28. светско првенство по ред во ракомет. Домаќини на турнирот се Полска и Шведска. Стартува на 12 јануари во Катовице, финалето е резервирано за 29 јануари во Стокхолм. Македонија е во групата Ф заедно со Норвешка, Холандија и Аргентина
Јануари е време за ракомет. Отсекогаш овој период ме асоцирал на ракомет и ова ми е највозбудливиот дел од месецот. Одвај чекам да навивам. Како што видов сите три натпревари ќе ги играме во Краков, а познат е и распоредот на сите три натпревари кои ќе одат во живо на МРТ: 13. јануари Македонија - Норвешка 20:30 часот 15. јануари Македонија - Холандија 18:00 часот 17. јануари Македонија - Аргентина 18:00 часот За кого? За Македонија!
Јануари, мирис и носталгија на ракомет, омилен период Едвај чекам, а до тогаш и со пријателскиве утакмици на Македонија ќе се радуваме. Вечерва
Голманот не беше на врвно ниво, на кое знае да биде, но немаме и добра одбрана. Во пресрет на Светско не смее да се прави кикс во поставата, а очигледно е дека има проблеми.
Јас па цело време мислев европско дека ќе биде, сега се изненадив. Тешка група сме искрено, тешко ќе биде. Ќе видиме како ќе играат. Нормално дека ќе навиваме ние Сега моментално на мрт има натпревар ветерани против млади. Интересно е, кој сака нека си пуште.
Ептен сме малери..Ги видов групите и ми се чини нам баш најтешката ни паднала...дури и од други континенти што се паѓаат пак ни се падна сериозна репрезентација во името на Аргентина...ама верувам во нашите момци...ние допрва создаваме нова и ми се чини добра генерација
Искрено не очекувам ништо од ова светско.. На страна што имаме тешки противници, туку политикава Кире што ја тера, зема играчи од Алкалоид што се класа послаби од останатите пример во Вардар и Пелистер што играат.. Затоа се ова ќе му се удри од глава. Како играч беше број 1 тука нема збор, ама како тренер ужас! Не може претседател на РФМ да има и сопствен клуб не може!
Од ова првенство и јас не очекувам ништо посебно, располагаме со млад и неискусен состав кој допрва треба да се гради. Стратегијата на Кире е во ред барем за мене гради тим за долги стази, не е целта само да се соберат играчи за едно првенство целата е да се изгради квалитетен состав како од времето на Кире, Столе, Жути, Наумче, Диви. Во моментот со квалитетен млад ростер располага само Алкалоид. Како и дали Кире ќе изгради квалитетна репрезентација за на долги стази ќе видиме на идното светско првенство.
Треба да му се даде шанса на Кире поради се што има постигнато и научено од големи ракометни имиња...Смена на генерации бара поголема трпеливост и залагање за да стане конкурентна ама по ова што го гледам што го прави Кире со Алкалоид имам голем оптимизам дека и во иднина ќе имаме успешна репрезентација...Веќе Алакалоид со стилот на игра ми заличува на Барселона и се гледа влијанието на тренерот на Кире од Барселона, Чави Пасквал во играта што ја негува...Далеку е од Барселона ама стилот е храбар,брз ракомет се игра без респект и тоа ми се допаѓа
Ги условува да потпишат за Алкалоид играчи кои играат во други Мкд клубови и со тоа ги зема на светско пред останатите. Ете види го тимот 70% се од рк алкалоид а други играчи како Танкоски, Карапалевски, Кузманоски не се повикани. Не е фер ама кај нас е џабе, кога имаш пари и моќ се е можно..