Форумџика на годината

Пријателства со други мајки

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од RainBow, 8 мај 2019.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.087
    Ќе ја ставам темава овде бидејќи не е со бебиња поврзана па да стои во другата подкатегорија.
    Она што ме интересира и сакам да го продискутираме е пријателствата со другите мајки.

Колку мајки пријателки имате? Дали откако станавте мајка ви се смени погледот кон пријателствата и се ориентиравте повеќе кон пријателките со деца? Сте се запознале ли со друга мајка и веднаш да ви кликнал муабетот во однос на воспитување на дете? Или можеби ги одбегнувате оние што имаат различни погледи од вас?

Јас се запознав сосема случајно со една мајка и веднаш ни тргна муабетот, некако многу слична приказна имавме и почнавме постојано да си комуницираме и децата да ги дружиме. Моментално немаам некоја поблиска пријателка без деца, и неколку пријателки од порано веќе се со деца, а и движењето сега е такво што повеќе е со луѓе со дечиња.

Колку се поддржувате една со друга кога имате и спротиставени мислења?
    Мислам дека е малку широка темава и би била интересна дискусијата, па споделете искуства. :)

На mal.ecka, Victorian, Starlič и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Имам две блиски пријателки мајки со кои се дружиме секојдневно, и ние и децата.
    Со едната имаме многу слични, да не речам исти убедувања и ставови кога станува збор за одгледување дете, но со другата сосема спротивни. Вторава на пример, му дава кравјо млеко на детето од 9 месеци, му дава да јаде нешта кои јас не би и' ги дала сега на мојава, зошто се тотално нездрави и слично. Но немам проблем со тоа, нејзино дете, нејзини правила. Јас не и' солам памет, ниту таа мене. Дружбата ни оди супер, без разлика на спротивставените ставови. Се' додека е тоа така, верувам дека ќе се дружиме, пред се' зошто енергиите ни се многу слични. Се знаеме од пред да родиме и двете, така што и тоа си има свое влијание на дружбата. Само затоа што некој има различен став од мојот во однос на дете, не ми е причина да не се дружам и разменувам искуства со него. Се' додека нема напаѓања и солење памет, се' ми е прифатливо.

Дали сум повеќе ориентирана кон пријателки со деца откако родив, па несвесно би рекла да. Кога сум слободна често се фаќам дека попрво се јавувам на мајкиве, отколку на другарките што немаат деца. Веројатно зошто најчесто е тоа за викенди преку ден, кога можеме да ги шетаме малите во парк и да се дружиме, а и зашто си мислам можеби другарките без деца не би сакале да не' дружат со бебка. Не дека не сме излегувале и со нив, но ете, дружбите со оние што не се мајки ни се најчесто вечерни излегувања, кафана, женско друштво и така.

Допрва ќе ми тргне бебка во градинка, па и таму сигурно ќе почнам да комуницирам со други мајки. Едноставно, кога имаш дете, опкружувањето ти е тоа, со млади мајки.

Се трудам да не запоставувам никого, во секој случај :)

На do-re-mi, TeddyGrey, 24.07 и 10 други им се допаѓа ова.
  3. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Јас во друштво имам и такви и такви иако повеќето се мајки со деца.
    Околу ставовите и начините на воспитување со дел сме исти, но со другите ни е различно но научив дека треба да си преќутувам. Порано знаев и да наметнам став но со тек на времето увидов дека некои работи не се прифатливи за сите и дека не им е баш пријатно кога јас *солам памет*
    Најинтересни ми се новите мајки о работите што ги прават и сите тие непотребни мерки на претпазливост околу детето но и јас бев таква така што немам право да коментирам.
    Инаку, околу тоа дека несвесно се јавувам кај мајки со деца кога имам слободно време, апсолутно е така. Не го правам тоа намерно туку гледам и децата да имаат занимација додека сме излезени.

На cvekence123, Chantal, RainBow и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Мајка ми се дружи со многу мајки на ,,другари/другарки” од основно.
    Порано во основно си одеа почесто на кафе, сега во средно ретко кога.
    Само во школо на родителска ако се видат праат муабет и толку.
    Од новиве другарки се знае само со 2 мајки и тоа еднаш се имаат видено во најлошата можна ситуација и не се дружат нешто.

