Форумџика на годината

Пружање помош и реакција во одредени ситуации

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Directioner005, 6 јуни 2022.

1. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.407
    Здраво на сите, решив да ја отворам темава бидејќи не најдов ваква. Ако има нека се избрише:)

Инспирирана сум од фактот дека човештвото во последно време изумира, дека никој никому не нуди помош, дека никој веќе “не се меша”.

1. Дали сте се нашле во небезбедна ситуација надвор, и дали сте добиле помош?
    2. Дали сте биле сведок на ваква ситуација, и како сте реагирале при истата?
    3. Дали мислите дека е подобро да премолчите и да заминете за да не влагате во проблеми, или да застанете и да помогнете по цена на вашата безбедност?

Ќе почнам јас.. Порано бев стрикно за тоа да се помогне во секоја ситуација. Но, ми се случија неколку настани, што малце ме предомислуваат.
    1. Пред некое време, бев сведок на тоа како дечко на сред улица турка и агресивно шамара девојка. Ќе паднеше девојкава. Значи ептен страшно. Јас како јас, на тоа не можев да премолчам, и доаѓам до неа, и и викам ајде дојди со мене, овој ми се дере “тргни се курво” , јас не се предавам, викам ќе викнам полиција пушти ја одма девојката. И таа буквално ми се врти и ми вика, цитирам : Дај мавни ми се, не можам и со тебе да се замарам. Јас останав подзината.
    2. Во сред центар, циганчиња агресивно им се залепија на две млади девојки, ги влечеа, ќе фаќаа, им дофрлаа зборови као “еби ме, дојди позади” овие видно исплашени ги молат да се тргнат, не можат да ги откачат. Си викам нема смисла, мора да изреагирам. Идам и им викам ајде оставете ги на раат, тргнете се, ќе викнам полиција, не смеете вака. Циганчињава на мене ми се закачија. Ме плукна едното буквално, девојчињава избегаа од настанот и ме оставија.

После ова, сфатив дека треба да помогнеш само ако тоа се бара од тебе. Затоа што со тоа ја загрозуваш и твојата безбедност. Што знам, можеби погрешно, но одсега така постапувам.

На sino.o.oka, Dust, Cosmic Girl и 10 други им се допаѓа ова.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    48.129
    Не се помага безусловно во секоја ситуација од причина што не секогаш на некој му треба помош.

Се помага онаму каде што се бара тоа од тебе, ако некој гледаш е во лоша состојба, бара излез или вика за помош тогаш човечки е да се помогне.

Исто се помага и доколку на пат има сообраќајна несреќа, тука можеби и минути се во прашање за спасување на нечиј живот.

Во вербални расправии на јавни места сум била сведок и се тргам настрана, не е моја работа, од тепачки исто би избегала и не би се мешала ради моја безбедност.

Лично ми се случило во градски автобус ми се слоши и паднав ми помогнале. Неколку пати сум имала проблем со автомобилот се случувало да не можам да излезам од паркинг или да не можам да ја запалам сум побарала помош и секогаш ми помогнале.

На Cosmic Girl, Kimberly11, Guns N` Roses и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.100
    Да. Не ми помогнал никој. Бев нападната од двајца физички. Беше околу 10 саат, одма пред мене имаше тераси на ниско приземје и имаше луѓе внатре, јас иако викав, никој не помогна.
    За среќа, освен физички напад, немаше повеќе иако можеше.
    Ден денес се ежам на таа случка.
    Кмаше уште ситуации, оваа беше најлоша.
    Сум била сведок на безброј.
    Некогаш сум реагирала, некогаш не. Научив да проценувам кога можам, а кога не
    3. Дали мислите дека е подобро да премолчите и да заминете за да не влагате во проблеми, или да застанете и дапомогнете по цена на вашата безбедност?
    Со овој памет сега, не би улетала вез размислување во проблем.
    Зависно од ситуација, сигурно би се обидела на друг начин (да повикам помош или полиција), но директно не верувам.

Ова зборувам за ситуации каде јма вербална или физичка пресметка, така ја сфатив темата.

А за помош од друг тип секогаш сум гледала ако можам да помогнам и ќе помагам.

