам поддршка и честитам за книгата.
    Исклучи ме од потенцијални добитници бидејќи не живеам во Мкд, но честитам на оној кој што ќе ја добие.

4. Калатеа

Калатеа Популарен член

Интересен новитет, среќно:)

Мене само ме интересира дали се поделени сите совети по возраст на дете, или се општи? (Освен тие за оралното здравје)

Biodevojka likes this.
  5. Anturium

Anturium Популарен член

Браво. По секое несебично напишано мислење тука заслужуваш заработка за твојата професионалност. Баш се радувам и искрено посакувам да “растуриш” со продажба. (fingers)
    Уште да кажеш од каде може да ја купиме книгата? :inlove:

dromka likes this.
  6. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Браво ,честитки.
    Во свет во кој имунитетот ни е паднат под нула и веќе сите заборавивме на мајка природа ,онаа која не дала,може и да не излечи баш ваква книга ни е потребна.

7. Viveki

Viveki Истакнат член

Честитки за книгата, супер што имаме вакви содржини достапни ❤❤❤

Biodevojka likes this.
  8. Rovena

Rovena Активен член

Честитки Биодевојка, секогаш ти ги читам мислењата, браво за несебичноста да споделуваш совети од своето знаење. Е јас си се пријавувам да си ја добијам книгата, би бил убав новогодишен поклон :wasntme:

Biodevojka likes this.
  9. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Ја видов книгава во издание на Арс ламина, значи (ќе) ја има во книжарниците на Литература.
    :clap:

10. Malesia

Malesia Популарен член

Честитки, ти посакуваме голем успех! :l:

Biodevojka likes this.
  11. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Прво честито на книгата, второ конечно нешто корисно да се испечати и трето од каде може да се набави книгата и по која цена?

Biodevojka likes this.
  12. Sucubus

Sucubus Истакнат член

Честитки @Biodevojka првата книга веќе ја имам, а вторава мислам дека ќе ја купам во повеќе примероци за младите мајки околу мене. Се повеќе ме воодушевуваш :hug::l::hug:

Biodevojka and dromka like this.
  13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Честитки Вики :l: На секоја мајка би и била добредојдена, па благодарам на можноста :f:

Biodevojka likes this.
  14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Честитки девојче, браво :):inlove:

Biodevojka likes this.
  15. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Браво и од мене, одлична книга.:inlove:

Biodevojka likes this.
  16. Freckles.

Freckles. Популарен член

Честитки, колку интересно звучи книгата! Ти посакувам многу успеси.

Biodevojka likes this.
  17. Change.

Change. Истакнат член

Честитки @Biodevojka ,мило ми е што постигнуваш ваков успех, те читав уште пред сигурно десетина години(може не се точно 10 ама мене така ми изгледаат) на форумот и црпев совети од твојот блог.Ти посакувам уште многу книги и достигнувања! Заслужуваш! :):hug:

Biodevojka likes this.
  18. Anemona

Anemona Истакнат член

Честитки за успехот, браво! Потребни ни се вакви наслови повеќе во секојдневиево. Кога ќе имаш информација каде може да ја набавиме, сподели ја тука.

Biodevojka likes this.
  19. Biodevojka

Ви благодарам од срце на сите за убавите зборови. Ќе оставам уште неделава да коментираат тие што не успеале па сабота или недела со апликацијата рандом ќе изберам една среќна добитничка.

Сите делови се поделени по возраст (со соодветни рецепти и билки за возраста). Во првот дел за лечење на организмот и поделбата е:

1. од раѓање до 1 година
    2. од 1 до 3 години
    3. од 3 до 6 години
    4. 6+ години

Ова е намерно направено во договор со мојата професорка, бидејќи има различни количини и секако разлчни методи и природни средтсва. Некои средтсва се исти за сите годишни возрасти (на пример гемодериватите), меѓутоа други како етеричните масла доаѓаат во последната категорија (над 6 години) со исклучок на ретки случаи каде се применети и во 3-6 години.

Делот за нега на кожата е различно поделен следејќи го развојот и физиологијата на кожата

1. период на новороденче од раѓање до 1 година
    2. детски период од 2 до 4 години
    3. претпубертетски период од 5 до 12 години
    4. од 12 до 18 години каде детската кожа постепено созрева и ја постигнува зрелоста како кај возрасните во поглед на морфолошките и физиолошките карактеристики.

Делот за орална хииена секако ги следи фазите на раст и развој на целиот систем (заби, вилици, зглоб, меки ткива) и е поделен:

1. од раѓање до 6 месеци
    2. од 6 месеци до 2,5 години
    3. од 2,5 го 6 години
    4. од 6 до 12 годин
    5. од 13 години па нагоре

Точно драга, книгата е во издание на Арс ламина и ја има во сите книжари на Литература.мк и онлајн на нивниот сајт.Цената е 890мкд. и претставва одличен подарок за сите родители, особено кога се оди на повојница (мислам дека така се вели кога ќе се роди бебе).

Книгата може да се купи во сите книжари на Литература.мк и онлајн на нивниот сајт.Цената е 890мкд.

на 31 јануари 2024 ќе бидат 9 години од отворањето на мојот блог...

Kaja991, marchi-cool, Change. and 5 others like this.
  20. Biodevojka

Здраво на сите,
    ви благодарам уште еднаш за учеството и за убавите зборови.

По случаен избор со апликацијата Рандом, излезе како добитник @Anturium
    Јас и честитам за наградата и ќе ја замолам да ми прати приватна порака со податоци (име, презиме и телефонски број). Ќе те исконтактираат од Арс Ламина после празниците за подигнување на книгата.

Честитки и уште еднаш и благодарност до сите останати за поддршката која многу ми значи.
    Поздрав и среќни празници.
    Вики

marchi-cool, dromka and Anturium like this.