Секс пред брак

Дискусија во 'Секс' започната од Ana53, 3 ноември 2018.

1. Ana53

Ana53 Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    4
    Оваа тема е многу застарена и е нереално да се пишува и да се чита со ова, барем на нашите простори.
    Сакав да го видам мислењето на повеќето за оваа тема, дали некој работи почнуваат да се менуваат и се повеќе луѓе одлучуваат да и се вратат на традицијата.
    Убаво е девојките да видат дека има и други опции освен оние на опкружувањето да слушнат туѓи искуства и сами да се почуствуваат и одлучат каков начин на живот сакаат да живеат.
    Верувам дека какви сме ние, такви луѓе и привлекуваме во нашиот живот и дека секогаш порано или подоцна го добиваме она што го сакаме. Кога ние се менуваме и го живееме она што навистина го сакаме, се менува и нашето опкруживање. Работите не мора да бидат онакви какви што се за сите кои се моментално околу нас.
    Сексот е интимна работа и е длабоко поврзан со нашите чуства, сексуалните искуства многу влијаат врз самодовербата, нашата самовредност и перцепција за животот. Познавам многу девојки кои се појакале зашто го направиле тоа со некој кој не го сакале или со некој со кој не завршиле заедно. Сексот не е само телесно ужување, може да има многу аспекти, емотивна врска и духовно поврзување. Треба да биде со еден човек со кој сме одлучиле да го делиме животот и на кој потполно му веруваме. Не верувам дека ако некој се воздржува многу ќе пропушти во животот, тоа што треба да дојде ќе дојде, и секако ако сме одлучиле на тоа ќе ги имаме тие искуства, само што квалитетот ќе биде поинаков.
    Еве неколку видеа што ме инспирираа да го напишам овој пост.
    Јас не сум многу религиозен тип, но верувам во Бог. Овие видеа се поврзани со религија исто така, но тоа не ми е фокусот на видеата и не ми е целта поради која ги постирам.

Поздрав и ве молам коментирајте, сакам да прочитам различни мислења :)

На worrieddd, sonuvana, anonimus-mk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. A.27

A.27 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2018
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    740
    Ne se optovaruvaj mnogu so toa se ke si dojde vo svoe vreme.
    Zavisi sto sakas samata moze i pred a moze i otkako ke stapis bo brak roa zavisi od samata tebe:^)

3. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.813
    Јас спаѓам во типот на девојки кои жалат за тоа. Затоа што, тоа се случи со погрешен човек. Ама, тоа беше некој момент каде што те обземаат чувства.
    И добро знам дека, после еб**е нема каење!

На hermosa, cavalli и Rama им се допаѓа ова.
  4. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.619
    Допаѓања:
    9.011
    Да, христијанка сум но не знаев толку многу за предбрачниот секс покасно бев прочитала библија и дека сексот е створен за уживање во брак за жал ризикот од предбрачниот секс е голем,до несакана бременост и до одалечување од партнерот,се минува линијата на недозволените односи и првото кое ми се беше случило беа проблемите кога тој што ми беше прв ми префрлаше за убавината ,и тоа донесе до заладување а јас се бев приврзала кон него .Како и да е ,во реалноста малкумина знаат за тоа гледиште на сексот и сфатив оти предбрачниот секс е грев против себе и против Бога.Ги искусив последиците и веќе беше касно за мене мојот избор беше направен,имав секс со дечко кој не го сакав ниту тој мене,не беше дури ни убаво единствено не осетив болка физичка но душата ми крвареше од раните оти бев вљубена тогаш во друг.Совет до младите е да се чуваат до брак и јас да се вратам назад знам дека нема пак да погрешам,еднаш штом си дозволите недозволен секс линијата е премината;(Моја другарка исто се кае за тој што и бил прв ,а Бог сака да имаме еден партнер и тоа христијаните треба да го почитуваме

На Rama, A.27, sonuvana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.720
    Допаѓања:
    172.707
    Дали кога тој Бог ни го зема партнерот на 22год, не осудува на живот без секс?

На black-angel, Mari*, cavalli и 9 други им се допаѓа ова.
  6. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.619
    Допаѓања:
    9.011
    Бог дозолува тогаш да се премажиш,и секако се надевам Тој не го зел партнерот туку му дошло време да почине оти Бог е љубов

На sonuvana и worrieddd им се допаѓа ова.
  7. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    163.518
    Херми, сето ова што го раскажа како трауматично искуство ти е поради конкретен погрешен човек, а не затоа што си имала секс пред брак. Не си направила никаков грев.
    И да, секакви проблеми и оддалечување можат да се случат и во брак, па и несакана бременост :) Бракот е само наредно ниво на една врска потврдено пред законот и државата со парче хартија, ништо повеќе.