На marchi-cool, sj *O* и Directioner005 им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    - Кога ме нападнаа на работно место во Скопје добив помош од менаџерот само,другите бледо гледаа. Кога викнав полиција газдата на местото ми рече дека немало потреба, веројатно требаше да оставам да ме утепаат. Угледот му беше важен. Останатите сведоци никој ништо не видел. Среќа,полицијата си ја заврши работата.

Во Малта 2018 год ме полеа еден дечко со жешко кафе,кога се стрчаа пешкири даваа,мраз.. останав подзината.
    Бев сведок на сообраќајка пред моето работно место и веднаш реагирав. Верувајте ми многу значи пружена помош, не мора никој да цени,тоа го правите ради вас.
    Пред некој ден еден црнец и се пушти на една баба во бус сите станавме,јас бев во униформата. Кога ќе видат секјурити или полиција да пишува се плашат,а вака јаки се.
    3. Дали мислите дека е подобро да премолчите и да заминете за да не влагате во проблеми, или да застанете и да помогнете по цена на вашата безбедност?
    Зависи. Треба да се процени кога треба,ако е тепачка не е безбедно за девојче и треба да се повика полиција.
    Сум помогнала на комшиски расправии каде стари биле бутнати буквално на земја, на расправии каде треба да се стави крај (често во бус).
    Ама ако е ептен загрожувачка ситуација си има надлежни за тоа.

Пред сѐ, мислам дека треба да постои човечност и емпатија во себе си, за да знаеш како да постапуваш во одредени ситуации.

На Cosmic Girl, Lemon, sj *O* и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    И јас сум се нашол во неколку ситуации каде што тие на кои си се понудил за помош, или биле чудни, или неблагодарни, затоа сега не се замарам многу. Ако е стар човек, секако ќе помогнам, ако се помлади некои, се правам дека не гледам. :D
    Ова кажувам за не толку сериозни ситуации. Ко на пример пред некое време стојам на пешачки, и на дечкиве им излета тоа доле делот од колата каде што стои регистрацијата. И сега црвено им беше, двајца беа и чекаа некој да им го подаде, па уште свират. И човекот до мене отиде им го даде.
    Да не беше тој, јас не верувам дека ќе се позамарав да им го подавам.

На Directioner005 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.415
    Сум била во небезбедни ситуации, најчесто сама сум се справила, ама имало и ситуации каде што ми помогнале непознати.
    Сум била сведок и скоро секогаш реагирам брзо, не размислувам што би можело да ми се случи мене, туку гледам да помогнам најдобро што можем. (Херојот во мене се буди :rofl:)
    Имало и ситуации каде што сум се тргнала на страна, сметајќи дека немало потреба да се мешам.

7. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.407
    Во главно сите имаме слично мислење.
    Ме интересираше зошто добија толку осуда оние “случајни минувачи” кај тепачката во која брутално беше претепан и почина ракометарот.
    Од негде ги сфаќам и тие што не изреагирале никако, никој не сака да си има работа со луди луѓе и насилници, а во полицијата и анонимност на повик, одамна немаме доверба. Кај нас за жал, најголемите криминалци и насилници се поврзани со полицијата.

8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.484
    Допаѓања:
    127.304
    Бев во опасни ситуации, ама мене повеќе ми помогнаа полицајци отколку обични луѓе.
    За помагање на друг зависи од ситуацијата.Ако е нешто поситно би се вмешала, ако е покрупно единствена помош од мене ќе е викање полиција/брза помош/пожарна.

На WildMk и Directioner005 им се допаѓа ова.
  9. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.207
    Допаѓања:
    8.948
    Ми помагале и сум помагал.

До моментална проценка е. Некогаш е возможно да се помогне, а некогаш е попаметно да се седи на страна.
    Во главно ако се работи за здравје имам приметено дека се собира голема група луѓе за да помогнат, иако повеќето само испаничено и згрчено гледаат.

Исто така, во ситуации каде некој нешто се мачи или не е свесен дека му се случува мислам дека вреди да се помогне/укаже.

