1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемина готвач - Тема: Mесо во сос

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од CrazyOne, 4 декември 2015.

  1. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.318
    Допаѓања:
    28.177
    Пол:
    Женски
    @danichap не нема више на насловна страна.
    Затоа изгледа:wasntme:
     
    На boomsleng, Mari*, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. CrazyOne

    CrazyOne Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    19.306
    Пол:
    Женски
    На boomsleng, koritsaki и zhap4e им се допаѓа ова.
  3. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    17.896
    Допаѓања:
    102.989
    Пол:
    Женски
    Како обожавател на цезар салата :rofl: , еве нека биде ``Салати со марула`` :)
     
    На boomsleng, zhap4e, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MissDior

    MissDior Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    10.085
    Ајде да скршнам мраз на омилената тема- салата 20643465-7E35-44DB-83D5-74120491B5D2.jpeg Салата со ракчиња
    Се сецка на тенко зелена салата, морков се ренда на ленти, се сецка тенко црвена и зелена пиперка, кромид. Се обарувааат 5 минути ракчиња замрзнати па на маслиново се пропржуваат 2-3 минути со лукче. Се меша се заедно и се зачинува со маслиново, сусам и лимон. Кога имам додавам и ситно сецкани маслинки и пченка.
     
    На Milobebence, theowndemon, Ava.84 и 30 други им се допаѓа ова.
  5. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    10.634
    Допаѓања:
    161.455
    Пол:
    Женски
    Да ја живнеме темава .
    Салата со марула , корнишони свежи ,Шери домати , кашкавал на коцки и пршута свинска .
    Преливот е направен од мајонез ,сенф , малку мед , балзамико и маслинов
    received_736562583378069.jpeg
     
    На EuHenIa, Milobebence, theowndemon и 30 други им се допаѓа ова.
  6. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.476
    Пол:
    Женски
    15407576700605625294491764968591.jpg
    Колку да учествувам. :D Марула, млад кромид, домат, авокадо и сирење, маслиново масло, малку јаболков оцет и сирење.
     
    На piglet1, Milobebence, theowndemon и 27 други им се допаѓа ова.
  7. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    1.395
    Пол:
    Женски
    На гласањето е останата минатата анкета!
     
  8. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Оти колку да учествуваш,авокадо,кромид,сирење и марула ми се омилена комбинација,после варен компир,авокадо,и сирење,со маслиново се разбира во двете. ;)
     
    На boomsleng и SofiMar_ им се допаѓа ова.
  9. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.582
    Допаѓања:
    171.561
    Пол:
    Женски
    На boomsleng и tace73 им се допаѓа ова.
  10. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.582
    Допаѓања:
    171.561
    Пол:
    Женски
    @MissDior честитки
    Можеш да бираш нова тема ..
     
    На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MissDior

    MissDior Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    10.085
    Фала за гласовите, во интерес да учествуваат повеќе членови темата нека биде, Печено/печени...
     
    На LiliBoz и Dust им се допаѓа ова.
  12. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.582
    Допаѓања:
    171.561
    Пол:
    Женски
    Печено што? :D било што? И месо и благо?
     
  13. MissDior

    MissDior Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    10.085
    Да било што за да има избор кој што сака да направи
     
    На bebaa, koritsaki, dunika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. MissDior

    MissDior Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    10.085
    Печен зеленчук со јајце 6D6E6091-375B-4AC7-9744-881980A1BD16.jpeg
    Цел зеленчук се сецка зачинува и се пече 30-45 минути на 160 степени. Единствено брокулата (претходно обарена) се додава последните 5-10 минути. Јајцата ги печам во тефлонски калапи за мафини, 5-8 минути на крај . Во калапот ставам тенко лепче путер и јајцето како на око го потурам со една лажица млеко и сол и бибер.
    Едит: сосот е павлака, сенф, кари и бибер
     

    Прикачени фајлови:

