Ви се случило ли во последно време да ви стигаат понуди за работа по смс или да ви ѕвонат непознати броеви? Од каде ги наоѓаат броевите?
Леле да, ми стигна понуда за работа, ама апла се гледа дека е измама. Дури бројот за информации имаше екстра број, а повикувачкиот го имаа утнато. Два пати ми стигна таква порака, немам поим од каде им се броевите.
Мене другарка ми рече вирус е..а ја уште им се искурчив на пораката и ги блокнав @Billy Idol @Ahoy ај вие баратате поише кажете
Да, вирус е веројатно. Целта е на некој начин да ви наштетат, односно да добијат ваши податоци на некаков начин. Јас ваква порака не сум добил, ама затоа спам повици од Австрија редовно
Постојат, ама не се замарајте премногу околу тоа. Вајда немате нешто компромитирачко во телефонските уреди?
Свртете на бројот ќе видите кој ве бара, можи е животна прилика за работа од соништата. Немојте да ја испуштите
Од пополнетите формулари за картички со попусти и поени низ супермаркетите телефонот и имејлот што се остава. Убаво е да имате имејл и телефон само за тие цели, односно да не го оставате оној кој постојано го користите. Не случајно постои квадратче што го штиклирате со согласност за користење на вашите податоци за маркетиншки цели (а ако не се согласите нема да добиете каричтка). Тоа може да биде подложно и на трговија со податоци. Да речеме некој отвори фризерски салон, сака да се рекламира пред муштерии, ќе купи податоци за 1000 телефонски броеви и ќе ѕвони или ќе праќа пораки со реклами.
Ако добиеме ваква порака, што да се направи? Да се избрише? Како можат да украдат податоци? Компромитирачко ништо немам во телефонот, а од мобилен почнав да не се најавувам на ФБ, ниту на електронско банкарство, а лозинките не ми се ни меморирани, ама баш никаде.
Така.. и ја неам голи слики во телефон, ама језиво ми е да знам дека некој има пристап до мои слики и чатеви, ја сменив пасворди на Инста, Gmail и Фб, избришав пораки (ајмесиџис), call хистори, срч хистори, не знам шо друго веќе.Ми имаат хакнато Фб со 1000 пораки внатре, и од тогаш и онака пазам ко луда, уште ова фали.