На Alisa22, PaLaVa, candy.cane и 18 други им се допаѓа ова.
  8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.720
    Допаѓања:
    172.707
    Ако Бог е љубов, тогаш не треба да растура друга голема љубов.
    Кое е тоа време на 22год да починеш жити се...

Еден партнер значи ЕДЕН... дали ако на тие што им умрел партнерот им е дозволено да се премажат, дозволено им е и на разведените?
    Што е помалку тоа божје чедо од другото?

Сексот пред брак, во брак и после брак е само тоа - секс. Пенетрација и дружење на два полови органи.

На cavalli, Bozica1980, candy.cane и 21 други им се допаѓа ова.
  9. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.619
    Допаѓања:
    9.011
    не е така според верата ,Бог не е површен колку луѓето и сигурно не би сакал да страдаат .Да дозволен е друг брак,но подобро би било да останат вдовици зашто сепак самиот секс е и заснован на страст а Бог е духовна личност и сака да Му се посветиме потполно .Кој читал свето писмо ќе ја разбере суштината,пишува дека е подобро вдовица да седи а ако не може нека се премажи за да не шири празни муабети тука се мисли веројатно на муабети со комшиките,оговарања,време минато без некаква корист

На Rama, sonuvana и worrieddd им се допаѓа ова.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.088
    Допаѓања:
    155.561
    Just stop...

На Alisa22, cavalli, PaLaVa и 17 други им се допаѓа ова.
  11. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.388
    Допаѓања:
    59.814
    @hermosa сонце убаво ти кажа Специ. Си имала погрешен човек во животот, а со погрешен човек се што си носи врската е неубаво. Не само секс, општо со погрешна личност цела врска е токсична, цело време се осеќаш грдо, како да правиш грешка. Ништо не си направила погрешно, не си убила човек па да се каеш сега. Не се секирај, никој не ти суди за изборите што си ги направила. Побогу, сите сме грешеле, јас кога ќе се потсетам на една моја бивша љубов ми доаѓа сама да си удрам 3/4 шамари колку сум била глупава.

Отвори си го срцето и само храбро, со право машко ќе видиш колку може да ти е убаво, од гушкање, бакнување, па до секс. Еднаш кога ќе го почувствуваш тоа вистинското, одма ќе заборавиш на сите поранешни грешки кои ќе ти служат само како компарација за тоа како не треба.

За ризиците исто не треба да се плашиш, си има начин како да се заштитиш и од бременост и од СПБ. Само храбро, не дозволувај едно лошо искуство да те кочи за понатаму, сите сме плачеле заради некој, ниту е срамно ниту е страшно тоа. И кога ќе ти се случи тоа вистинското ќе ти текне на муабетиве, ќе речеш стварно во право биле. Не си се ограничувај себеси, уживај и пушти го срцето.

На PaLaVa, candy.cane, Rama и 14 други им се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    14.982
    Допаѓања:
    167.779
    Шо вика дедо Боже секс пред брак не а мастурбација може а??

На marchi-cool, candy.cane, Lolo5 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.619
    Допаѓања:
    9.011
    ок јас сум малку духовна личност затоа така се изразувам, и ти благодарам на мислењето,да таа личност не бил за мене затоа и бил погрешен

На Rama и ane.bella им се допаѓа ова.
  14. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    5.086
    Одамна не сум прочитала парадоксално нешто, затоа што Бог го создал човекот, Бог ја оставил Светата Тајна Брак што значи не е баш така како што си навела ако размислиш подлабоко ... прво за Бог, Бог дали рекол баш така не знам затоа што Библијата сепак ја напишале луѓе и ај, што тие ја напишале туку други луѓе низ вековите ја преведувале и препишувале така што, што е подобро комшиите или "време минато без корист" ... Хммм ова ми е чудно, значи "корист имаат од партнерите оние што прв пат стапуваат во брак, а овие другиве немаат", а каква корист имаат или би требало да имаат ? Пишува ли нешто за тоа ?
    Што се однесува на твоето лошо искуство, животот е школа, викаат одиш на тест па, после учиш ... не се обвинувај себе си за нешто што не треба, некогаш треба и да згрешиш за да препознаеш вистинско нешто.

