babylove овошни кашички

Употреба на квасец

Дискусија во 'Храна и пијалоци' започната од black-angel, 25 јануари 2016.

?

Каков квасец употребувате ?

  1. Сув квасец

    5 глас(а)
    29,4%
  2. Коцка квасец

    12 глас(а)
    70,6%
Дозволен е избор на повеќе опции
  1. black-angel

    black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

    Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.499
    Допаѓања:
    3.999
    Пол:
    Женски
    Епа драги мои кога месите и подготвувате , каков квасец употребувате ? Од кој сте повеќе задоволни ?

    [​IMG]

    Да си кажам за себе , од кога почнав да месам употребував само квасец коцка , некако полесен ми е за употреба и месеното поубаво ми излегува . Денес баш месев со сув квасец и тестото беше очајно , цело се изрони после печење , за ништо не го биваше .
     
  2. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    13.774
    Допаѓања:
    25.261
    Пол:
    Женски
    Користам коцка квасец. Имам користено и сув квасец и тестото било исто како со коцка квасец. Разликата е што сувиот квасец не се раствора во вода и што има долг рок на траење.
     
  3. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    101.477
    Пол:
    Женски
    И јас κоρистам почесто сув κвасец, ем полесно за употρеба ем попρаκтичен ми е. А за κвалитетот на тестото исто е,black angel нешто дρуго да не било утκа со месењето, од сувиот κвасец не би тρебало!
     
  4. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    13.774
    Допаѓања:
    25.261
    Пол:
    Женски
    Јас од навика користам коцка квасец. Со сув квасец само еднаш ми се случи тестото да ми се рони, ама во друго беше проблемот.
     
  5. LollySky

    LollySky Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.928
    Допаѓања:
    13.930
    Пол:
    Женски
    Сув квасец, рецептите што ги користам ми се претежно од интернет и секаде стои сув квасец (во грамови) па така се навикнав.
     
  6. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    13.774
    Допаѓања:
    25.261
    Пол:
    Женски
    По грамажа сувиот квасец и коцката квасец се исти. И на двете пакувања пишува 40 грама. А јас мислев дека има разлика во грамажата. Имам забележано и дека цената им е иста.
     
    На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LollySky

    LollySky Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.928
    Допаѓања:
    13.930
    Пол:
    Женски
    Не знам, може некои се исти. Ди-го сувиот е 7 грама, а битолскиот сув е 10 грама, јас тие ги користам.
     
  8. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    13.774
    Допаѓања:
    25.261
    Пол:
    Женски
    Изгледа зависи до производителот. Мана на коцката квасец е што рокот на траење е еден месец. Јас ставам пола коцка квасец, затоа што со цела коцка пецивата ми искачаат многу големи.
     
    На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  9. theowndemon

    theowndemon Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    122.915
    Коцка квасец е еднакво на пакетче сув квасец безразлика што да се работи?
    Зошто јас до сега еднаш ако имам со коцка квасец работено и реално, секогаш ме фаќа паника дур крени, па да го ставам, некако порелаксирано ми е со сув квасец.
    И пишувам во темава зошто моментално чекам квасец да ми стани па пробвам нервите да си ги смирам, а да знам дали исто би било сосем ако искористам сув посекако бев до продавница немаше да земам ваков. :| :tmi:
     
  10. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.276
    Допаѓања:
    20.624
    Пол:
    Женски
    Јас користам коцка, секогаш ми се погодува тестото, никогаш немало проблем, освен еднаш кога заборавив да ставам шеќер. :)
     
    На cresa-jagoda, KuklickaMoja, Lovelybaby<3 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.059
    Допаѓања:
    13.519
    Пол:
    Женски
    Во рецептот стои 40 гр свеж... Колку е тоа сув квасец?
     
  12. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    8.890
    Допаѓања:
    141.344
    2 пакетчиња..
    Ако земеме во предвид дека 1 сув квасец е за 500гр брашно.. а 40гр свеж бил за кило:^)
    Ма да јас имам месено кило со 1 сув а и кило ипол со 1 свеж..нормално си нараснаа:D
     
    На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    2.477
    Пол:
    Женски
    Може ли да се искористи квасец со поминат рок? Пример еден месец од назначеното?
     
    На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    872
    Допаѓања:
    819
    Јас имам користено свеж квасец со поминат рок. Добар бил крајниот продукт.
     
    На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    8.890
    Допаѓања:
    141.344
    Ако се активира - може. Иако сите ќе ти речат на твој ризик.
    Ама габа е.. голема е веројатноста да не ти се активира ако не бил замрзнат.
     
    На cresa-jagoda, Miss666 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    13.774
    Допаѓања:
    25.261
    Пол:
    Женски
    Сум приметила дека колку е потазе свежиот квасец побрзо стасува тестото.
     
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.