Форумџика на годината

Слобода на говор наспроти говор на омраза

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од theowndemon, 29 јуни 2023.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.490
    Многу често забележувам кога некој користи говор на омраза да вели дека му е угнетено правото на слобода на говор. И то мене ми е... Интересно. Не можам да лажам. И во духот на тоа дека овие два поими изминатиов период се протегаат низ многу теми - решив да отворам уште една.

download (1).png

Да тргниме со ред.

Слободата на говор е човеково право и дел од основата на демократско општество. Дава право на слободно изразување на индивидуата.

Говор на омраза е насилен, заканувачки или дискриминаторски речник кој се базира на одреден етникум, сексуалност и слично.

Од таму: дали слободата на говор вклучува говор на омраза?

Према мене, адресирање говор на омраза не угнетува слобода на говор и од таму не е вклучена во неа. Причина за ова е ефектот шо говорот на омраза можи да го има по благосостојбата и животот на некој друг или некоја друга група луѓе. Од таму - треба да се зема сериозно. Не поддржување на говор на омраза на еден начин спречува таа омраза да се шири и поважно - да не ескалира во нешто повеќе. Оти едно е, ете ќе земам актуелна тема, да пишиш на форум дека гејс се болесници, ама секогаш има ризик некој да ја земи та информација во реалноста и физички да реагира на неа. Како мал заклучок за овај дел ќе дам: се шо потенцијално загрозува благосостојба на група на луѓе не можи да е дел од слобода на говор затоа што загрозува право на живот, јас би додала и достоен живот.

article-8024-hero.jpg

Би сакала да спомнам 2016. Онлајн црната дупка. :D Беше edge-lord период каде насилен, навредувачки хумор и фрази беа норма и се користеа како форма на забава. Ефектите шо ги имаше на онлајн светот и реалните луѓе е опишано супер тука:

Коментаторот е онлајн персона која генерално смирено анализира се, коментираниот е учесник во тој навредувачки хумор и шо има денес, 2023, да кажи за то и зошто смета дека беше too much, насилно и опасно.
    In my humble opinion, idubbbz секогаш знаел да искомуницира поента и дискутира иако начинот на кој то го прај знај да е questionable и нели, во тој период со доста questionable морален компас.

Дополнителни прашања: дали вас лично сметате дека слободата на изразување на било кој начин ви е загрозена и зошто? Дали сметате дека ако некој простор има сет правила (за говор) кои се претходно воспоставени и вие одите во тој простор - е ограничување на слободата на говор доколку мора да се носите по веќе воспоставените правила на говор?

Чист пример е Твитер и полисите за слобода на изразување претходно и сега. Ако претходно имало полиси и при банови (пример Трамп) луѓе се жалеле дека им било нарушено правото на слободно изразување - од сам старт при регистрација сме презентирани со terms and conditions кои тие правила ни ги даваат и ние се согласуваме дека ќе се однесуваме во рамки на тие правила. Од таму - како е прекршено правилото на слобода на говор ако претходно сме се согласиле на одредени правила?

Пак да се вратам на твитер. После промена на менаџмент и праење на правилата за слободно изразување по... "либерални" - читај: делумно вклучувајќи говор на омраза, голем дел од луѓе кои биле активни и го напуштаат Твитер на сметка на други мрежи затоа што новите правила не му одговараат. Шо пак, према големината на Твитер и ефектот шо го има на генералната популација е поразително хранењето на омраза и каков ефект можи да има врз маргилизираните групи во реалниот живот.

Нормално дека темата вака општо ја поставувам за во иднина да можи да се рециклира по потреба, we stan eco queen :rofl: Ама апсолутно би сакала да дискутираме и актуелни теми од светот и од форумот каде има дискусија за слобода на говор и говор на омраза. Примерите ми се доминантно од Твитер мене (и јутуб, реално обожавам јутуб драма), оти после промена на менаџмент таму та тема е најактивна и актуелна.

