Форумџика на годината

Таблети за цртање

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Jane Doe., 5 април 2023.

1. Jane Doe.

Jane Doe. Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2023
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    927
    Wacom, XPen и Huion се само неколку компании кои произведуваат таблети кои служат како главно средство на работа на графичките дизајнери, 3Д дизајнери, аниматори, писатели, веб дизајнери и дигиталните креатори како група.
    Првите 4 години користев Wacom Intuos S, што беше супер како за почетник и не очекував дека толку далеку ќе ме одведе во однос на конструкција и учење на повеќе сфери.
    Потоа купив Wacom Cintiq 13, сека се мислам помеѓу Wacom Cintiq 16 или XP Pen Artist Display 15.6 Pro.
    Cintiq нема копчиња за shortcuts, иако тоа најмногу ми треба, ама квалитетот на самиот дисплеј и скринот ми се далеку подобри од XP Pen.
    Има некој искуство со овие? Најмногу ќе ми треба за креирање 3D модели и анимација, не знам кое да го одберам.

Дали поседувате вие таблет? Кои се најчестите карактеристики кои ги барате?

На NoirSerpentine и Abel им се допаѓа ова.
  2. Jane Doe.

Jane Doe. Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2023
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    927
    Еве меѓу кои се мислам.

Wacom Cintiq 16 wacom-cintiq-g3.jpg
    XP Pen Artist Display 15.6 Pro
    71Q-B8cPygL.jpg

Ако некој има искуства со еден од овие, нека сподели. Бонус ако сте ги пробале и двата и може да ги споредите :)

3. kloki

kloki Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2013
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    141
    искрено прв пат слушам за овие таблети, но препорака од мене имаш за ipad. Во комбинација со пенкалото од apple ќе можеш да црташ

4. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Јас искрено не ги користам за цртање бидејќи не сум цртач, ги користам за подвлекување, нешто да запишам како note taking низ материјали, такви работи, ако нешто ти значи, мојот модел (од двата по еден) бејсик и нема екран, се гледа директно на компјутер, ама генерално за цената и тоа што ми треба се супер. Имаш премногу ривјус на Јутјуб, разгледај, мислам дека нема утка, и двата бренда се добри, само да си најдеш што тебе повеќе ти одговара. Инаку ipad не ти препорачувам ако е баш за цртање, ненормални цени се тоа. Барем за wacom и xpen имаш ептен ефтини замени за пенкала и мини, а ејпл пенкало ако ти се расипе, оди фрли се одма у Вардар.

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.003
    Е не е толку скапо пенкалото за да се фрлиш во Вардар, јас го зедов 80 фунти, има и поскапи да, ама конкретно моево ми е супер, има и заменска мина гратис.

@Jane Doe. Јас користам ipad и сум многу задоволна, работам во procreate, 10 фунти месечна претплата за програмата и за четките.
    Јас го користам за дотерување на сликите кои ги имам насликано рачно, правам комбинација за да продавам принтови, ама често и скрицирам директ на него, сега сакам да се фокусирам на илустрации и за таа намена ми е топ.
    Не знам овие два какви се за да ти споредам ама гледам на цена се слични како ipad gen 10 за кој зборам јас и го препорачувам.

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Под 1000 евра не можеш да се опремиш. Пенкалото во Македонија чини сто евра, а пенкалата и мините на ваком или икспен чинат илјада денари (инаку доаѓа со 5 или 7 мини така што ептен долго време си раат). Второ, графичките таблети се наменети баш за графичко цртање/дизајн и површината им е направена така да се симулира цртање на хартија, не се споредува. Допирот мина-хартија е многу различен. Ајпад како производ нема само една намена, еве јас поубаво пишувам на графички таблет отколку на ајпад, само фолијата за ајпад да не лизга како стакло ме чинеше 30 евра. Споредено цена-искуство-намена, стварно нема дилеми. Друга работа, барем дур бев во Македонија, недајбоже да се расипе нешто ајпадот или Mac, со месеци се чека за поправка и делови. Премногу стрес е тоа за некој кој има само една алатка за работа.

На staycalm, паралелограмче и eliesaab им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.003
    Од аспект на заменска опрема можеби помалку се исплаќа, ама јас кажав за пенкалото не е толку скапо па и 100 евра да е, нема да го менуваш нон-стоп, еве јас година го користам без проблем со првта мина сеуште.
    Друго не знам за каква графика се работи, ама ако не си цртач не можеш да кажеш што е подобро. Како и да е јас ги немам користено првите, ама како корисник на Ipad сум супер задоволна за цртање, сликање, ентериерски решенија и сл, ми се наоѓа и за друго што ми е голем плус кај уреди, сакам да можам да го користам и за други намени.

Искрено не сум запознаена со цените во мк за Ipad стварно може не де исплаќа, ама дека е лош за таа намена не е, многу уметници и илустратори го користат токму него.

На mal.ecka и Polyincognito им се допаѓа ова.
  8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Ги користам сите три, затоа и пишав. Да, не ги користам за цртање, објаснив за што ги користам и споредбено со цените, ајпад не е исплатлив производ, за моето искуство, убаво сѐ си пишав. Сто евра наспрема 1000 денари е преголема разлика за да не земе предвид, особено затоа што не живееш во Македонија и соодносот цена-плата е многу различен. И не реков апсолутно никаде дека ајпад е лош производ (кажав дека не е САМО за таа намена, мултинаменски е, значи се користи како вајтборд, десктоп, за цртање, гледање медиа, учење, пишување, за разлика од ваком/икспен кои се како брендови исклучиво наменети за цртање),туку дека има попаметни и поефтини решенија. Особено за почетници. Не е исто да дадеш 30% од плата за опрема која ти е потребни за работа и да дадеш три плати кои уште не си ги ни заработил.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.774
    Пошто учам 3д моделирање (уште не заработувам, учам) од луѓе кои од тоа живеат за конкретнава намена добив совет за wacom или xppen, не ipad.

И тоа што го земав е скроз бејзик, пак, уште учам и највеќе е хоби, но само споделувам што професионалци споделиле со мене, конкретно за 3д.

За илустрации пак гледам преферираат ipad.

My 2 cents :)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    7.062
    Во идеална ситуација сите три алатки се купуваат и се користат со различни софтвери и за различни намени, односно различен тип цртање/илустрација. Мене ајпадот ми служи за буквално сѐ, од десктоп до музикопуштач, но пак, цената е превисока, треба убаво да се извагаат сите опции.

На NoirSerpentine и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  11. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    903
    Допаѓања:
    1.359
    Wacom, nema da zgreshish, googlaj reviews na dvete i odluci se ama spored mene Wacom se standard vo kreativnata industrija, kvalitet i stabilni

12. Agness

Agness Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    193
    Кој ipad го имаш? Периодов се мислам и јас да си купам. Повеќе за хоби цртање, не за професионално бавење. :)

На exceptional му/ѝ се допаѓа ова.
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.300
    Гледам дека се спомнува Wacom.
    Од оние кои можеби го купиле и имаат искуство, дали би го препорачале за дете?

Не дека очекувам да биде профи и кузнее што да прави од прв ден, едноставно мислам дека има афинитети и би покажувала голем интерес. Сакам за 9тиот роденден да го зедам, да не е сепак ту мач за таа возраст во однос на алатките, подобро да почекам?

И за на iPad кои програми би ги препорачале за да може цртање да се вежба?

14. Agness

Agness Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    193
    Procreate, preintuitiven e :) eden toj chetki ima za kreativnost razvivanje e super

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.