Имам некоја замисла за темава како да функционира, па ќе ви објаснам на кратко. Сакам да си направиме еден клуб на читателки тука на форумов, знам дека не има повеќе што сакаме да си читаме. Инаку идејата е да се одбере книга која ќе треба да се прочита за една недела и сите што ќе сакаат да учествуваат во клубов ќе треба да ја прочитаат и потоа ја дискутираме, впечатоци, размислувања, теории, ликови, се по редот. За тоа време се бира друга книга која ќе треба да се прочита за дискусија за наредната недела. Значи прво треба да одбереме книга и да се согласиме со изборот, а потоа за една недела ја читаме и ја дискутираме. Може да се почне со предлози и стварно се надевам дека ќе ја заживееме темата. Листа на книги кои се прочитани: Невини - Харлан Кобен Life after life - Kate Atkinson Me before you - Jojo Moyes After you'd gone - M. O'farrel Rebecca - Daphne du Maurier Trust Your Eyes - Linwood Barclay Looking for Alaska - John Green Touch & Go - Lisa Gardner The one plus one - Jojo Moyes God-Shaped Hole - Tiffanie DeBar Шепнувачот - Донато Каризи Sarah's Key - Tatiana de Rosnay Nineteen minutes - Jodi Picoult We Were Liars - E. Lockhart Envy - Sandra Brown See Jane die - Erica Spindler Raw - Belle Aurora The Ocean at the End of the Lane - Nail Gaiman The Girl with a Clock for a Heart - Peter Swanson Сјаење - Стивен Кинг Black lies - Alessandra Torre Us - Susan Wiggs The Thread - Victoria Hislop Before I Go to Sleep - S.J. Watson Let's Pretend This Never Happened By Jenny Lawson On Dublin Street - Samantha Young The life list - Lori Nelson Spielman The Snow Child - Eowyn Ivey Sworn to silence - Linda Castilo The Promise of Stardust - Priscille Sibley The Lost Girl - Sangu Mandanna It's kind of a funny story - Ned Vizzini Полноќна роза - Лусинда Рајли Landline - Rainbow Rowell Papillon - Henri Charriere Florence Gordon - Brian Morton The one that got away - Simon Wood The Nightingale - Kristin Hannah To kill a mockingbird - Harper Lee Sugar - Deirdre Riordan Hall Now You See me - S.J Bolton Black-Eyed Susans - Julia Heaberlin After You - Jojo Moyes Pretty Girls - Karin Slaughter Behind closed doors -B.A. Paris Lonesome Dove - Larry McMurtry Homegoing - Yaa Gyasi The Great Alone - Kristin Hannah Little Fires Everywhere - Celeste Ng A Spark of Light - Jodie Picoult The Tattooist of Auschwitz - Heather Morris An Anonymous Girl - Greer Hendricks, Sarah Pekkanen The Huntress - Kate Quinn The Whisper Man - Alex North The Promise of Jenny Jones - Maggie Osborne How to Walk Away - Katherine Center The Vanishing Half - Brit Bennett The Lost Apothecary - Sarah Penner The Invisible Life of Addie LaRue - V.E. Schwab Firekeeper's Daughter - Angeline Boulley Goodnight Beautiful - Aimee Molloy Erotic Stories for Punjabi Widows - Balli Kaur Jaswal The Seven Husbands of Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid Eternal - Lisa Scottoline Influenced - Eva Robinson Paper Wife - Laila Ibrahim These Tangled Vines - Julianne MacLean False Witness - Karin Slaughter The One Hundred Years of Lenni and Margot - Marianne Cronin The End of Men - Christina Sweeney-Baird Rock Paper Scissors - Alice Feeney Resin - Ane Riel A Day Like This - Kelley McNeil The Last Thing He Told Me - Laura Dave The Last House on the Street - Diane Chamberlain Razorblade Tears - S.A. Cosby The Maid - Nita Prose Honor - Elif Shafak The Diamond Eye - Kate Quinn An Honest Lie - Tarryn Fisher This Is How It Always Is - Laurie Frankel The Stationery Shop - Marjan Kamali Parable of the Sower - Octavia E. Butler The Whispers - Ashley Audrain Evil Eye - Etaf Rum The Poisonwood Bible - Barbara Kingsolver The Women - Kristin Hannah
Фемински клуб на читателки Океј тогаш. Треба да се усогласиме со некои работи. Одберената книга ако не им е достапна на сите може да ја најдеме за симнување. Ќе видиме како ќе оди тоа по предлозите. Значи, не може да им биде на сите погодена книгата и да им биде и по вкус, ама целта на темава е и тоа, да излезеш од шаблонот и да прочиташ нешто ново што можеби би те заинтригирало. За почеток сакате да биде нешто крими, нешто историско, психолошко?
