Значи имам 14 ипол години ...во октомври полнам 15.Скоро најразвиена сум од моето друштво но сеуште немам добиено меструација и тоја многу ме загрижува. Сите од моето друштво имат добиено а јас не. Страв ми е да не е нешто во ред со мене. ве молам помогнете ми и дадете ми совет!!!!!
Воопшто да не се секираш јас прв пат добив на 16 години е сега малку границата за добивање менсртуација е поместена на 8, 9, 10 години и уживај додека не си добила секој месец ќе имаш маки те улошки те те боли стомак те те болат гради. Исто така нека не те загрижува што твоите другарки веќе добиле. а ти не секој од нас е различен и различно се развива.
фала многу за утехата .. сите ми го велат тоа ама сепак ми е страв затоа што прочитав дека по една година од развивањето на градите и по 2 год. од растењето на стамните влакна .. јас сето тоа го имам добиено одамна ама менструација уште немам..
Ти пишав не се секирај а тоа нема врска со растењето на градите и добивање на менструација, сепак се работи за хормони кои кај тебе сеуште не проработеле.