Форумџика на годината

Семејно наследство

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од IM.TMKQ, 27 јануари 2022.

1. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.503
    Има неколку теми за имотно наследство, но мислам дека нема ваква тема, каде би зборувале за наследство кое се пренесува од генерација на генерација.

Во повеќето случаи станува збор за накит кој се пренесува од една генерација на следната.
    Во некои случаи предметот има само сентиментална вредност, а во останати и финансиска.
    Одредени семејства пренесуваат свршенички прстен на идната снаа, макар што кај нас ова не сум го сретнала често.

Јас сум добила стари обетки од мојата баба, кои претходно ги имала мајка ми, па би сакала да ја зачувам традицијата и јас да ги доделам во иднина на новите генерации.

Дали вашата фамилија има семејно наследство и дали има некакви правила како истото се пренесува?

На mariz, sj *O*, INNERBEAUTY и 4 други им се допаѓа ова.
  2. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.826
    Допаѓања:
    3.169
    Па кај нас повеќе може некој не доплатен Кредит да се остави во наследство, него ли накит..

На Belgin1, g8lQQk, Волкот и 32 други им се допаѓа ова.
  3. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.488
    Да беше темава за имот ќе имав што да кажам, вака за накит нема што.
    Не сум по накит, не носам.

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.094
    Продадов све :tmi:
    Си купив помодерни

На Волкот, Regina.Phalange, mssuniquee и 4 други им се допаѓа ова.
  5. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.940
    Допаѓања:
    48.129
    Немам такво нешто, се што имав дадов за пандора златна алка:D јер од спомени не се живее

На IM.TMKQ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.503
    Да напоменам само, не мора секогаш да станува збор за накит, било каков предмет, од фотографии, кутии за накит па сѐ до писма и обични ситници.
    Последно еден млад пар кои ги познавам, споделија дека кутијата за накит која мажот ја купил за жената за прва годишнина, планираат генерациски да ја пренесуваат, со оглед дека за нив има висока сентиментална вредност а претпоставувам и парична.
    Дали идните генерации ќе ја зачуваат или продадат, тоа никој не знае. :D
    Па дали можеби некој размислувал дали би оставил нешто на тој начин на своите деца и така би ја започнале таа традиција? :)

На cresa-jagoda, Осе, nevermet18 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    Мене би ми оставиле на баба ми некој накит.Што и не мора, ако им е кејф океј.А моиве сѐ што имаат, мене.Па за понатака ќе видиме, зависи колку децс ќе имам, и како ќе сум финансиски.
    Ама битно на сите еднакво

На elimkd и IM.TMKQ им се допаѓа ова.
  8. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Неодамна добив прстен со камен кој ја има бојата на очите на мојата покојна тетка, прстенот го носеше мајка ми, сега го носам јас а би сакала во иднина да го носат мои наследници.

На Bozica1980, elimkd, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  9. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Прво кога го видов насловов си викам уште колку теми за "семејно насилство" ќе се отворат.

Инч немам ништо оставено во наследство од предците мои.

На Волкот, mariz и elimkd им се допаѓа ова.
  10. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    833
    Јас имам златен прстен од мајка ми кој што бил на пра пра баба ми. Ми го даде кога вереникот ме побара за жена. Исто и на мајка ми, баба ми и го дала кога се венчале со татко ми. Не знам колкава му е финансиската вредност ама за мене е од непроценлива вредност. Од кога го ставив не сум го извадила. Ако некој ден имам ќерка ќе биде нејзин, ако не со мене во гроб :D

На Bozica1980, oblace1, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.790
    Допаѓања:
    16.580
    Јас имам златно ланче од баба ми со привезок Богородица, многу е убаво, ама јас не носам злато. Секако дека има голема сентиментална вредност за мене, никогаш не би го продала. Имаме и друго злато лири, не знам точно дали се пренесувани од генерација на генерација и не знам тоа на кого ќе припадне :wasntme:.

На cresa-jagoda и IM.TMKQ им се допаѓа ова.
  12. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    751
    Допаѓања:
    908
    Ti si edinca ,edna na mama i tato?

13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    Зашто?

14. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Немам ама баш ништо од предмети оставено од никого, ниту пак сум добивала некои вредни поклони, па да ги оставам за идни генерации. Од наследство ќе се радувам ако татко ми ми ја препише куќата на село. На тој имот е роден татко ми, дедо ми, прабаба ми или прадедо ми не сум сигурна кој од нив. Порано имаше една фурна во дворот, за жал бутната е, да можам би изградила иста таква на истото место. Имам преубави спомени од детството на тоа место, а и сега често одам, ми носи мир во душата. Да можам би го средила целото, би живеела таму во старост и би го оставила на син ми.

На Bozica1980, prashinka, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  15. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.503
    Колку убаво. :)
    Нели може и на син да се даде па тој потоа на неговата избраничка?
    Или само на женско дете се пренесува?
    Ме интересира дали има некои правила. :D

На Ena05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    833
    Па не знам дали е некое правило, повеќе би рекла среќа имале да имаат ќерка па да го дадат на свое дете да го носи :D
    Има правило во однос на тоа ако се пример повеќе ќерки во фамилијата тогаш го добива најстарата или таа што прва ќе се омажи. Мајка ми нема сестра, и јас исто немам сестра па среќа наша сме немале конкуренција :D
    Ме замисли сега, во случај да немам ќерка можеби би го чувала за внука ако дочекам:D

На cresa-jagoda и IM.TMKQ им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    И јас прво прочитав 'Семејно насилство' (facepalm)

Имам златник од прабаба ми, нејзе и го дал некој претходник ама почината е, па немам информации точно од кога е. Син ми има од прабаба му. Имам и друг накит ама тој си го имам купено јас. Планирав да го продавам ама сега и не ми се дава. Златниците заедно со мојот накит ќе одат на следните генерации, се надевам само нема да го продадат. :wasntme:

На mariz, cresa-jagoda, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.251
    Допаѓања:
    46.677
    Во мојата фамилија има златен комплет ланче,обетки и белегзија со рубини кое се предава од генерација на генерација .... колку што знам таа прва што ќе се омажела го добивала. Моментално го има мајка ми и како што вели само еднаш во животот имала прилика да го носи, и е доста сочуван. Одвреме навреме го носат на полирање како би се одржал сјајот.Јас сум следната за наследување и би била 5.генерација по ред. Не сум го добила досега зашто сум единствено дете ,па секако мене ќе ми припадни. Не верувам дека некогаш би го носела зашто не обожавам злато, ама секако ќе го чувам за следната генерација.

На nevermet18, Bozica1980, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Мајка ми му даде на мм златно париче кое и го дала баба ми кога се земале со тато. А мене свекрва ми ми даде преубав златен прстен како цвет кој и го дала свекрва и ама мене ми е голем сакав да го скратам за да го носам зошто е преубав ама ми рече немој ќе го расипат и така си стои... Некогаш може ќе го скратам :) Исто ми даде и комплет со Охридски бисери тој и го подарил свекор ми.
    Колку и да не носам вакви нешта не би продала ,освен ако не сум во ептен тешка состојба финансиски.

На nevermet18, cresa-jagoda и IM.TMKQ им се допаѓа ова.
  20. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.847
    Го имам од баба ми венчалниот прстен филигран,а свекрва ми и го подари на ќерка ми за матура нејзиниот венчален прстен.
    Немаат материјална колку што имаат емотивна вредност.

На elimkd и cresa-jagoda им се допаѓа ова.