Тренинг во втора зона

Дискусија во 'Фитнес' започната од SV1911, 30 мај 2024.

1. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    69.175
    Се почесто слушам како се користи терминот втора зона за да се опише вид на тренинг кој што им помага на атлетичарите, па и рекреативните спортисти како нас, да си ја зголемат издржливоста, унапредат формата и општо подобрат здравјето.

Како се пресметува втората зона?

Од тоа што прочитав до сега, има два начини да се дознае која е твојата втора зона. Полесниот е преку онлајн калкулатор, каде што ја впишуваш возраста и ти го дава максимумот откуцувања на срцето на минута и од тоа се прави поделба на пет зони. Линк до калкулаторот овде. Другата опција е преку стрес тест за спортисти, го има и кај нас и е препорачано секој што спортува да го направи. Упатот го дава матичен лекар.

Каков вид на тренинг може да правите за да се оддржите во втората зона?

Зависи од вашата подготовка секако, но станува збор за тренинзи кои додека ги правите, можете да дишете преку нос, или пак да размените по неколку зборови со некој околу вас. Прочитав дека за некои лесното трчање е прифатливо, пешачење, планинарење, возење точак, ролери итн.

Не сум некој експерт на темава, ама сосема случајно минатата зима вежбав во оваа т.н. втора зона и кога се вратив на другите спортови што ги паузирав тој период, имав многу, многу поголема издржливост. За мене тренинг од втора зона е тежински тренинг, бидејќи секогаш вежбите ги правам многу контролирано па така и пулсот ми се држи во втората зона. Бенефитите за мене за сега се, намален пулс кога мирувам (resting heart rate), многу поголема издржливост при трчање, планинарење и возење точак итн.

Дали вие практикувате да имате тренинг посветен само на одржување на оваа зона? Доколку да, кои бенефити сте ги приметиле?

Инспирација за темава ми беше ова видео.

На bertold, Peco и Milobebence им се допаѓа ова.
  2. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    1.474
    Ова е чиста глупост и губење на време безпотребно. Дишењето се знае како оди а пулсот варира од начинот на интензивен тренинг,волумен. Во пулсот влегува и исхраната. Максимален пулс при тежински тренинг до 120 се смета за нормален кај напредни и активни лица.

3. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.045
    "Зоните" не се толку битни во секој спорт.
    Битни се (не зоните ко зони, пер се) во аеробните спортови каде што е потребна издржливост.

Разликата помеѓу аеробен и анаеробен тренинг е пред сѐ должината на останување во некоја "зона".
    При што се подобрува работата на кардиоваскуларниот систем - и затоа и популарно се вели "кардио".

Кардио ≠ слабеење
    Кардио = тренинг на кардиоваскуларниот систем

При што да, се стекнува поголема издржливост, и кондиција за телото да може подолго да биде во некаков напор - пример трчање полумаратон.

Издржливоста шо се појавува како последица на "втора зона" која се постигнала во тежински тренинг, не е толку резултат од издржливоста на телото колку што е од самото зацврстување на мускулите.

Така да, "зоните" односно срцебиењето се битни како индикатор за способноста и подготвеноста на телото но во аеробните спортови како трчање, пливање, велосипедизам...

4. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    69.175
    Па да, се согласувам. Јас во овие спортови гледам огромен напредок кај себе, најверојатно поради континуирано вежбање, дел од кое било во таа зона.

На Ajronmen му/ѝ се допаѓа ова.