Форумџика на годината

Проблеми со стрес јадење

Дискусија во 'Диети' започната од perduv, 29 мај 2023.

1. perduv

perduv Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    25
    Имам проблем каде што кога сум под билокаков стрес, одма тргам кон фрижидерот (facepalm) јадењето ми дава убаво да се осеќам, колку и да е привремено. Како последица на ова килата си се качуваат дур јас уште пак имам желба за да ослабнам. Моментално сум 164cm и 53кг, бев 51кг пред 2 недели и само продолжувам. Ќе пробам да не го правам ама некако секогаш се случува и ми треба само 1 момент за да си го расипам јадењето за денот. Дури да успеам да поминам ден јадејќи здраво или "нормално", следниот ден пак иста приказна и јадам доволно храна за цела семејство со 3 деца. Не помага фактот што ова е големо непотребно трошење на пари. Ќе отидам да пазарам и оп, чипс има на попуст ај ќе зеам, чоколадо ај ќе се почастам. Не е дека не знам да ослабам, имав порано 73кг после карантин и со труг ослабнав ама страв ми е дека губам контрола и пак ќе ги качам:worried:

На Dudo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dudo

Dudo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    368
    Лелее...

Мене ми се случува на работа тоа со јадењето под стрес.
    Ми иде бирото да си го изедам.

Колената ги уништив од цупкање у место.

Решение за јадењето..
    Не купувам веќе грицки туку овошје.
    Јабуки, мандарини, портокали што е у сезона тоа лапај само да не е чипс.

Ако го купиш ќе го изедеш 100%

3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Не купувај чипсови и чоколади. :D

"Фрли" му се на зеленчукот и овошјето. Исечкај си краставица, ротквица и моркови во поголеми количини, стави ги во големи садови и пикни ги во фрижидер. Секогаш да ги имаш спремни за грицкање. Исто и овошје, сеа имаш јагоди и цреши. Место чипс подобро ти е јаткасти, сончоглед, семки, оризови галети. Место чоколадо подобро ти е протеински барови, јогурти, пудинзи.

За почеток, глеј појадокот да ти е добро избалансиран, обавезно да има добра доза протеин и се останато по малку, и јаглехидрати и масти. Добро избалансиран појадок ќе ти го наштима апетитот на добар тек во остатокот од денот. Пиј повеќе вода. И ќефир или јогурт.

Плус сеа ти е сезона за точаци, ролерки, подолги прошетки, пентарење до Средно. Движи се. Ако имаш друштво, играјте некој спорт надвор, се ноѓаат разни терени.

И секако, најди нови начини да филтрираш стрес. Наместо при стрес да посегнуваш по јадење, ти треба друга активност. Секој што ме прати на форумов знае што ќе предоложам: медитација и пишување во дневник. Ама тоа сум јас. :D Можеби тебе нешто друго би ти одговарало.

На nina sayers, theowndemon, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    1.048
    Не знам што е работава и мене многу ме тера на грицкање со месеци уназад.:!: Значи не јадам нормално ручек, вечера, туку се чипсови и понекогаш благо, нешто без врска... Секој втор ден си купувам чипсови. Некоја традиција ми стана ова изгледа, плус сончоглед на нервна база мавам по една кеса.:?: Не памтам леб кога јадев последен пат искрено, се нешто грицкам. Чудно ми е затоа што јас не бев особа што е многу по благото или соленото. Нагло ми дојде ваков нагон за ,,грицкање" и вака терам со месеци.. Неколку килца имам накачено ама не се замарам за тоа. Кога сум под стрес не јадам ништо буквално, само кафиња и цигари и тоа може да трае со денови. Се си викам ајде демек да почнам повеќе да конзумирам овошје и зеленчук, ама џабе..

На Riko777 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.674
    Допаѓања:
    7.936
    Не знам дали сум единствена, но кога поминувам низ стресен период можам и со денови да не јадам.

На Michaelalala, TrueToMyself, Ouravanture и 4 други им се допаѓа ова.
  6. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    2.335
    И јас сум иста

На Michaelalala и elimkd им се допаѓа ова.
  7. TrueToMyself

TrueToMyself Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    325
    Исто, јас во уста неможам залче да ставам..

На eliesaab и Michaelalala им се допаѓа ова.