    На Mari*, snegulkata, Ники. и 29 други им се допаѓа ова.
  15. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.122
    Пол:
    Женски
    Печени макарони со домати, лук и сирење
    *За луѓето како мене, ко екстра идат кромид и пиперка*

    45282530_10217976116898771_8432844724334755840_n.jpg
    45342227_10217976116618764_420458353177657344_n.jpg

    Сварени макароните се цедат. Во исто тенџере се запржува кромид и сецкани на крупно две-три мали пиперки. Кој не сака кромид и пиперка нека прескокне. :) Три-четири средни накај мали домати -исецкани на крупно- се додаваат и се пропржуваат скроз малку. Се зачинува со малку сол, црн бибер, оригано. Се ставаат исплакнатите макарони се меша колку да се соедини смесата и онда пола идат у земјена тава, се ренда сирење, врз неа другата пола и врз неа се ренда сирење. У рерна на најјакото се запекува и толку.

    numero 1.jpg
     
    Последна измена: 3 ноември 2018
    На Mari*, EuHenIa, Ники. и 32 други им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    10.634
    Допаѓања:
    161.455
    Пол:
    Женски
    Колку убава фотографија :inlove:
    Би го направила на истиот начин ,само лукот ќе го прескокнам :)
    Ма да не прочитав дека и ти имаш ставено лук . Освен насловот :)
     
    На boomsleng, mal.ecka, Dust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.122
    Пол:
    Женски
    Има,Бубче. Само имам заборавено да напишам во рецептот. Лукот го прави вкусот и мирисот:mm:
     
    На boomsleng и Bubce38 им се допаѓа ова.
  18. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.584
    Допаѓања:
    80.670
    Пол:
    Женски
    Требаше да биде веге паеља, ама на крај испадна паеља со ќофтенца.
    [​IMG]

    Рецепт:
    • 1 филџан долгнавест ориз
    • 3-4 чешниња лук
    • 2 средни главици кромид
    • 2-3 лажици доматно пире
    • 1 лаж. црвен пипер
    • 2-3 лажици црвен грав
    • мелено месо (немам мерка, од око колку за десетина топчиња)
    • неколку парчиња кашкавал
    • зачини по избор (јас употребив сол бибер, свеж магдонос)
    На страна, на малку масло се пропржуваат лукот и кромидот ситно исецкани, додека не омекнaт. Потоа се додаваат доматно пире, црвен грав и лажица црвен пипер, се меша убаво сето тоа заедно.
    Се додава оризот, се соединува смесата и се префрла во тавче за печење. Се налеваат три филџани вода.
    Обликуваните meatballs се валкаат во презла и се редат одозгора во тавчето.

    Се пече на 250°C околу 40 минути (слаба ми е рерната, па температурата може да варира).

    *Десетина минути пред крај додадов кашкавал, магдонос, сол и црн пипер.

    Толку. :)
     
    На Mari*, GoodGirl45, Lolipop23 и 25 други им се допаѓа ова.
  19. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.476
    Пол:
    Женски
    20181103_224057.jpg
    Сaрма со мелено месо и праз.

    Се пропржуваат 2 страка исецкан праз на малку масло. Се додава 500г мелено месо. Се пржи и се додава оризот. Се ставаат зачини (вегета, црвен и црн бибер, ким). Се формираат сарми со кисела зелка и се редат во тавче. Се покриваат со листови зелка и се додава расолницата од зелката и вода да се покрие цела сарма. Се вари на тивко 2 часа. Се вадат листовите зелка со кои ја покривме сармата и се става да се пече на 200с околу 20 мин. Се потура со околу 40мл врело масло со 2 лаж. црвен бибер и се враќа во рерна уште малце да се потпече. :inlove:
     
    На Mari*, duffi, bella24 и 23 други им се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    17.890
    Допаѓања:
    223.727
    Пол:
    Женски
    Уште можам да пуштам?