Тома (2021)

Discussion in 'Филмови' started by Tajnaotrovna, Oct 22, 2021.

1. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Најзборуваниот филм на Балканот, филмот „Тома“, приказна за една душа која својата тага, страдање и среќа ја испеа во најубавите песни. „Тома“ е импресионистички портрет на Тома Здравковиќ, кој ги прикажува неговите почетоци и врвот на славата, неговите љубови кои го инспирирале за компонирање на некои од најголемите хитови, како и односот со голем број пријатели од уметничкиот свет на Југославија. Тоа е приказна за достигнувањето неочекувани висини на популарноста, но и на дното на животот.

Главната улога ја игра Милан Мариќ, а во актерската екипа се и Тамара Драгичевиќ, Петар Бенчина, Андрија Кузмановиќ и Сања Марковиќ.

Редно е да имаме една ваква тема на форумот кога филмот е толку актуелен и гледан периодов и руши рекорди.:)
    Време е да ги споделиме своите впечатоци.
    Јас можам да кажам дека најпрво го изгледав интервјуто со неговата сопруга Гордана и тоа ме поттикна уште толку да го изгледам и филмот.
    Покасно и за моите впечатоци, ептен ми е пресно гледан:)денес го гледав и само нешто гуглам за него, не ми излегува од памет.

Last edited: Oct 22, 2021
    Mommyysk, Oneo, plava.90 and 13 others like this.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Го изгледав филмот и да звукот е слаб ама тоа ваљда оти кино -снимка е
    Емотивен филм ми се допадна премногу али сцената со жената на докторот ме скрши на милион делови ,ја исплакав и Лилјана и Силвана
    Колку шо разбрав Силвана била неговата најголема љубов
    Ке го гледам уште еднаш и јас

Mommyysk, Alishan30, Rama and 12 others like this.
  3. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Преемотивен, убав, глумците сите врв...
    Требаше во кино за прв пат да го изгледам, ама може уште еднаш на нет...

Alishan30, Rama, Sarence and 4 others like this.
  4. Tajnaotrovna

Пред десетина години ми беше првата посериозна “средба” со песните на Тома. До тогаш знаев по некоја ама ништо претерано и најчесто биле препеани од други пејачи кога сум ги слушала.
    Возејќи се со мм на подолга релација веќе имавме од претходно негово ЦД со најголемите хитови и го преслушавме сигурно неколку пати. Уште тогаш впечатливо ми падна дека во многу од песните пее за некоја жена и се зезав дека сигурно имал многу жени низ животот ( тогаш немав ни појма дека се женел 4 пати, ни па нешто за неговата биографија ).
    Брзо научив дел од нив и почнав да си потпевнувам, а мм ме зезаше ќе ме носел на концерт таман сум ги научила. Нормално се согласив јас концерт на добар пејач не одбивам.
    До ден денес ме зезаат по дома дека ќе идев на концерт на починат пејач.]:) Гаф на годината ни беше.
    Има некоја посебна меланхолија во неговите песни.

Да се навратам на филмот. Ме натера да го изгледам пред се бидејќи сакам реални настани и личности, а не измислени.
    Имал многу жени, но најголема и неостварена љубов му била Силвана. Тоа го потврдува и неговата сопруга.
    Највпечатлив дел од филмот ми беше кога доаѓа и и кажува дека напишал песна за неа. Всушност тој преку песната ја изразува сета болка и целото патење што го чувствува за љубовта која не му е возвратена. А Силвана цела пресреќна му мава ладен туш како добила песна од него која ќе биде огромен хит. Тој заминува лут, а таа останува збунета ама пресреќна за песната. Таа не е ни свесна дека тој е вљубен во нејзе.
    Со Лилјана делот исто ми беше претажен.
    Она пријателство кое го стекнаа со докторот е исто неописливо, како до последно го следеше секаде и се грижеше за него.

До последен здив да пееш бидејќи неговата душа тоа го бара и е жеден за тоа…
    Преку неговите песни и музика неговата душа засекогаш ќе живее.

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Го има ли на јутуб?

6. Tajnaotrovna

Последно кога пребарував го немаше.

Angie1432 likes this.
  7. simona_baby

simona_baby Популарен член

Го има на филмотон.