На sweet-cherry, Ketchup и Евроазија им се допаѓа ова.
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Убава тема. Мислев да отворам тема дали слободата на говор во земjава се злоупотребува. Да, се злоупотребува и преминува во говор на омраза. И за мене критика не е говор на омраза, како што некои сметаат, туку говор на омраза ми е кога ќе видам некоја јавна личност министерот го нарекува „ненормален“, „коњ“, „мрсулко“, „свиња“ и како уште не. Пред некој ден видов дека за Маричиќ имаше секакви навреди, оти бил на геј парада, ама секакви зборови. Мислам дека политичарите треба да ги повикуваат на одговорност таквите луѓе кои трескаат се и сешто оти немаат попаметна работа. Има и секакви монтирани фотографии за политичарите, а тоа поминува неказнето.

Последна измена: 2 јули 2023
    На Cvekarka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Само да ја дополниме дефиницијата од погоре. Според Кембриџ речникот, говор на омраза е јавен говор кој изразува омраза или поттикнува насилство кон личност или група врз база на раса, религија, пол или сексуална определба.
    Тоа за почеток, за повеќе, подоцна.

На _beautyy_, Cvekarka, dea.18 и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.445
    Мислам дека говорот на омраза е вклучен во слободата на говор, против сум да се брани ко на теми за Холокауст и остали глупи идеи да се изразат идиотите, едино нешто со кое ќе победиш говор на омраза е со говор на разум, со подобри идеи. Мислам дека скоро и абсолутист сум на темата на слободен говор.

Пред некој ден имаше бели националисти парадарираа во Америка. Беа цел на подсмев, смешни беа.

Сфаќам дека не е идеално сценариото, и дека има народ што ќе послуша друг човек повик на насилство, но бранење говор не е решението.

На Tanjamm и Biljarkata им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Не знам дали се согласувам, дали не со тебе, на пола сум ептен(facepalm).
    Од денешна перспектива, многу е комплицирано, оти општествата се поларизираат до екстреми.
    Поттикнува насилство во дефиницијата, и повик на насилство, малку поинаку ги доживувам, мислам burn the witch ваљда со кривичен закон се регулира. Ама, пошто поларизиран светот, некогаш и зависи кој е вештерката, па може и аплауз да добие повикувачот. Што е лошо.
    Во идеален свет, слобода на говор мора да постои, а говор на омраза не постои. Ама пошто светов не е идеален веќе некое време, барем малку да се потрудиме да бидеме одмерени во изјавите, оти насилство води кон насилство, омраза води кон омраза, и мме кој прв почна, кај и да е ќе завршиме во некој тоталитаризам.

На Angie1432, CameliaMiller, Celltica и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    675
    Јас мислам дека ние во нашава мала државичка иако е демократска немаме никаква слобода на говор.И тоа нешто што ќе собереш храброст да го кажеш во јавност сигурно ќе ти биде или злоупотребено или ќе биде свртено против тебе.Така да слобода на говор тешко кај нас за жал

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Е автоцензурата е посебна приказна. И не само во малата државичка за жал :|

8. Pitulica

Pitulica Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2023
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    104
    Каде е границата на говор на омраза? Мислам, има очигледни инстанци кај што не е воопшто тешко да се препознае, ама во денешно време од прилика сѐ што ни предизвикува негативни чувства се смета за говор на омраза.
    Нормално дека говор на омраза не е во ред. Ама не е во ред но да се гаси и сузбива секое мислење кое не се усогласува со нашето. Оваа појава ја набљудуваат многу друштвени психолози (social psychologists, како год и да е изразот на македонски). Дискусијава одма ме потсети на истражувањето на Лукијанов и Хајдт опишано во нивниот есеј и истоимената книга "The coddling of the American mind" кај што тврдат дека многу проблеми кај младите генерации (генерација Z и кои и да се сите по нив) произлегуваат од overprotective education кое ги или децата на три "големи невистини" како што тие ги нарекуваат:
    - што не ме убие ме прави послаб "What doesn't kill you makes you weaker";
    - секогаш верувај им на твои чувства "always trust your feelings"; и
    - животот е битка помеѓу добри и лоши луѓе "life is a battle between good people and evil people".
    За жал, ова особено се приметува онлајн, кај што моментално живее човештвото. И на форумот, и на друштвените мрежи, секаде каде што би имало шанса за дијалог - едноставно нема. Сѐ што постои е поделба - или се согласуваш со мене или си против мене и шириш говор на омраза. Чисто едноумие... Без можност за размена на идеи, без дискутирање, без интелектуален раст...
    Жално...

