1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Cakica

    Cakica Популарен член

    Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    7.664
    Пол:
    Женски
    На Jacobana, Arja, 1MA и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.940
    @Umbrella22 znaci te molam za recept , sakas tuka sakas vo lp nema vrska toa. Izvinete od mob sum.
     

    Прикачени фајлови:

  3. toogood

    toogood Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.324
    На molikaMk, Serafima и Avokado им се допаѓа ова.
  4. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.918
    Пол:
    Женски
  5. Emilija97mk

    Emilija97mk Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    539
    Пол:
    Женски
    Може рецепт за тестото? :mm:
     
    На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.266
    Ајде рецепт :),

    И тортичево нема име, па можете да си го именувате како што сакате. Што си замешав, тоа си добив, ама им се допадна на гостите, тоа е најважно :$.
    Не сакав да биде нападно, премногу благо и да заситува многу, па измислив некоја своја лајт варијанта. Без маргарини, без обичен шеќер...

    Пандишпан (овој е само од интернет, некој проверен рецепт): 110 гр. путер се бие со 200 гр. кафеав шеќер во прав. Потоа едно по едно се додаваат 2 јајца и постепено се додава 200 гр. брашно и 1 пак. прашок за пециво. На крај полека се додава 125мл млеко и 1 лаж. екстрат од ванила, па се става во калап обложен со мрсна хартија. Се пече 15 минути на 180 степени.

    *** Јас го правев во плех, па затоа ваков излезе, многу тенок. Целта ми беше да извадам само еден ремен за оваа тортичка. Ако не сакате да ви остане парчиња од пандишпанот, преполовете ја дозата и испечете го во некој малечок калап.

    Кафеав фил:
    250мл. млеко, 150 гр. кафеав шеќер, 1 пудинг од чоколадо, 1 црно чоколадо со поголем процент на какао, 1/2 кес. желатин, малку вода, 150 мл. Хопла, 125 гр. путер.
    Бел фил: 150мл Хопла, едно бело чоколадо и неколку лаж. карамел (мојот беше домашен) колку за поинтензивен вкус.

    Подготовка на филовите: Се става млекото на тивок оган и му се додава шеќерот. Настрана се раств. пудингот во малку млеко и се вари. Питоа додека е жешко се става чоколадото и желатинот (желатинот претходно ќе го ставите во малку вода да набубри). Се остава да се излади.
    Путерот се бие и му се додава веќе изладениот пудинг. Настрана се бие Хоплата и се соединува заедно.
    За белиот фил...
    Цврсто се бие Хоплата. Чоколадото се топи и се става полека, а исто се става и карамелот. На крај се става стопениот желатин (кој претходно исто сте го ставиле во малку вода /од прилика едно чаше за ракија/ и потоа го ставате на тивок оган да се стопи). Во никој случај да врие, зашто ја губи способноста за желирање.
    Потоа ги ставате филовите во калап. Прво едниот убаво го израмнувате, па другиот, и на крај пандишпанот.
     
    На Journalistsocio, Cloud95, SunnyGirl2 и 14 други им се допаѓа ова.
  7. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    17.879
    Допаѓања:
    102.902
    Пол:
    Женски

    Пијaнo тестo

    500 гр брaшнo
    150мл млекo
    200 мл пивo
    4 л мaслo
    1 м.л сoл
    1м.л шеќер
    40гр свеж квaсец
     
    На betidule, ♡BuBaLe♡, Angel4eeee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.331
  9. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.222
    Допаѓања:
    41.456
    @sadgirl21 Рецепт од колачињата ако може
    @Dgirlll Од Мачемлоуто
    @mila25ve Од корпите

    Фала :D :*
     
  10. sadgirl21

    sadgirl21 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.354
    Допаѓања:
    8.477
    @ludoto19 , повели рецепт:)

    4 јајца и 13 лажици шеќер се матат убаво, јас вообичаено ги матам околу 10тина минути.
    Потоа се додаваат 13 лажици зејтин (морам да ти напоменам дека зејтинот јас го кратам, значи ставам 6 или 7 лажици бидејќи со 13 некако како мн. ровка ми е кората), 13 лажици млеко, 13 лажици брашно, и 1 пециво.
    Убаво избрканава смеса се пече во плех, претходно намачкан со малку зејтин и обложен со брашно,

    Глазура: 3 филџана млеко, 13 лажици шеќер и 3 лажици какао, може и 1 ванилин шеќер.
    Бркаш додека да згусне, и потоа посипуваш врз испечената кора.

    Поздрав, и убав ден!:)
     
    На cresa-jagoda, Annath и ludoto19 им се допаѓа ова.
  11. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Пол:
    Женски
    @ludoto19

    Пандишпан: 6 жолчки се бијат со 200гр. шеќер, потоа му се додава 150 мл. млеко, 150 мл. масло (ама јас помалце секогаш ставам оти нејкам многу мрсено да е), 150 гр. брашно, 1 пециво, 2 лајчиња какао и сето тоа убаво се меша и се печи. Потоа се бијат белките со 18 лажици шеќер и откако ќе се испече пандишпанот одозгора му се тураат белките и повторно се става во релната да добијат боја жолчките. Потоа се прави глазура од чоколадо и се премачкува. И обавезно сечиго дур не е здрвена глазурата оти потоа ќе ти пука чоколадото. :) Bon Appetit
     
    На cresa-jagoda, Annath и ludoto19 им се допаѓа ова.
  12. mila25ve

    mila25ve Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    Пол:
    Женски
    1 канче кисело млеко, 1пециво, 1лажичка сол, 2лажички шеќер, пола филџан зејтин и брашно по потреба. Ова е тесто за пица и од тоа тесто направив 1плех пица и 6мафини крофни со крем. Тестото се меси убаво потоа се расукуваат мали кругови и се ставаат во калап за мафини, се полнат со 1лажичка крем и се фаќаат сите краеви од тестото и се затвораат како кутивче да дојде
     
    На cresa-jagoda, Annath и ludoto19 им се допаѓа ова.
  13. One.Moment

    One.Moment Популарен член

    Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    3.544
    Пол:
    Женски
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.013
    Допаѓања:
    198.824
    Пол:
    Женски
    Да си го испоштовам @ludoto како големо гурманче, еве ги рецептите.
    Лесни и брзи.

