1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Страв од игли

Дискусија во 'Психологија' започната од Luciferka, 6 септември 2021.

1. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.742
    Се повеќе лица кои ги знам се плашат да примаат вакцина инекција и Сл поради страв од иглата.
    Дали вие имате ваква фобија и како се соочувате со неа ?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.193
    Допаѓања:
    27.440
    Не дека имам страв, туку ми е језиво кога гледам како се вбгризнува.
    Затоа најчесто кога ме боцкаат си најдам дистракција на страна, гледам во неа и не мислам на иглата.

На Cherry333, christinnn, mssuniquee и 3 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.325
    И мене ми беше гадно порано, ама повеќе не.
    Сакам да гледам кога ме буцкаат.

Пред саат и пол ми земаа крв.
    Ама ме зашиба сестрата!
    Ама па од прва ја погоди вената :muscle:

На Luciferka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    59.813
    Не ми е страв, ама не сакам ни да гледам кога ме боцкаат језиво ми е. Ја вртам само главата настрана и чекам да завршат работа. Така и со крв земање и со вакцини.

На elimkd, WildMk и Luciferka им се допаѓа ова.
  5. The Saturdays

The Saturdays Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2015
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    1.889
    Јас имам огромна фобија од игли, крв и слично, сум паѓала во несвест многу пати, а и сум плачела дури ми земале крв. Не знам како да ја надминам, ми трае од кога бев мала.

На nextredstyle, ElenaOfRivendell, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.242
    Воопшто немам страв од игли.
    И за вакцина, и за инјекција немам гајле :lol:

На elimkd, ElenaOfRivendell, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.388
    Допаѓања:
    21.039
    За вакцина до сега не сум имала проблем но, за вадење крв од вена мислам дека Господ ми доаѓа пред очи во моментот кога ќе го осетам памукот на рака. Пред 2-3 недели ми земаа крв, пола саат се убедувавме со сестрата за на крај да дојде друга сестра и ме држеше за другата рака и нозе и ми правеше муабет без престан :D.

Поглед на страна и постојано зборење е најверојатно решение за полесно да се помине, мада и тоа е критично кај мене :D.

На nextredstyle, mssuniquee, ElenaOfRivendell и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Да ти кажам и мене ми беше многу страв. Не од вакцина ко вакцина, туку баш од игли. Па и кога видиш на реклама (постер) толкава игла ставиле, страв да го фати човекот и кого не е страв :D
    Бев потресена целиот ден пред вакцината.
    Им кажав таму, срам- не срам, таа што ме боцкаше ми рече: сврти глава, читај таму што пишува и кога ме боцна абе ништо не осетив. Алал да и е, што нежна рака имаше. :)

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.581
    Допаѓања:
    23.496
    Не, воопшто.
    Едино не би можела јас да боцкам.

10. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.175
    Допаѓања:
    5.396
    Јас воопшто немам страв, ниту да ме боцкаат, ниту јас да боцкам. Дури и јако ми е, и си гледам во иглата додека ме боцкаат. Како мала, мајка ми никогаш не ми викаше “ич нема да боли”. Секогаш ми викаше “ ќе боли малку”, и некако си бев психички спремна дека малку ќе ме боли, и никогаш не ми беше страв. :lol::lol:

На FridaodaMk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.021
    Немам страв од игли, можеби е чудно но дури и интересно ми е да гледам како ме боцкаат. А како мал сум бил ептен проблематичен и ме држеле два-тројца за да ми стават инекција или да ми извадат крв.
    Сега па тоа ми е струката и вадењето капиларна и венска крв ќе ми биде рутина така да немам проблем со тоа.

За тие што имаат фобија од игли препорачливо е да се посети стручно лице. Бидејќи овие фобии настануваат најчесто ако сме имале лошо искуство , јас како мал имав премногу лошо трауматско и болно искуство на заболекар и буквално развив страшна фобија од стоматолози која траеше 3-4 години. Бев на психолог и менував забар неколку пати заради страв од повторно такво искуство. Првиот пат кога ги правев со анестезија и кога го видов металниот шприц буквално срцето ми застана мислејќи дека ќе биде екстремно болно. Откако си го најдов соодветниот стоматолог еве веќе 3-4та година како одам на стоматолог без таа фобија која постоеше пред тоа , сепак пак ми е непријатно кога одам но споредбено со тоа што беше пред 8-9 години сега е топ.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.926
    Допаѓања:
    81.463
    Јас па секогаш гледам во иглата и процесот. :D Посебно сакам да гледам кога се полнат епрувети со крв. :D

На Need for Speed, Larson и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.036
    Допаѓања:
    42.403
    Мене порано ми беше страшна и трауматична секоја средба со игли, ама кога бев веќе средно почнав да се терам себе си секој пат кога одам да ми земаат крв или да ме боцнат да зјапам во тоа што го прават, или да гледам додека на некој друг му земаат крв, и ми се подобри.Мислам дека најмногу ми беше зашто сум многу осетлива на физичка болка, еве уште сум драматична кога ме боли нешто, ама да, ако имате огромен страв единствено решение е да се терате да го правите тоа што е неудобно.

На Larson и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.325
    Колку што знам, фобијата од крв е невролошки процес, а не психички.
    Си живееш со тоа, цел живот.

И најбитно, нема срам за тоа :!:

15. Hortenzija

Hortenzija Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.716
    Допаѓања:
    16.157
    Znaci od kako znam za sebe imam strav :( od strav od injekcii duri zabite nemozam da si gi sredam a moram Hitno ama pusto aj kako znaci igla se spremam jas veke vo nesvest ;(

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  16. spacegirl92

spacegirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2016
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    3.064
    Не ми е страв крводарител сум, само ми е језиво да гледам. И покрај тоа што ми ја пукнаа вената на последното дарување, не се откажувам. :wasntme:

17. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Не ми е страв ама не можам да гледам игли.
    Па и на секое земање крв, ми пукаат вените, па уште погрдо ми е :worried:

18. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.424
    Јас да земам крв/да го боцнам на некого можам без проблем, не ми е гад. А и полесно е кога нешто е на друг... :rofl::rofl:

Ама на себеси воопшто не сакам, зошто имам нежна кожа, ми се прават модрици од земање крв од вена на пример и самата помисла од тоа ми прави некој бед филинг.
    Од помислата на болка за да земам лекарско за полагање за возачка кога требаше крвна група да ми се испита ми се слоши кога ми земаа крв, цела болница на нозе, се исплашија што ми е. :$:$ Па и не можеа да ми ја погодат вената и дополнително некоја паника у момент ми дојде. :tmi::tmi: Жив срам кога ќе ми текне... :D

На nextredstyle, ElenaOfRivendell и The Saturdays им се допаѓа ова.
  19. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.408
    Немам страв од игли. Секој ден скоро боцкам некого:devil:
    Имам страв, не страв у ствари ама мразам болка...пд што и да е.
    Со ботокс гоблен ме направија во последно време и таа е единствена корисна болка која радо ја трпам. Забележав дека помалку боли ако ја гледам иглата како влегува.

20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.334
    Допаѓања:
    133.302
    Малку сум трипанофобична,ама си повторувам во себе дека мора да ме боцнат.Понекогаш и се онесвестувам. :wasntme::lol:
    Пред две години ми беше посебно интересно и непријатно во исто време кога ми земаа крв заради испитувања пред војници.
    Они се трудеа да ме храбрат,а јас се онесвестив.Ми идеше да пропаднам во земја.:rofl:

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.