Во лични расправии не би се вмешал, особено не сам, и особено ако не се бара помош.
    А и тогаш најпаметно е да се пријави во полиција.

На Cosmic Girl и Directioner005 им се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Пред некој месец имаше случка каде вујко ми (72 годишен) се онесвестил во дворот.
    Вујна ми го испрскала со вода и додека дојде Брза помош му дала лимон.
    Кога дојде Брзата помош ја искараа зошто дала лимон, тој ги стегал крвните садови, му нанела штета.

...СДК дека понекогаш сакајќи да помогнеме, одмагаме.

Затоа, ако не си стручно лице, најдобро е да се повика доктор.

На KittyAgnes, Cosmic Girl, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.493
    Помагам исклучиво ако е сообраќајна незгода или животозагрозувачка ситуација на пр некому да му се слоши да е во безсвесна состојба... За помош што напад и малтретирање не би се мешала бидејќи не ја знам другата страна од ситуацијата ама зависи од ситуацијата би викнала полиција без да комуницирам и се мешам во насилството

12. Demi_

Demi_ Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2022
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    384
    Порано секому помагав, а видам расправија и јас ќе се вклучам, па бранам страна, па помагај, па трчај и најди им се, ама...
    Ама сега само ако станува збор за спасување на живот и е неопходна итна реакција се вмешувам. За се друго или полиција викам ако проценам дека е задолжително да се најде полицаец во збрката или одминувам и не се мешам. Кога доволно ќе настрадаш како наивна и добродушна страна расположена секогаш и секому да помогне е тогаш ти се пали сијаличката во глава дека некои случувања не се моја работа да ги оправам, а најмалку да се вмешувам во нив.

На Directioner005 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  13. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.290
    Допаѓања:
    9.032
    Заради ова мислам дека секој треба да помине курс за брза помош. Не се знае што и кога во животот ќе ти биде потребно.

На cresa-jagoda и KittyAgnes им се допаѓа ова.
  14. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.290
    Допаѓања:
    9.032
    Јас сум од оние што први трчаат да помогнат на некој што не му е добро.
    Еднаш пред мене и син ми млад маж доби епилептичен напад и падна. Син ми се уплаши ама јас препознав дека е тоа во прашање. Му реков не се плаши и дојде до мене да види што треба да се прави. Веднаш му притрчав, го свртев на страна да му помогнам да диши, зашто беше со лицето во тревата. Битно е да му се чисти дишните патишта за да не се задуши..Човекот се стабилизира ама сепак викнав брза помош.
    Инаку друг возрасен маж со деца се држеше на страна и на децата им рече да бегаат. Не се помести ни телефон фати да викне брза помош. Мислеше дека е од дрога нешто или дека е луд зашто пред нападот гласно викна и направи гримаси човекот.
    Во кавги не сум се мешала, искрено само еднаш и видов кавга меѓу маж и жена што тргна кон буткање на жената и постојав во близина да видам дали треба помош. За среќа сфати дека го гледаат па се смири работата.
    Имам паднато по скали на улица. Се искршив по нозете. Седнав на скалите и од јака болка си заплакав, не бев во состојба да станам. Луѓе проаѓаат покрај мене ама никој не ме ни погледна не ме ни праша што ми е. Го викнав на мобилен маж ми и по 10 минути тој ме крена...што да кажам.

На cresa-jagoda, marchi-cool, KittyAgnes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Ако е кавга, или тепачка, сум се вмешала само кога е дете во прашање.
    За возрасни, право викам полиција.

На Directioner005, cresa-jagoda, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.493
    значи секој со свое мислење и постапки ама јас искрено не знам кај ќе им оди душата на тие кои не сакаат да помогнат при вакви ситуации каде гледаат некој кај што паѓа. Па и дрога да е според мене сметам дека доволно е да се викне брза помош.

На Cosmic Girl, Directioner005 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.484
    Допаѓања:
    127.304
    Од автобус видов една жена падна пред пешачки.
    Некои не реагираа.Само еден дечко пријде, ѝ помогна да стане и да премине улица.
    Човекот е многу себично суштество.

На Cosmic Girl, sino.o.oka, Directioner005 и 1 друга личност им се допаѓа ова.