    Моцартки
    • 150г путер или маргарин
    • 250г бел еурокрем
    • 250г бела чоколада
    • 250г ореви и лешници (може и само ореви или само лешници, по желба)
    На пареа се топи путерот, се додава чоколадото да се растопи, а потоа и еурокремот.
    Мешавината од ореви и лешници ситно се сецка, а може и да се истолчат во аван.
    Јатките се мешаат со смесата од чоколадо, еурокрем и путер и кога ќе бидат убаво измешани, смесата се става во силиконски калапи или пак во обложени калапи по желба и се остава да се стврдне барем неколку часа.

    Штангли со кикирики

    • 150г путер
    • 150г шеќер во прав
    • две жолчки
    • 150г печени и несолени кикирики
    • 150г ореви
    • 150г бисквити
    • 150г чоколадо
    • за глазура
    • 250г шеќер во прав
    • лажиче путер
    • лажиче рум
    • сок од еден лимон

    Путерот и шеќерот се матат да се добие кремаста смеса. Се додаваат жолчките и убаво се мати.
    Кикириките, оревите и бисквитите се толчат во аван, да не бидат многу крупни.
    Чоколадото се ренда на ситно.
    Сувите состојки се мешаат во смесата од путер, шеќер и жолчки и се меси убаво со рака да се добие хомогена леплива смеса. Може да се додаде и малку млеко, ако не се доволно поврзани состојките.
    Смесата се става во обложено правоаголно тавче или калап и се обликува кора со дебелина од еден прст.
    На тивок оган во нелеплив сад се топат шеќерот со сокот од лимон, путерот и румот да се добие течна глазура или прелив со кој се прелива кората. Треба брзо да се работи, бидејќи глазурата многу брзо се стврднува.
    После 24 часа (пожелно) се вади колачот од калапот и се сечат штангли.


    Канелони од палачинки

    • За палачинки
    • 400г брашно
    • 400мл млеко
    • 400мл кисела вода
    • 2 јајца
    • филџан масло
    • За фил
    • 100г мортадела или пршута
    • 200г свежи печурки по избор
    • 5-6 кисели краставички
    • 200г кисела павлака
    • За бешамел
    • 20г путер
    • 20г брашно
    • 250мл млеко
    Прво се прават палачинките. Од состојките се добива малку погуста каша од вообичаеното, и се печат палачинки. Јас ги правам малку подебели и не ги допекувам целосно, бидејќи ќе се печат и во рерна.
    Се приготвува бешамел сосот - путерот се топи на тивок оган, се додава брашното, се пржи, па се додава млекото да се добие густ сос. Се зачинува по вкус со сол, црн бибер и мускатно оревче.
    Печурките се сецкаат и се пропржуваат на путер. Се зачинуваат по желба.
    Во огноотпорен сад се става бешамел на дното.
    Палачинките се мачкаат со кисела павлака, се реди пршута/мортадела, се ставаат печурки и сецкани кисели краставички. Се витка и се реди во садот. Постапката се повторува додека да се наполни садот за печење.
    Врз палачинките се става преостанатиот бешамел сос, се редат уште две празни палачинки како покрив и се посипува со рендан кашкавал. Може да се стави и малку кисела павлака.
    Се пече 15 минути на 200 степени покриено со капак или фолија, а потоа се намалува температурата на 180 степени и се вади капакот да се потпече. Полнењето за палачинките може да биде по ваш избор со други состојки.

    Добар апетит! :D
     
    На teaiva, Angel4eeee, ludoto19 и 12 други им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    7.955
    Пол:
    Женски
    Може рецепт за тестото?
     
  16. Cka

    Cka Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.221
    Допаѓања:
    124.254

    Зека, огромно браво. Оваа погача со нутела ја гледав на интернет, и гледам дека тебе ти излегла исто од рецептот :) Деновиве ја правам и јас, секако чекам гости, па да има што да ставам. Ке ставам слика и јас :)
     
    На zeka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zeka

    zeka Популарен член

    Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.955
    Пол:
    Женски
    Многу ви благодарам на сите.

    Точно, ова го гледав од интернет.

    Линк:Fiore di Pan Brioche alla Nutella,Braided Nutella Star Bread:
     
    На mal.ecka, crazylady, ludoto19 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.364
    Допаѓања:
    317.425
    Пол:
    Женски
    На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.918
    Пол:
    Женски
    Се моли @Serafima ако сака да го пише рецептот за мечињата :angel:
     
  20. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.098
    Допаѓања:
    56.329
    Пол:
    Женски
    @Peppermint, со што го направи кремот? Нели треба млечен крем или згустено млеко, кај нас нема ни едно ни друго. Не знам со хопла како би испаднало, ич не ја сакам.

    Инаку прекрасна ти е.
     
    На pametna му/ѝ се допаѓа ова.