На CameliaMiller, jacqueline.s, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  9. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    2.335
    Сметам дека начинот на кој ги искажуваме нашите ставови доведува до тоа да се сфатат како слобода на говор или говор на омраза.
    Слободата на говор постои се додека не навредува или повредува некој и не повикува на насилство.
    Пристапот е многу важен

На Cosmic Girl, Cvekarka и theowndemon им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Абе сега...навредува или повредува...тоа можеме во приватна комуникација да запазиме. Во јавна, малку потешко, можда и невозможно. Пример, секојдневна тема на форумов, штознам дечко без факултет. И сега да кажам, сакам дечко со факултет, одраз на истрајност, амбиција ми е- ќе се најде некој без факултет навреден. За тема државни службеници да не споменувам поарно.:tmi:
    Мислам, најпаметно ништо нигде да не пишуваме, ако така:wasntme:. Златни времиња беа тоа пред веб 2.0, оф:doh:

На Tanjamm и Cvekarka им се допаѓа ова.
  11. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    2.335
    Ехх па не зборам за толку осетливи де :)
    Шала на страна сериозна е темава, ама зошто би било говор на омраза некоја да каже не сакам дечко без/со факултет. Според мене нема тука говор на омраза туку само изјава на желби.
    Кога би рекла: овие со/без факултет се такви и такви затоа ги сакам другите е тука веќе е дускутабилна работата

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Е сега, како да ти кажам- е*ате слободата на говор, ако стално по јајца газиме:D
    Овие без факултет, овие од државно, овие младиве, овие од 40 ка...не се специјални загрозени видови, заштитени со закон, бар колку што разбирам јас.
    Ама има една интересна тенденција што ја приметувам во последно време, и не знам точно како да ја дефинирам:?:- авто-генериран/дефетистички говор на омраза кон македонскиот народ можеби? Македонците се вакви, такви, за ништо не ги бива...и се почесто го гледам на форумов, и никому ништо. Говор на омраза ли е, што ли, о judge @theowndemon ?

На theowndemon, tanjaaa и Cvekarka им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Реално, кој ги чита (целосно) тие? :rofl:
    Се смета за прекршено кога правилата кои треба да важат за сите, се применуваат селективно и не важат за сите. :D
    Тоа дали слободата на говор вклучува говор на омраза, е индивидуално. Зависи како ги дефинираме и перцепираме.
    За мене нешто ќе е слобода на говор, за тебе ќе е говор на омраза, и обратно. За нешто друго ќе се согласиме дека е слобода на говор или говор на омраза.
    Настанува проблем кога има поголеми несогласувања во општеството. Често границата меѓу двете е тенка и без бalance policies , се преминува.
    Да, во свет доминиран од мажи кои носат одлуки со кои ни се нанесува штета на нас жените.
    Интернет-просторот треба да биде поадаптабилен на промени на тие правила од институциите.

14. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.490
    Абе самопрогласена еко кралица шо рециклира теми сум, не судија. :D :makeup:

Инаку тука мислиш за она "македончето" ко ќе се спомни? Ако да, лично, се ежам ко ќе слушнам. Ама баш се ежам. :D Оти после то следи најголемата генерализација шо сум ја слушнала/прочитала до тој момент. Ама пак, мислам дека треба да се зема во предвид дали од мојата изјава некој ќе има повреден. Во смисла, дали то шо јас ќе речам "македончето", некој утре ќе излези да малтретира некој носејќи ја фразата до екстрем? За ова конкретно и мислам дека не. Ама обично кога читам онлајн - низ та призма гледам барем јас. Во смисла, слободата на говор завршва моментот кога носи во опасност нечиј живот или благосостојба.

Во овај момент толку можам да кажам. Страшна главоболка. Посвесно ќе пишам денојве. Личен потсетник: тиктокификацијата на драма од Габи да ја прокоментирам. Супер поенти имаше ама немам сила за сега а баш мислам дека носи перспектива +.

15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Ок, нека стои ова како хајлајт, да помедитирам (е) околу ова на темава и да видиме до кај ќе стигнеме.
    (y)

А, ми се стори малку дежаву темава, ама мрза плус недела, ај реков немавезе:lol:...ме мрзи да ја барам претходната, а памтам имаше нешто слично.

