Ете на фејсбук налетав на ваква понуда, за само 39 денара супер цена свеќа за слава од 51 см само во нашите маркети. Црквената свеќа се продава по маркети за слава?За заштеда од 30 денара?Бизнис со свеќи во маркети?Што е следно?Света вода? Нели поентата е да се купи од црква со тоа ги потпомагаме на некој симболичен начин?
Црквата никогаш немала монопол во продавање на свеќи. Свеќите се дар, кој верниците го носат в црква, исто како што носат и масло, поскури, вино, темјан итн. Единствен проблем овде е што свеќите се продаваат како црковни и потрошувачите се доведуваат до заблуда. Мислам, дека нема потреба да се прави фама од тоа.
Црквата има реална потреба од финансиски средства. И тоа секогаш го нагласувам. Потребно е да се плаќаат комуналии, вработени (не попови) итн. Но, тоа не значи, дека купувањето на свеќи кои не се црковни е грев или работење против Црквата.
Да, убаво е од црква да се купи свеќи, но исто така бев "разочарана" кога во една црква видов 5 пати залепено да не се купува од улични продавачи, туку од црква, како да треба грижа на совест да имаш. А реално ете некој се трудел некако да заработи
И да не заборавиме, единствена вистинска свеќа достојна да се принесе при Бога е восочната свеќа. И секогаш кога имаме можност подобро да принесеме една малечка свеќичка, ама восочна, отколку свеќа од 2 метра, која ќе биде парафинска.
Нема врска од каде ќе купиш исто е свеќа е свеќа без разлика дали е купена од црква или од продавачот пред црква, маркет и сл.
Ова во Стокомак го имаше, немам видено на друго место. Нека прават пари и од свеќи, ако им дошло толку. Јас од црква сум купувала и ќе купувам.
Не гледам лошо во тоа свеќи да се продаваат и купуваат надвор од црква. Во црквата секако ќе оставам на икона пари, ако кревам леб и слично. Зошто да не заработи некој пред црква што продава денес леб ќе јади со тие пари. Нема да не казни Бог ако купиме од друго место, не е тоа приоритет. Ќе лажиме, ќе крадиме, ама важно не сме грешници, од црква купуваме свеќи само. Инаку да... купуваме од црква за да поповите земат плата инаку тоа нема врска никаква со вербата. Само доста оставам кај попот за друго, барем за свеќи ќе земам од кај некоја бабичка.
Да знаете со какво ѓубре се изработуваат и мнозинството од свеќите во црква што се продаваат...чист бизнис Моите свеќи за ароматерапија од ЧИСТ пчелин восок се милион светлосни години пред овие... Ама парафинот е 250ден кг а пчелиниот восок 1500+.. Бизнис е бизнис...далеку од свеќи се парафинските.. Јас од црква си купувам ама според мене нема ништо лошо било каде и да се продаваат..
Знаат црквине да напишат само од црква свеќа, а ќутат кога ги собираат штотуку запалени свеќи. Ни минутка не ги оставаат да погорат кога ќе ја запалиш, одма иде една тетка и ги собира.
Ова најмногу ме нервирало. А не дека немало место или нешто туку не знам зошто толку брзо ги собираат.
Може ги преработуваат и повторно истите ги продаваат. Затоа брзо ги гасат, за повеќе восок да им остане
Во тоа сум сигурна, затоа не ми е проблем во маркет што продаваат. Секако кога ќе ја зпалам во црква тие си ја преработуваат и ја продаваат.