1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Употреба на квасец

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од black-angel, 25 јануари 2016.

?

Каков квасец употребувате ?

  1. Сув квасец

    10 глас(а)
    41,7%
  2. Коцка квасец

    14 глас(а)
    58,3%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. black-angel

    black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

    Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.634
    Допаѓања:
    4.451
    Пол:
    Женски
    Епа драги мои кога месите и подготвувате , каков квасец употребувате ? Од кој сте повеќе задоволни ?

    [​IMG]

    Да си кажам за себе , од кога почнав да месам употребував само квасец коцка , некако полесен ми е за употреба и месеното поубаво ми излегува . Денес баш месев со сув квасец и тестото беше очајно , цело се изрони после печење , за ништо не го биваше .
     
  2. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    15.747
    Допаѓања:
    32.112
    Пол:
    Женски
    Користам коцка квасец. Имам користено и сув квасец и тестото било исто како со коцка квасец. Разликата е што сувиот квасец не се раствора во вода и што има долг рок на траење.
     
  3. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    105.726
    Пол:
    Женски
    И јас κоρистам почесто сув κвасец, ем полесно за употρеба ем попρаκтичен ми е. А за κвалитетот на тестото исто е,black angel нешто дρуго да не било утκа со месењето, од сувиот κвасец не би тρебало!
     
  4. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    15.747
    Допаѓања:
    32.112
    Пол:
    Женски
    Јас од навика користам коцка квасец. Со сув квасец само еднаш ми се случи тестото да ми се рони, ама во друго беше проблемот.
     
  5. LollySky

    LollySky Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.941
    Допаѓања:
    14.002
    Пол:
    Женски
    Сув квасец, рецептите што ги користам ми се претежно од интернет и секаде стои сув квасец (во грамови) па така се навикнав.
     
  6. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    15.747
    Допаѓања:
    32.112
    Пол:
    Женски
    По грамажа сувиот квасец и коцката квасец се исти. И на двете пакувања пишува 40 грама. А јас мислев дека има разлика во грамажата. Имам забележано и дека цената им е иста.
     
    На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LollySky

    LollySky Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.941
    Допаѓања:
    14.002
    Пол:
    Женски
    Не знам, може некои се исти. Ди-го сувиот е 7 грама, а битолскиот сув е 10 грама, јас тие ги користам.
     
    На thatnorma му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    15.747
    Допаѓања:
    32.112
    Пол:
    Женски
    Изгледа зависи до производителот. Мана на коцката квасец е што рокот на траење е еден месец. Јас ставам пола коцка квасец, затоа што со цела коцка пецивата ми искачаат многу големи.
     
    На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  9. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    12.534
    Допаѓања:
    155.427
    Пол:
    Женски
    Коцка квасец е еднакво на пакетче сув квасец безразлика што да се работи?
    Зошто јас до сега еднаш ако имам со коцка квасец работено и реално, секогаш ме фаќа паника дур крени, па да го ставам, некако порелаксирано ми е со сув квасец.
    И пишувам во темава зошто моментално чекам квасец да ми стани па пробвам нервите да си ги смирам, а да знам дали исто би било сосем ако искористам сув посекако бев до продавница немаше да земам ваков. :| :tmi:
     
  10. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.711
    Пол:
    Женски
    Јас користам коцка, секогаш ми се погодува тестото, никогаш немало проблем, освен еднаш кога заборавив да ставам шеќер. :)
     
    На cresa-jagoda, KuklickaMoja, Lovelybaby<3 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    13.861
    Пол:
    Женски
    Во рецептот стои 40 гр свеж... Колку е тоа сув квасец?
     
  12. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.557
    Допаѓања:
    171.454
    Пол:
    Женски
    2 пакетчиња..
    Ако земеме во предвид дека 1 сув квасец е за 500гр брашно.. а 40гр свеж бил за кило:^)
    Ма да јас имам месено кило со 1 сув а и кило ипол со 1 свеж..нормално си нараснаа:D
     
    На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    3.203
    Пол:
    Женски
    Може ли да се искористи квасец со поминат рок? Пример еден месец од назначеното?
     
    На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    896
    Јас имам користено свеж квасец со поминат рок. Добар бил крајниот продукт.
     
    На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.557
    Допаѓања:
    171.454
    Пол:
    Женски
    Ако се активира - може. Иако сите ќе ти речат на твој ризик.
    Ама габа е.. голема е веројатноста да не ти се активира ако не бил замрзнат.
     
    На cresa-jagoda, Miss666 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    15.747
    Допаѓања:
    32.112
    Пол:
    Женски
    Сум приметила дека колку е потазе свежиот квасец побрзо стасува тестото.
     
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    13.706
    Допаѓања:
    42.925
    Пол:
    Женски
    Ве молам кажете кесичкава сув квасец у колку мл вода да ја растворам? За 500 гр брашно ми треба
    964CC900-C8B2-47C5-AEAF-1C16CB837A59.jpeg
    позади на кесичкава вика една кесичка на 800 мл вода
     
  18. fana

    fana Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    15.840
    Допаѓања:
    108.842
    Пол:
    Женски
    Во многу малку млака вода, околку 50-100 мл, со малку шеќер.
     
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    13.706
    Допаѓања:
    42.925
    Пол:
    Женски
    Епа упс..
    А кажи ми, заборавив зејтин да ставам кога го правев тестото, може на прво месење? Го напраив сеа чекам да стаса
    Или да идам одмамда ставам??
     
  20. fana

    fana Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    15.840
    Допаѓања:
    108.842
    Пол:
    Женски
    Ништо не може да доставаш на веќе измесено тесто. Освен брашно, се разбира.
     
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.