Не видов каква тема ама ако е дупла или несоодветна нека се премести кај што и е местото Ја отворив со цел да разменуваме природни рецепти за јакнење на имунитет кај децата,сега како што следи сезоната на грипови и вируси добро ке ни дојдат. Вчера превев еден рецепт за јакнење на имунитет: Се меле 150гр ореви 150гр лешници(непечени) 150гр бадеми(непечени и несолени) 250гр сусам се става 30мл прополис 500мл сок од цеден лимон една кесичка цимет една мала тегла таан и една голема тегла мед. Сето ова убаво се маша и се собира во тегли(излегуваат 3 големи тегли) и се јаде 3 пати на ден, на сабајле на гладно по една кафена лажица за деца,а една супена лажица за возрасни.2 саати после ручек и 2 саати после вечера. Па ако некоја од вас превела било каков слободно нека пише
Сок за зајакнување на имунитетот 1кг.цвекло 1кг.моркови 1кг.лимони 1кг.јаболка 1 голема тегла мед Цвеклото се лупи,лимоните убаво се мијаат и им се сече горниот и долниот дел,и се ставаат во вода да стојат 2саати,морковите се мијаат и не се лупат исто и јаболката не се лупат само се чистат од семките. Се мелат или се рендаат на ситно во овој редослед: цвекло,лимон,морков јаболко.се потураат со 2 dl.превриена изладена вода или со купена вода.и треба да одстои 12 саати. После 12 саати сето се процедува низ газа и се стега убаво да излезе цел сок од овошјето. Во изцедениот сок се додава голема тегла мед и убаво се меша.се пие пред јадење
Јас го направив овој со ѓумбир, лимон и мед. Во тегла се редат лимони, ѓумбир цечени на тенки ленти и се залева со мед, се остава во фрижидер да се направи желе и се раствара тоа со топла вода како чајче. Мене не ми е ушт направено како желе туку така како потечно желе му иде, мислам дека ќе се меша со топла вода и ќе личи на нешто Од утре ќе започнам насабајле да го пијам
Овој рецепт го видов на интернет пред некое време: рецепт за зајакнување на имунитетот за деца и возрасни: - 100 гр суво грозје - 150 гр ореви - 100 гр бадеми - Кора од 2 лимони - 100 гр суви кајсии - 100 гр суви сливи - 300 гр мед Во машина за мелење месо се мели сувото грозје, оревите, бадемите и кората од лимон. Во смесата додадете сок од два лимони, чија кора претходно сте ја употребиле. Измешајте. Понатаму, додадете ги сувите сливи и сувите кајсии. Измешајте. На крај се додава медот и повторно се меша. Оставете да отстои на темно место 1-2 дена. За деца постари од 3 години – 1 лажица 2 пати дневно За возрасни: 1-2 лажици 3 пати дневно Аха, еве го линкот,го најдов. Има уште еден рецепт за возрасни http://popara.mk/2013/zhivot/zdravj...ajaknuvanje-na-imunitetot-za-deca-i-vozrasni/
Мене како мала ми даваа, а и сега мајка прави па си земам мешавина од 1 тегла мед со една шака мелено семе од коприва. Се зема по една мала лажичка насабајле (на гладно). Јас во лажичката си капнувам и по некоја капка лимон затоа што семето од коприва има некој чуден/јак вкус и мирис, па да ми дојде малку киселко.
Еве едно искуство од братучеда ми од прва рака, не е никаква препорака, туку само искуство. Братучеда ми има мало детенце, 6 годинки. Детенцето цело време настинки, бронхитиси, па дијагноза астма, па можеби не е астма изгледа е алергија. Од лекарка во клиниката за педијатрија добила препорака во исхраната да вметнат храна со витамин А, им рекла да јадат црни џигери, печени, пржени, варени, во супа и слично. Ама не многу често за да не направат лошо во спртотивна насока, хипервитаминоза. После секоја болест и инфекција се исцрпува витамин А и имуниот систем останува слаб за следната. Му даваа рибино масло и што ли уште не, ама им рекла дека не може да препорача такви суплементи затоа што не се ефективни како што е апсорпцијата од храната. Исто му правеше сокчиња и кашички со моркови и сите оние што беа на листата на извори на витамини, ама тие немаат готов витамин А, туку имаат провитамин кој во телото треба да се претвори во витамин, ама некои деца немаат силен метаболизам на мастите и стероидите и затоа побавно создаваат витамин А, додека од животински извори како црн џигер, витаминот А е готов за употреба од страна на телото. Сега се фалат дека има големо подобрување откако јадат џигерчиња и дека нема такви тешки симптоми. Тоа има логика затоа што липосолубилните витамини К, А, Д и Е се есенцијално вклучени во имунитетот и дури и минимален недостаток ја нарушува силината на реакцијата од страна на имуниот систем.
Јас веќе два дена си го пијам медот со лимон и ѓумбир, многу е вкусен а и добив идеа дека може да се стави како додаток во зелен чај или нане, мора да е прекрасен вкусот, бидејќи и вака е многу питка напивка, што е чудо за лекови, обично имаат помалку лош вкус.
Дали ќе може да го пишеш точниот рецепт, колку ѓумбир, колку лимон, колку мед, како се зема, дали и колку треба да стои, дали се процедува нешо и сл. Поздравче
ne e priroden imunitet no e lek za protiv kaslanje. Dokolku deteto kasla od iskistvo za Eden den den ipol mu pominuva receptot e : mala glavica komid na krukcinja ja secete ja stavate vo teglo I kromidot go polivate so med neka otstoj 4-5 casa I procedete. Tri pati na den ete moeto e skoro dve godinki po Edna supena lazica. Im kazavme zbogum na antibioticite I sirupite
100 gr. leneno seme 100 gr.susam 100 ge.semki od tikva 100 gr.semki od soncogled edna tegla med site seminja se melat pa gi mesate so medot ke vi izleze edna ipol tegla i sekoj den po edna lazicka na den,toa i za nas vozrasnite e super
mi se sviga receptov, sakam da go napravam za celoto semejstvo. po kolku se pie pred jadenje? kolku za deca kolku za vozrasni?
Nekoja majka sto go pravi sokot od cveklo da mi objasni po kolku vreme go cuva i kade? Jas go pravam veke nekolku meseci, pravam pola doza za pobrzo da se zavrsi, sinko pie po ednas dnevno i ni trae skoro cel mesec. Go sobiram vo staklo i go cuvam vo frizider, dali e pravilno taka? Osven gorenavedenoto, stavam i 1 limontos, takov recept imam.