Фемински клуб на читателки И јас на тоа помислив. Најубаво ако можеме книгите да ги најдеме во pdf формат, така полесно ќе биде и за вадење дијалози, цитати ама не знам колку e изводливо. Гласам за психолошки. Мое мислење: најголема дискусија може да произлезе од психолошките книги ама ај дека е почеток може да се загрееме со некое полесно книгиче. Рокот ќе биде една недела? True.
Фемински клуб на читателки ми се допаѓа , но не сакам да ве извисам доколку не успеам да ја најдам книгата или најлошо ја најдам а не ја прочитам, во принцип сум голем читател ...ке ве следам
Фемински клуб на читателки Хммм, психолошки трилер? http://www.sakamknigi.mk/index.php?opti ... Itemid=104 Книгава ја има и онлајн за читање и за симнување пдф. Па мислам дека е доволно една недела, повеќе би било ептен развлечено.
Фемински клуб на читателки Не е одлучено дали ќе биде таа, треба и другите што се согласуваат да пишат, или ако не им се допаѓа и имаат нешто подобро на ум да дадат друг предлог.
Фемински клуб на читателки мене линкот не ми се отвара. може да кажете како се вика? инаку супер тема се приклучувам со предлог секоја предложена книга прво да се провери дали ја има во е верзија бидејќи е тешко да идеш у библиотека да ја бараш или да ја купиш. на овој начин сметам дека сите би биле на еднакво ниво. второ сметам дека тешко сите ќе се сложиме за иста книга така да убаво е по некој си редослед некој да кажува. еве реин ја отвори темата мислам дека треба да се усвои нејзиниот предлогот. и уште еден предлог да не бидат книгите огромни од стилот на злосторство и казна бидејќи не се пристигнува за една недела и работа и читање и дома... имаме тука и вработени и мамички и сите се со многу обврски...
Фемински клуб на читателки Фатен на дело - Харлан Кобен Инаку се согласувам со ова.Треба да се смисли некој начин за да се договараме која книга кога ќе биде.Пример по ред кој како се зачленил или кој прв прочита..
Фемински клуб на читателки Е па ако сакате тогаш нека биде оваа книга прва. Во спојлер рецензијата од сакам книги. Spoiler Уште едно маестрално дело на Харлан Кобен кое ме остави без здив. Хејли Меквејд има само седумнаесет години. Таа е добра девојка и гордост на семејството. Едно утро нејзината мајка не ја наоѓа в соба. Го наоѓа само празниот наместен кревет. Хејли воопшто не си дошла дома претходната вечер. Три месеци подоцна, сè уште ја нема Хејли. Нејзиното семејство живее со неизвесноста. Сè е подобро од она дека не знаат ништо. Во малото предградие во Њу Џерси почнуваат да се плетат приказни. Сите се сомневаат на најлошото. Венди Тајнс е новинарка која води емисија за сексуални престапници. Разработува реално шоу Фатен на дело каде во соработка со полицијата, намамува сексуални престапници и педофили преку интернет - чатови. Им мести стапица, преправајќи се дека е дете, им договара средба, а потоа ги напаѓа со камерите. Учествувала во фаќањето на повеќе такви деликвенти. Приватниот живот на Венди се превртел наопаку кога неколку години порано нејзиниот сопруг загинал во сообраќајка предизвикана од жена во алкохолизирана состојба. Сега таа е единствениот родител на синот Чарли кој влегува во тинејџерските години. Најновата мета на Венди е Ден Мерсер. Има дојава дека им се пуштал на мали девојчиња на интернет. Тој, мислејќи дека се работи за дете во неволја, наседнува на стапицата. Судот го ослободува Ден Мерсер. Нема доволно докази. Венди е отпуштена од работа. Ден Мерсер ѝ се јавува и ја вика на разговор. Во неговата