Сафир (Safir)

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од spacegirl92, 3 март 2025.

1. spacegirl92

spacegirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2016
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    2.995
    Серија номинирана за меѓународната награда ЕМИ за најдобра драмска серија за минатата година. Романса сместена зад ѕидините на древните конаци и во нишките на волшебната Кападокија.

Приказна за семејството Ѓулсој, едно од најистакнатите и најпочитувани во Кападокија. По годините минати во странство, во своето родно место се враќа Атеш за да им се придружи на неговите браќа Јаман и Окан во преземањето и проширувањето на семејниот бизнис, основан од нивниот доминантен дедо.

Јаман од мали нозе бил заљубен во Фераје и планира да се ожени со неа. Фераје живее со нејзиниот татко, маќеата Џемиле, братот и полусестрата, кои работат како слуги во замокот на богатата фамилија Ѓулсој.

Но, една трагедија ќе ги уништи сите планови, ќе ги скрши срцата на Фераје и Јаман и ќе го смени текот на приказната. Јаман и Окан ќе прикријат едно убиство, а за тоа ќе дознае злобната слугинка Џемиле и ќе ги уцени. Во замена за тоа да не ја открие тајната за убиството, Џемиле ќе побара од Јаман да ја остави нејзината паштерка Фераје и да се ожени со нејзината ќерка, ставајќи го прстенот од сафир токму на неа. За да го заштити брата си, Јаман ќе мора да се согласи на таа страшна уцена и да ја напушти саканата. За Фераје следува големо разочарување и гнев кон Јаман. Девојката чека негово дете, но Атеш е тој кој што ќе реши да се ожени со Фераје и да ја заштити нејзината гордост во име на честа и правдината.

Како што се откриваат тајните, семејството се соочува со опасност, закана од крвава одмазда и неочекувани одлуки. Борба за чест, сурова одмазда и неверојатни интриги следуваат во серијата полна со скриени вистини и неочекувани заплети.

MV5BYjJmOTc1MDQtY2I0MC00MjQ2LWExZjctM2FkM2FlMjU1NzQwXkEyXkFqcGc@._V1_FMjpg_UX1000_.jpg

На @ceci11 и TutiFuti им се допаѓа ова.
  2. Sandrakit77

Sandrakit77 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    8
    Никој ли не го гледа?
    Мене ми делува баш интересен, ако некој знае што ќе се случува понатаму нека пише во спојлер.

3. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.768
    Јас ја гледам. Серијата е интересна, ама има низа нелогичности. Фераје запали буквално цел имот, на толкав имот, ни камера, ни обезбедување и место да одговара кривично и материјално и да лежи во затвор, оној Атеш ја зеде под закрила. Лоша порака се праќа. Љубовна болка и можеш што сакаш да правиш, демек.... Инаку, ниту Фераје, ниту другарка и не ми ги освоија симпатииите, посебно вторава. Алејна ми е поинтересна, висока и поатрактивна дури, сигурна сум дека е модел.
    Во серијата засега, гледам типично братско превирање, ривалство, па и братска љубомора. жал ми е што на почеток не го пријавија убиството иако беше во нужна одбрана, ама тука како да нема суд и правда, саде крвна одмазда стои. Јаман ми е најнесимпатичен од сите, цела серија ја мина со тој никаков израз на лицето, ниту работи, ниту нешто прави, само стои и гледа во празно, како дух, мислам љубовна болка прикажана како најголема катастрофа на светот. Мајката на момците, иако негативен лик ми е интересна, глуми болна, се меша во се, но интересен е начинот на кој сето тоа е прикажано и интересен лик ми е. Е дедоно не го можам, ни оној таткото на Баде и онј што го ранија. Не знам како ќе се одвива, се надевам нема да има многу пукотници, одмазди од тој тип, макар што на еден хрватски форум имаше повеќе околу серијава, само ме мрзеше да читам. Баш ќе видиме како ќе биде,

4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    118.613
    Баш! Скроз е безврска.
    Атеш е преубав и баш ми е криво што нема да остане со Фераје на крај.

Што ќе биде со Фераје? Ќе роди ли? Ќе дознае Атеш дека всушност на Фераје Јаман ѝ е бивш?

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BlackNight

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.768
    Не знам како ќе биде, ама сигурно не ќе е со Атеш?

На @ceci11 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jokiii4

Jokiii4 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    18
    Да, ќе дознае Атеш.
    Фераје ќе го изгуби бебето

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. spacegirl92

Се зачлени на:
    19 август 2016
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    2.995
    Друго што ќе се случува?

8. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.882
    Допаѓања:
    34.273
    Ja imate na yt so srpski prevod do 20 i nekoja ep posle na bugarski .... gluposti.ates kje se smeni i kje i se odmazduva na nekoj nacin na feraje za jaman a alejna kje zavrsi vo.zatvor i majka i isto.

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.956
    Допаѓања:
    130.405
    Една од најпромашените турски серии.
    Нема салам лик, ама Јаман и Фераје ми се најгадни ликови. Овој од старт лигав и љубоморен, оваа глупача демек заљубена во него, а го користи Атеш. Алејна па е болна во паметот, ама бар не е досадна ко Фераје.

На Elen4e89 и Amelia им се допаѓа ова.
  10. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    1.733
    Уште колку епизоди има, досаден стана?

Сега новиот ми е интересен Шербет од брусница, некој да отвори тема?

11. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.882
    Допаѓања:
    34.273
    26 turski mislam ima .

12. BlackNight

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.768
    Леле, јас па мислев сум единствена што не ја може Фераје, според мене требаше кривично да одговара, цела викендица им ја запали намерно ради љубовната болка нејзина, непресметлива... Само како жртва делува, да ја жалат сите, ако целта им е неа да ја престават како позитивна личност, утка направиле од сам старт.

На Amelia и nextredstyle им се допаѓа ова.
  13. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    1.733
    А, овој шоферо што Вурал го вика сине, нели му е син? Зошто сака да го убие?

14. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    1.733
    Само мене ли ме нервира Фераје и Атеш?

15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    118.613
    Атеш не.
    Фераје и Јаман не можам да ги поднесам. Затоа не ја гледам серијата.

На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BlackNight

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.768
    И другачката и Хазал.

На @ceci11 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BlackNight

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.768
    Јас ја гледам ради Алејна, она ми е најинтересна, сериозно, лигавиве не ги можам. Ама Вурал и оној син му Бора, другине пиштолџии не ги можам и ради тоа можно е да престанам со гледање, сериозно, премногу насилство има. А оние двајцана гулапчиња, лиглана Фераје и оној намќорион ми се утнати сто насто и како глумци и како ликови и како ги пренесуваат улогите.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BlackNight

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.768
    Едит

Кренав раце од серијава и дефинтивно не ја гледам веќе, искрено преглупава ми е. Вурал, Бора, Бекир, дедоно со бројаницата во раце и пералната за пари, одвратно стана, секоја епизода се пукаат, тепаат, мачат едни со други. Фераје и оној нејзинион, другаркана што се дере и ја брани цело време и само: „Ферош, Ферош,, и за секоја нејзина будалаштина ја поддржува ми идат на живци. Е па, ако ме нервира, а не ја следам со нетрпение, не ја ни гледам. Шербет од брусница ми е милион пати поинтересна од овие.

На Amelia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    1.733
    Алејна од кој е бремена?

20. spacegirl92