На theowndemon и Cvekarka им се допаѓа ова.
  16. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Oh boy, во свет во кој што секој од нешто е навреден не знам како да се осеќам во врска со темава.

Според мене, генерално сум против повици на насилство и слично, како и секој нормален човек. Не сметам дека спаѓа под слобода на говор било што кое повикува на насилство или физичко повредување на друго лице и сметам дека во такви случаи и правно си реагираат институции барем во теорија.

Од друга страна не сметам за говор на омраза било што што не повикува на насилство, ама потенцијално може да навреди или да предизвика негативна реакција кај друго лице. Во суштина мојот став кој и сама за себе го изградив низ годините и кој многу ми помогна во животот е дека ние и само ние сме одговорени за сопствените чувства. Значи ако сум се навредила од нешто, ЈАС сум дала значење на тој став, што во суштина може да е невистинит или за мене безначаен. Прост пример ќе земам, ако некој каже жените се лоши возачи, апсолутно не гледам причина да се навредувам, едноставно само ќе имам во предвид дека тој што го изјавил тоа е најверојатно глуп штом има стереотипни ставови, ама нема да ме погоди или да ме навреди. Ни па сметам дека такво нешто е говор на омраза.

Друго, се спомнала комедија горе, видеата не ги гледав, ама сметам дека политичката коректност буквално ја уби комедијата. Последно време гледам уште поинтересен феномен, луѓето на чија сметка е некоја шала или скеч многу поок го прифаќаат тоа како смешка отколку одредени други луѓе кои воопшто не се ни тема на муабет, ама се поборници на политичка коректност.

Да сумирам, не може да има јасна граница меѓу двете освен во екстремни случаи како директен повик на насилство, ама мислам дека колку повеќе се придава на значење на одредени ставови и тие се забрануваат како омраза на говор, толку поекстремни реакции ќе има од тие другите и поголема поларизација.

Да повторам, според мене секој возрасен човек е одговорен сам за сопствените чувства. Да си навреден од нешто значи само дека го уважуваш тоа мислење како точно, инаку не би бил навреден.

На do-re-mi, sweet-cherry, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Vesper

Vesper Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2015
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    198
    Борците против говор на омраза се истите шо палеле книги во средновековието.
    Ако си толку слаб и не можеш да поднесеш интернет, исклучи се.
    Ја угушивте комедијата, веќе човек не смее да се заебава за ништо.

Се додека некој не ти објавува лични податоци, не треба да ти биде гајле кој што зборува за тебе.
    Понашајте се како возрасни индивидуи.

Исто така, примерот во воведниот пост е многу глуп, нерелевантен, и немаш поима зошто тој човек јаде толку мајтап.

На Tanjamm и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Имало обвинувања и за форумов дека тука се ширело говор на омраза, според мене не. Никаде нема повик за насилство или нешто слично, туку едноставно постојат контроверзни личности кои привлекуваат внимание и затоа ги коментирате. Еве јас со задоцнување дознав за една бука бука на форумот, тоест дури после година и некој месец сфатив што се случувало.

19. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    12.445

Секако дека сум за да е казниво yelling Fire in a crowded theater. Такви случаи се исклучокот. Само мислам дека секој обид да се сузбие говор, може лесно да појде патот накај тоталитаризам или нешто такво.

Луѓе како Alex Jones, денеска можеби се за потсмев, но да не беше тој мислам дека доцна ќе откриевме за агенти провокатори (луѓе во цивилка пратени да ескалираат протест за да може да се апси), и ред други работи.

Со тоа доаѓа и неговото тврдење дека водата ги прави жабите геј (што не е добро фразирано, но донекаде точно) или пак обвинување на родителите на Сенди Хук пукањето каде што многу мали деца го изгубија животот, дека се платени глумци. Сега деплатформиран, тужен за сите пари до крај на живот, но тие се последиците.

Лош говор може да го победи само попаметен говор. Која е поентата поинаку.

Последна измена: 3 јули 2023
  20. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.490
    Има, за цензура и cancel culture. :D Ама ги гледав за одделни оти cancel culture можи да се случи за се и е екстрем и ситуации како цензура на про-ана содржини знам имавме таму коментирано кај шо нема говор на омраза ама има одредена дискусија за влијанието на младите од таква содржина. Тука фокусот сакав да е поќе на говор на омраза и не предалеку од то.