ајде ве молам кажете нешто за овој факултет тие што го учите јас би сакала да учам психологија иначе сум трета година в гимназија ,навистина ме интересира нешто повеќе кажете што конкретно изучувате и дали е многу тешко
психологија.....тоа е мислам на медицина отсек или институт за психологија и не сум баш сигурна дали се вика психолошки факултет.
Психологија е отсек на Филозофскиот факултет,од тоа што го учев во средно сметам дека е доста интересно за изучување но сепак нека кажат повеке покомпетентни луѓе оние кои студираат или завршиле психологија....
Едно е таа психологија, друго е да ги лечиш психички оболените луѓе...И јас учев во средно...интеересно е..али незнам овде за што точно се работи, зошто не можеш да бидеш да речеме доктор на психијатрија со филозовски факултет
интересен факултет барем за мене и јас сакав да се запишам на психологија еден период во средно но проблемот е што кај нас има премногу дипломирани психолози а многу малку работни места обично со овој факултет се вработуваат како психолози во средните и основните училишта и нормално за останатите нема работа затоа што кај нас некако се уште е табу да се посетува психолог, според мене на секго му е потребен психолог. Психијатарите се занимаваат со луѓе кои патат од психички болести и се нешто сосема различно од психолозите за да бидеш психијатар треба да студираш медицина и да специјализираш психијатрија. Како и да е доста интересен факултет а се што е интересно не претставува проблем да се изучува
ПСИХОЛОГИЈА е на филозофски факултет, а тоа што викаш ти за лечење на психички болните е специјализација на ПСИХИЈАТРИЈА и оди во склоп на Медицински факултет.
И јас би сакала повеќе да ја знам разлика меѓу психологијата и психијатријата!!! За нецели 3недели треба да се запишам на факултет. Мојот избор е психологијата,а исто така сакам и психијатрија, бидејќи мислам дека е повеќе ценета работа. Меѓтоа, колку што знам фак.а психијатрија е на медицински факултет, и се прашвам какви се предметите од медицината??? И дали е многу тежок истоимениот факлтет - Психијатрија ???? Ако е мног потежок, мојот избор ке биди психологија, ама се плашам за потоа, какви се условите за работа?
Не може во никој случај да ги споредуваш по тежина овие две работи. Психологијата е мачкина кашлица во споредба со психијатрија. Како прво да не дојде до забуна, не постои факултет за Психијатрија. Прво треба да завршиш факултет општа медицина 5-6 години, па потоа специлизацијата за психијатрија трае 4 години. Значи во најмала рака 10 години додека да можеш да се наречеш себеси психијатар. Разликата е огромна.Психијатарот се занимава со лекување на менталните растројства кај луѓето, значи болести... Кај психолог пак луѓето одат на обични разговори, со цел да се ослободат од напнатоста од секојдневниот живот. Значи се се сведува на совети, методи за самопомош и сл. Не ми се допаѓа психологијата како факултет, затоа што му го сменија значењето со тоа што секакви се запишуваат. А се знае дека не е секој за психолог, таквите треба да се високо интелигентни луѓе, со многу искуство во животот да умеат на секој начин да допрат до тебе со разговор. А какви се денешните психолози ( барем јас тие што ги познавам ) не можат 2-3 реда муабет да ти направат, а не пак да те советуваат.
Jas sum brucos na instituot za psihologija.... Nemas priemen ama izborot e tesen :/ Prvo se ucat opsti predmeti: pedagogija, filozofija, fiziologija, genetika, voved vo psihologija i psihologija na percepcija. Psihologija na percepcija e malce zafrknato poso ucis malce i matematika imas del so e psihofizika i imas tabeli i formuli da odredis koj kolku e osetliv bla bla bla... Abe epten e interesno samo treba da se saka fakultetot i da se sfati ozbilno drugoto....e gola voda. [mod-kirilica:29uqqqb7][/mod-kirilica:29uqqqb7]
Оваа година ќе сум бруцош на факултетот за психологија (се надевам ) Ќе замолам некоја од феминките што студираат на овој факултет да ми посочат како е прва година, професори, изборни предмети,тешко, лесно?
И јас би сакала да го дознам истото, бидејќи и јас имам во план да се запишам на овој факултет, но сепак имам мала доза на страв не знам што ме чека и не знам како би се справила со факултетот.
лечење на психички болните е психологија а на нервно болните е психијатрија Иначе тука има посебен факултет за психологија (не е во склоп на некој друг) и се надевам дека за едно 4 години и јас ќе се запишам таму
Јас сум прва година на психологија и засега е супер.. Ако ти треба некои подетални информации слободно прашај
Нешто повеќе за овај факултет некој/а ќе можи да ми кажи... Јас сум IV година, средно. Планирам да се запишам во Скопје на психологија ( филозовски нели ? ) Сакам да знам нешто повеќе... дали има некој професори кои се лоши и строги и никако да те пуштат :/ дали премногу бараат... и уште нешто... ВЕ ЗАМОЛУВАМ ))))))) <3
Мацо, секаде ќе најдеш добри, лоши, онакви што не пуштаат. Секој има свој начин на пуштање, тоа одма ќе го сфатиш, уште во првиот семестар. Мораш да бидеш одговорна за учење и за одење на предавања. Пред да почнеш со факултет ќе ти објаснам за секој професор и предмет подетално, искрено сеа ме мрзи пошо има многу за објаснување
Велат за да бидеш бидеш успешен во таа професија, не е доволен само факултетот читав дека треба и многу да се чита и литература, ама која ? Ако случајно знаете кој вид литература кажете( бидејќи сигурно не би било толку корисно само од слободна литература, по свој избор), па да се фатам за работа
И тоа како не е доволен само факултетот за да бидеш успешен психолог.. според мене, не е психолог оној што набубал и добил оцена, туку треба да имаш "нешто" во себе, треба да знаеш да навлезеш во психата на човекот, а не да се водиш само според книги