приколка додека разговараат влегува човек со пиштол и го убива Ден. Венди едвај успева да избега. Се враќа назад во приколката со полиција. Тело, нема. Крв, нема. Било какви траги дека тука се случило убиство, нема. На Венди никој не ѝ верува, па таа самата решава да открие што навистина се случило. Кој го уби Ден Мерсер? Дали тој навистина е сексуален престапник или таа згреши? Дали Ден Мерсер има врска со исчезнувањето на Хејли Меквејд? Што се случи со неа? Не, не ви кажав премногу. Ова е само почетокот. Со секоја наредна страница сè повеќе ве вовлекува во вителот на неизвесноста. Крајот ни случајно не можете да го предвидите. http://chomikuj.pl/michall7771/e-book/C ... 754419.pdf Tука може да се симне http://www.onread.com/fbreader/1415146/ Тука може да се чита онлајн. На англиски е книгата, ќе претставува тоа проблем? Има и на српски други книги од авторов, ако не да се одлучиме за некоја од тие.
Фемински клуб на читателки и уште едн предлог кој ќе ја најде прв нека сподели линк ( јас се мачам 15 мин оригиналниот наслов caught ама тешко ми иде)
Фемински клуб на читателки Јас ја барав сега на српски и хрватски ама само оваа ја нема.. може за друга да се одлучиме од истиот автор? Јас читам на англиски ама онаа лесна литература а за ова малку тешко ќе ми биде..
Фемински клуб на читателки Ние уште првава ја дискутираме. Ако, ми се свиѓа ентузијазмот. Може од Џејн Грин понатаму, имам доста книги од неа. Епа ајде друга не е проблем, ако е добар авторот понатаму може и друга да се прочита од него. Оваа Невини? http://www.scribd.com/doc/25290767/Harlan-Coben-Nevini Еве ја истата на англиски ако на некој му е полесно на англиски, само треба да ја конвертирате во пдф во epub е инаку. http://depositfiles.com/files/3wd7ler3s
Фемински клуб на читателки Здраво и од мене, ја поздравувам идејава. Се приклучувам во клубот иако не ветувам дека ќе ја прочитам секоја предложена книга. Ако се прашувам, јас сум за посериозна литература. Времето кога читав книги за на плажа ми помина, а и нема голема дискусија околу романи кои сами во себе не носат некоја тежина. Ако веќе дискутираме, да има за што. Ќе земам за пример една книга „Роза за балерината“. (Се надевам дека никој што му се допаѓа книгава нема да се налути, ова е само мое мислење.) Еве се одлучуваме да ја читаме оваа книга и на крај треба да дискутираме дали требало да си пишуваат писма, дали требало девојчето да се разболи и да умре и слични глупости. Значи, книгата не содржи никаква литературна вредност, нема добар развој на ликови, а ниту пак некоја задоволителна содржина. Мислам дека се разбираме. Голем поздрав и едвај чекам да видам како ќе функционира ова!
Фемински клуб на читателки Апсолутно се согласувам, затоа секој има право да даде предлог, а и не чекајте само да видите како ќе се одвива, вклучете се. Сега за книгава на почеток што правиме? Ако се прифаќа да се дадеме на читање, па наредната недела да ја дискутираме.
Фемински клуб на читателки Се залетав оти мислев дека веќе е договорено. Велам да ја почнеме Невини, да не губиме многу време со избирање. Кажавме веќе дека не може на сите да им одговара..
Фемински клуб на читателки Океј ондак ја читаме неделава Невини - Харлан Кобен. Може да се даваат и предлози за следната книга.
Фемински клуб на читателки Давам предлог за следна книга од она што имам при рака: Hard times - Charles Dickens (268 стр.) The English patient - Michael Ondaatje (301 стр.) Заклученото тело на Лу - Оливера Ќорвезироска (133 стр.)