Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Формата на водата (The shape of water) [2017]

Дискусија во 'Филмови' започната од mazikeen, 11 март 2018.

1. mazikeen

mazikeen Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    1.423
    5a603620751cf.image.jpg
    Жанр: Авантура, Драма, Фантазија

Времетраење
    : 2ч

Елса е нема жена која работи како чистачка во лабораторија, во 1962г. во Балтимор. Нејзиниот живот засекогаш се менува кога ќе го открие тајниот експеримент во лабораторијата - мистериозно суштество од Јужна Америка. Формирајќи една цврста врска со новиот пријател, Елса набрзо открива за неговата судбина, која лежи во рацете на биолог и владин агент.

Филмот е на мексиканскиот режисер Гилермо дел Торо. Доби 13 номинации за наградата “Оскар”, од кои освои за:
    - најдобар филм на годината
    - најдобар режисер
    - најдобар original score
    - најдобар production design

Во главните улоги се: Sally Hawkins, Doug Jones, Michael Shannon, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg & Richard Jenkins.

Го имате ли гледано? Ваши импресии, коментари?

На blonde_supergirl, Sweetlove_0312, boomsleng и 3 други им се допаѓа ова.
  2. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    3.313
    Мене лично ми се допадна.
    И да немаше добиено награди или воопшто да немаше Oscar buzz, секако ќе ми се допаднеше.

Приказната: dreamy, unusual, lovely.

Глумата: одлична.

Талент е кога некој без зборови успева да пренесе цел еден спектар на чувства и емоции.

Sally Hawkins покажа извонредна изведба.
    41f603395ad56794925e1ad19a69bed627765fee_hq.gif
    eecf6f67dcdbcdb73874819da83cf629728c46d5_hq.gif

Прочитав некои теории за ликот на Sally дека всушност и таа самата e water creature. Лузните на вратот биле знак.
    It's all for debate, i guess.
    Се изначитав мислења од хејтери или онакви на кои им оставил лош впечаток, because Hollywood is pushing а zoophilia agenda(facepalm)

Филмот не прикажува "sex with a fish" затоа што тој не е риба. Суштеството е human-like amphibian кое се смета за божество.

It's a fantasy love story.
    b9ca4a197ace635c753863b0d8ddf07515f14458_hq.gif
    & Love is Love :)

На mazikeen, Victorian, lovestonedd и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    И јас помислив дека лузните имаат некаква врска со суштествово.
    Патем, и мене ми се допадна филмот. Сите оскаровски филмови ми имаат некој посебен шмек. Може е до мене што така ги доживувам. Веќе напишав рецензија, супер е филмот, само некои моменти со докториве ми беа непотребни, но сепак од друга страна, ептен ќе беше повеќе фантазија целиот филм. Вака има некоја добра комбинација од реалност и имагинарен свет.

На mazikeen, blonde_supergirl, Sweetlove_0312 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    18.659
    Следен Оскаровец да се сними со човеколики мајмуни и женска со мимики што воспоставува љубoв со мајмунот. Бинг има веќе Кинг Конг само и Џесика Лејн да се вљубеше во него. Џаст џокинг. Не ми се допадна филмот. Не сакам вакви лигави фантазии.

5. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.106
    Допаѓања:
    163.642
    Оф леле, зарем навистина има луѓе што тоа го извлекле од филмов? :| Па ако гледаме така, и со Убавицата и ѕверот и Малечката сирена како деца ни „промовирале зоофилија“ (facepalm) Изгледа родителите уште од мали не им ја развиле имагинацијата, and they must be real fun at parties as well... :D

Поентата е што имагинарново суштество единствено ја разбира нејзе, една нема девојка која е осамена и повлечена поради неможноста да зборува - и единствено во неговата необичност таа се пронаоѓа себеси со својот недостаток и несовршеност. Затоа The Shape of Water е баш бајка за возрасни, и иако го има тој кхм дел „за возрасни“ - приказната е сосема чиста и невина... Ако има некоја општествена порака зад истата - тоа би било инклузијата, прифаќањето на сите луѓе такви какви што се со сите свои недостатоци.
    Многу heartwarming филмче, уникатно уметничко ремек-дело. Музиката на Alexandre Desplat e шлаг на тортата :inlove:

[​IMG] :l:

Мејзи, браво за темата! :sun:

Последна измена: 12 март 2018
    На Victorian, lovestonedd, blonde_supergirl и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Го гледав неодамна и имам само позитивни критики. Ми се допадна многу.

На mazikeen му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.379
    Да, го имам гледано. Интересен е, ама и малку чуден ми беше на одредени сцени, на пример кај делот каде што има односи со тоа суштество, невозможно ми беше такво нешто, ама е убав пример за тоа дека љубовта никој неможе да ја уништи.

На mazikeen му/ѝ се допаѓа ова.
  8. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    27.886
    Од кај да го симнам филмов да го гледам?
    На замунда го нема а го имаше тргнат да не е ?

9. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    На k.frosina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. antonelala

antonelala Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    4.690
    Филмов е супер, само што е копија на други филмови кои пто за жал иако се снимени пред овој не добиле значење

11. Me_Beatrix

Me_Beatrix Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2017
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    28
    Мене и не ми се допадна, го пуштив и исклучив по 15 минути.
    Многумина го фалат затоа го пуштив, незнам дали некој се согласува но немам позитивна критика, некако одвратен ми беше :|.