На S.deBea, hermosa и Lolo5 им се допаѓа ова.
  15. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Неее! :!: ГреФ е и тоа, поголем греФ од секс. :worried:

На cavalli, candy.cane и Lolo5 им се допаѓа ова.
  16. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Сум имала секс пред брак и го имав од радозналост. Во тоа време воопшто не бев посветена на Бог, одев во црква како и многумина но, тоа беше само форма а не вистинско христијанство. Сексот гледано од духовна страна е дозволен во брак. Јас тоа не го прифаќав и секогаш си барав изговори и најјак изговор ми беше од типот: „ Љубов е тоа, го сакам ме сака зошто да немаме секс.“ А нели Бог е љубов и сигурно ќе дозволи сексот да е проникнат од љубов. Но, запрашајте се дали е баш од љубов или од желба и страст. По одредено време кога поради сплет на околности се вратив кај Бога и почнав да читам Библија и да се молам за некои работи и увидов дека сум била во голема заблуда со сексот пред брак. Искрено колку и чудно или пак смешно да им звучи на некои членови духовноста ти го буди разумот. Ако двајца се сакаат зошто да не се венчаат и да бидат во брак? Ако е вистинска љубов бракот нема да е пречка - сексот секогаш ќе биде убав ако го сакате вистински партнерот , а не како некои што кажуваат што ако не испробам каков/а е во кревет пред бракот и после што ќе правиме ќе се разведуваме ли.... скроз погрешна перцепција на бракот. Како прво јас мислам дека човек влегува во брак поради љубов, а не поради секс. Имам дечко со кој бев интимна, а сега не сум намерно, бидејќи мојата личност се смени поради мојата духовна врска со Бога и едноставно не можев да продолжам со сексот пред брак.. И мојот партнер го прифати тоа и се уште сме заедно. Кога се препуштате во Божји раце и сте сигурни дека таа одлука е исправна верувајте ми дека нема да ве плаши дали партнерот ќе ве остави поради одлука која ја носите сами, а се однесува на двајцата. Партнерите како што кажав не ги поврзува сексот туку љубовта, пријателството, разбрањето. Сексот е како шлаг на торта. Доаѓа последен, а не прв.
    И совет сите кои што сеуште не сте влегле во сексуални односи почекајте и не брзајте со тоа.

На Rama, hermosa, sonuvana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.973
    Извини што се мешам, ама ме интересира - ако сте имале веќе односи, (а не сте во брак) зошто би прекинале? Нели веќе гревот е направен - и нема поголем/помал грев, грев си е грев.

Чисто од љубопитност ме интересира, сакам да ја разберам логиката позади тоа.

На Alisa22, Mari*, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  18. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    И тој мислеше исто. Но јас не мислев така. Многу јасно дека за ова требаше време но, воопшто не мислам дека одлуката ми е погрешна, напротив. Некогаш ако си направил нешто погрешно не значи дека треба да продолжиш ако знаеш дека е погрешно. За мене логиката во однос на духовноста е површна. Така да не мора сите работи да бидат логични.

На Rama и sonuvana им се допаѓа ова.
  19. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.163
    Допаѓања:
    5.086
    Koj da znae, sekoj na svoj nacin se spravuva so sopstvenite buri. Samo zaboravile deka zgresile ama da ne zgresele nemalo ni da ziveat, ziviot go boli, se dodeka boli znaci I kje pomine I kje se prodolzi ponatamu. Jas ne znam kako ne gledaat deka tie elementi vo Biblijata se ja napagjaat zenata, e, toa ne e Bog , Bog ne e majka za edni makjea za deugi, toa e "visokata svest I neiskompleksiranost na odredeni generacii" vo istorijata, a ima i Denes za zal. Samo momentot so koristta e zbunuvacki za mene. Koj treba da e kjarot od ljubovta I brakot ako ne samata ljubov I se Sto nosi taa so sebe. Koj trgnal so kjarot na um do kade stignal vo ljubovta ne znam. I ljubovta ne e grev samo odi pa, dokazi.

Последна измена од модератор: 4 ноември 2018
    На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.254
    Кој си верува, нека си прави така што си верува.

Имав секс пред брак.
    И првиот со кој имав секс, беше баш тој со кој бев во насилна врска.
    Се изборив.

Не го гледам сексот со него како грешка... Се' што се случи со него беше тешко, мачно и многу лошо ми се одрази врз депресијата и анксиозноста кои си ги имав и претходно..
    Но како што рече некоја претходно, школо е. Не жалам што се случи, се' што се случи.
    После тоа, знаев милион пати повеќе отколку претходно...
    И не ме натера тоа искуство да немам секс...

На Alisa22, cavalli, S.deBea и 2 други им се допаѓа ова.