На cvekence123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Убава тема :)
    Кога останав бремена всушност дознав дека и две први братучедки на сопругот се бремени исто колку мене па од тогаш наваму сме ептен блиски,споделуваме се,примаме совети и кога не се сложуваме си тераме по свое без замерки..исто си живеам со две мајки со кои бевме заедно во болница и со сопруга на колега на мажот ми..Се дружам и со пријателки кои сеуште немаат деца,обожавам да испагам и разговарам со нив но да бидам искрена по убаво ми е со пријателките мајки,повеќе муабет,совети,искуства..:)

6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Oф леле, мaјкa дa си нa oвoј свет.
    "Дaли oткaкo рoдивте дете ви се смени пoгледoт кoн пријaтелствaтa и се oриентирaвте пoвеќе кoн пријaтелствa сo мaјки?" "Или мoжеби ги oдбегнувaте oние штo имaaт пoинaкви пoгледи oд вaс" претпoстaвувaм се мисли нa нaчин нa oдгледувaње.
    Дaли сериoзнo @RainBow не гледaш штo се' не е вo ред сo текстoт пoсебнo реченициве пoгoре?

На Tekkyi и baba Rada им се допаѓа ова.
  7. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589

Јас па пуста, појше пријателка со татковците сум:rofl:

На MissDior, ALISA0000 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.087
    Полесно е кога имаат занимација и се две или повеќе, ако е сама вика по мене зашто и е досадно и секако муабет не може да се направи.
    За делењето исти ставови со другаркиве одамнешни горе - долу исто ги воспитуваме децата, ама и да не е така немам проблем. Секој до и за своето.
    Совет споделувам ако е побарано, инаку немам обичај да зборувам што и како, не сакам ни мене неповикани кога ми зборуваат.

На Sexybaby86 и sunshine2015 им се допаѓа ова.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.122
    Допаѓања:
    21.930
    Откако сум мајка, некако многу малце време останува за мојата дружба.
    Имам пријателки кои се мајки и кои не се.
    Дали имам ист став или не не се замарам. Не им се мешам, и се додека не ми солат памет не се лутам и бунам.
    А детето ми е такво што секој на улица ја застанува и збори, ја закача, па со сите мајки имам ок муабет. Најчесто околу однесувањето на децата.
    Не го сакам типот на мајки, кои се изнашетаа, деца оставија дома, имаат време за се, децата спијат по 12 саати ноќе плус 4 дење, а ми припаѓаат у несвест дека се преморени. Не дека не ги сакам, него едноставно не можам да им верувам зошто, знам и гледам какви им се децата.
    Но, сепак сметам дека оној кој има дете повеќе ќе те разбере.
    Сепак обврските си го прават своето.
    За дете мора да се зготви, испере, пегла, да се запази ред.. вакцини, болести, паѓања.. заби, тантруми. Плус работа, маж, други обврски.
    Ама за дружба ако навистина сте блиски и се разбирате не гледам проблем.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Сум се дружела со мајки на деца кои биле другарчиња со ќерка ми, кога беше малечка.

Сега не.

11. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    јас моментално спаѓам во таа категорија. Се дружам со мајки на пријателчињата на син ми од градинка,а сега од септември очекувам "зголемување на пријателствата" :lol: може малку е смешно ама таква ми е состојбата. Инаку сум во контакт со пријателките од претходно а повеќе со тие со деца.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    пријателствата со пнежниов пол некако во принцип не ми се најјака страна , со некои мајки комуницирам само од чиста култура ама подлабоки пријателства не сум склопила зашто битен ми е карактерот на човекот..... понекогаш се плашам дека можеби како поминуваат годините толку по пребирлива станувам , ама чиста реалност е дека повеќе немам потреба од празни муабети и површни личности во мојот живот :D

13. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.057
    Допаѓања:
    6.547
    Zalam nemam kirilica.
    Nisto ne mi se smeni otkako imam deca. iskreno poveke gi sakam zenite bez deca, znaat da kazat nesto drugo za slucuvanja niz svetot, otkolku da slusam prikazni za deca. Ne sakam da zboruvam mnogu za decata. Sakam sekakvi razgovori i sekakvi temi.
    Taka da tipot na prijatelki otkako imam deca, voopsto ne mi e promenet 8) 50:50 so i bez deca
    P.s. gi obozavam zenite so deca sto sakaat da debatirame za opsti temi.