Angie1432 and Tajnaotrovna like this.
  8. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Пушти линк.

simona_baby likes this.
  9. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Сопругот на Силвана кажуваше дека тој дел не е точен. Да Силвана го внела во музиката, и му ја дала шансата да запее ама освен пријатество немало ништо. Многу работи од филмот не се вистински, многу се измислени и не соодвествуваат со вистината.

https://www.telegraf.rs/jetset/vest...-tome-je-izmisljeno-a-ona-je-bila-srecna-zena

11. Tajnaotrovna

И во филмот никаде не е прикажано дека биле во врска. Таа цело време се однесува спрема него како со најдобар пријател. Тома е тој кој е заљубен во неа, а на дотичниот погоре може тоа му смета/ло па затоа и не му се допаѓа филмот.

Превише информации и изгледани видеа па малку ми се помешаа некои работи, мислам во филмот не беше прикажано дека тенисеров ја изневерувал Силвана, таа всушност и го фатила и како што читав сакала да се разведе, но се случила таа несреќа и загинала… па можеби оттаму и сета нејзина тага и незадоволство кога била надвор од сцената па наоѓала поддршка и разбирање во Тома.

Патем еве ја правата Силвана Арменулиќ во едно интервју.

Alishan30, Rama, boomsleng and 3 others like this.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Најголемата љубов на Тома била неговата 3 та жена, Нада. Кога ја фати дека го изневерува, пропаднал и пиел 20 дена без престан, заминал за Чикаго и ја запознава 4тата и последна сопруга. Од првата жена има ќерка, ама таа не се спомнува во филмот.
    https://www.kurir.rs/stars/3778009/cerka-tome-zdravkovica

13. 999

999 Активен член

jas sega go gledav ama osven pesnite jas nisto ne slusnav sto zboruvaat , samo slika gledav

14. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Феноменален филм, благодарение на детето не го изгледав раат :rofl:, цело време стопирав па пак кога имав слободно време го пуштав и така. Морам да го изгледам уште еднаш, без седни-стани. :?:

Околу филмот, од секогаш се прашував зошто песните на Тома му се толку тажни и депресивни, сега веќе имам претстава зошто.
    Толку несреќа и тага да носиш целиот живот, толку голема борба, уххх жално стварно.
    Од кога го гледав филмот постојано ми е во глава, цело време мислам на тоа колку животот може да биде суров, непредвидлив исполнет со болка и страдање, ама сепак поради тој живот он позади себе оставил музика и песни што и ден денес се слушаат, реални песни за болката и страдањето што секој еден во некој период во животот ќе се пронајде во некоја негова песна.

За крај, знам дека не е темата за тоа ама би сакала да се сними еден филм и за Тоше Проески затоа што заслужува и неговиот живот да биде преточен во филм.

Mommyysk, Alishan30, Rama and 9 others like this.
  15. referentka

referentka Moderator Staff Member

Убав филм.
    Можеби нема уметничка вредност, ама мене многу ме погоди.
    Растев со песните на Тома.
    Пред филмов за Тома, ништо не знаев за неговиот живот, освен дека бил алкохоличар и коцкар.
    Многу ми падна жал за него, посебно кога го изневери девојката беше Мис.

Се прашувам, дали да бил во врска со Силвана неговиот живот ќе имал вакво тек ?!

Alishan30, cresa-jagoda, Rama and 2 others like this.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Многу луѓе имале тежок живот ама не завршиле како него, алкоси и коцкари. Ок ајде направија филм, ама толку величење на човеков не ми е ок. Се сеќавам, растев со негови песни, остави печат, ама толку паѓање во несвест..
    Со Силвана никогаш немале однос како во филмот.. Се е тоа измислено.

Nikolina35 and joy1 like this.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Самиот факт дека негова најголема љубов (ако е воопшто точно) била млада мисица, роспија 8-| кажува колку длабока душа имал |(

18. referentka

Нада...
    Она може си била мирна, па станала роспија:D
    Си ја сакал ма

Туку, во филмов впечаток ми остави заедничката вечера на АрменулиќИ и Здравковиќи (кога беше женет за мисицава) па кога на балкон на цигара Силвана на Нада и рече дека цел град знае за нејзиното не примерно однесување.

19. Bridget

Bridget Форумски идол

Мисици, певаљки, глумици... кад се сељо покундури се знае што бира :D И после несреќен бил у љубовта, фала Богу, нека земе домаќинка жена па да види што е раат :D Ама такви не му се интересни, од нив болка нема, како ќе пие и ќе драми и ќе пишува тажни песни?

20. referentka

Дел од таа фела бил, затоа и такви наоѓал.
    Ете за фризерката кога се оженил веќе послена му била