За лектира ми е Срце,треба да ја читам книгата ама најискрено ме мрзи..... Ако има некој што ја има читано книгата Ве молам да ја раскажете најкратко... Ви благодарам многу Поздрав
Прочитај ја нема да зажалиш. Оваа книга ми беше најомиена на твои години. Преубава е книгата. Главна личност е деветгодишниот Енрико Ботини. Книгата е раскажана форма на дневник. Кажува за неговите другари во школото и секојдневните случувања на часовите , но и го опфаќа семејниот живот ( својот и на своите другарчиња. За едно дете кажува како ја пишувал својата домашна работа на столица само под слабата светлина на газиената ламба. Неговите родители ( на другарот) биле многу сиромашни. Неговата мајка едвај заработувала за леб. Но сепак неговиот друга бил со одличен успех. Енрико се замислил за неговите можности и удобности спрема оние на другарот. Раскажува за случки од часот по фискултура. Секоја приказна во книгата зборува за моралните вредности, љубовта кон пријателите и семејството, за оние на кои им е потребна помош, но и за патриотизамот на малиот Енрико.
Сега ќе бидеш 6 деветолетка, така? И јас ја имам читано лектирава. Искрено, од почетокот можеби ќе ти биде досадна, ама потоа, што повеќе читаш ќе ти биде многу поинтересна и ќе патуваш заедно со лектирата. Зошто да те мрзи, кога ти е досадно таа ќе ти биде најдобар пријател. Вреди да се прочита и брзо се чита затоа што е дневник на едно дете Енрико! Нема да ти раскажам многу, ќе оставам ти да ја прочиташ и оцениш.
Би ти препорачала да не моолиш никој да ти ја раскаше,бидејки никој нема живци 300 страни да прераскажува...
Книгава е прекраснааа...мислам дека има неколку дела или не не знам амаа се мислам дека имаа....ја читав 3х иии неам зборовиии
Слабо се сеќавам на книгата, ама знам дека тогаш ми значеше многу. Ме потсеќаше на скромно лепче и сиренце, ама ич не знам зошто Романчето е база, учи на основните принципи за животот. И ден денес ми остана во сеќавање приказната кога другарот на главниот лик ќе влезе во неговата куќа, извалкан, по долга работа. И кога случајно ќе извалка нешто од дома, нашиот херој ќе го избрише. И овде таткото го опоменува дека не, не треба да се брише таму каде што допрел трудот. Ова парафразирано, нели. Да, Срце баш одговара!
Не ми текнува баш најмногу за книгава, само знам дека кога ја читав ми беше премногу интересна бидејќи ја читав два пати еднодруго
Треба пак да ја прочитам книгата се сеќавам кога ја читав како мала ми беше досадна и сега кога се присетив сватив дека некои работи не сум ги сфаќала и затоа не ми била интересна.. Ќе ја читам и така во последно време ми се ќита но никако да успеам да дојдам до некоја добра книга..
Лелел се сеќавам на кингава,досадна беше. Нарочито оние приказните на месецот.Тие колку што беа глупави,никој им нема рамен.2 пати ја имам прочитано,во петто .Од кога ја видов книгата знаев дека е досадна.Само што и ја видов знаев дека ќе се мачам со неа.Инаку имаше неколку интересни случаеви.Но имаше и едни многу трагичи.Мислам имаше смрт..
Бледо се сеќавам на содржината, но знам дека тогаш кога ја прочитав ми се допадна и ми остави впечаток.