1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Срце (Едмондо Де Амичис)

Дискусија во 'Книги' започната од smile...100, 3 јули 2012.

1. smile...100

smile...100 Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    За лектира ми е Срце,треба да ја читам книгата ама најискрено ме мрзи.....
    Ако има некој што ја има читано книгата Ве молам да ја раскажете најкратко... Ви благодарам многу Поздрав :)

2. danniela5

danniela5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2011
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    881
    Прочитај ја нема да зажалиш. Оваа книга ми беше најомиена на твои години. Преубава е книгата.

Главна личност е деветгодишниот Енрико Ботини. Книгата е раскажана форма на дневник. Кажува за неговите другари во школото и секојдневните случувања на часовите , но и го опфаќа семејниот живот ( својот и на своите другарчиња. За едно дете кажува како ја пишувал својата домашна работа на столица само под слабата светлина на газиената ламба. Неговите родители ( на другарот) биле многу сиромашни. Неговата мајка едвај заработувала за леб. Но сепак неговиот друга бил со одличен успех. Енрико се замислил за неговите можности и удобности спрема оние на другарот. Раскажува за случки од часот по фискултура.
    Секоја приказна во книгата зборува за моралните вредности, љубовта кон пријателите и семејството, за оние на кои им е потребна помош, но и за патриотизамот на малиот Енрико.

На BojanaLegija, Ivana1-5 и smile...100 им се допаѓа ова.
  3. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.925
    Сега ќе бидеш 6 деветолетка, така? И јас ја имам читано лектирава.
    Искрено, од почетокот можеби ќе ти биде досадна, ама потоа, што повеќе читаш ќе ти биде многу поинтересна и ќе патуваш заедно со лектирата. Зошто да те мрзи, кога ти е досадно таа ќе ти биде најдобар пријател.
    Вреди да се прочита и брзо се чита затоа што е дневник на едно дете Енрико! ;)
    Нема да ти раскажам многу, ќе оставам ти да ја прочиташ и оцениш.

4. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    Би ти препорачала да не моолиш никој да ти ја раскаше,бидејки никој нема живци 300 страни да прераскажува... :!:

5. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    736
    Книгава е прекраснааа...мислам дека има неколку дела или не не знам амаа се мислам дека имаа....ја читав 3х иии неам зборовиии :inlove:

6. Hkikica

Hkikica Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    677
    Леле се сеќавам на книгава ..прекрасна е !!!

7. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.649
    Слабо се сеќавам на книгата, ама знам дека тогаш ми значеше многу. Ме потсеќаше на скромно лепче и сиренце, ама ич не знам зошто :D Романчето е база, учи на основните принципи за животот.

И ден денес ми остана во сеќавање приказната кога другарот на главниот лик ќе влезе во неговата куќа, извалкан, по долга работа. И кога случајно ќе извалка нешто од дома, нашиот херој ќе го избрише. И овде таткото го опоменува дека не, не треба да се брише таму каде што допрел трудот. Ова парафразирано, нели.

Да, Срце баш одговара!

8. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    2.553
    Не ми текнува баш најмногу за книгава, само знам дека кога ја читав ми беше премногу интересна бидејќи ја читав два пати еднодруго :D

9. The.Princess

The.Princess Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    146
    Леле.. мене ама досадна ми бешее.. Извинете што сечам вака амаа.. ;)

10. yeah

yeah Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    64
    прекрасна книгаа во прва прилика ќе ја препрочитам

11. nati44

nati44 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    545
    Треба пак да ја прочитам книгата се сеќавам кога ја читав како мала ми беше досадна и сега кога се присетив сватив дека некои работи не сум ги сфаќала и затоа не ми била интересна.. Ќе ја читам и така во последно време ми се ќита но никако да успеам да дојдам до некоја добра книга.. :)

12. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Лелел се сеќавам на кингава,досадна беше. |( Нарочито оние приказните на месецот.Тие колку што беа глупави,никој им нема рамен.2 пати ја имам прочитано,во петто :) .Од кога ја видов книгата знаев дека е досадна.Само што и ја видов знаев дека ќе се мачам со неа.Инаку имаше неколку интересни случаеви.Но имаше и едни многу трагичи.Мислам имаше смрт.. :| :(

На *Damjana* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.497
    Допаѓања:
    78.391
    Бледо се сеќавам на содржината, но знам дека тогаш кога ја прочитав ми се допадна и ми остави впечаток.

14. *Damjana*

*Damjana* Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Најдосадната книга шо имам прочитано :)

15. *Damjana*

*Damjana* Нов член

Се зачлени на: