Оваа анкета се однесува само за девојките што се вакцинирани против ХПВ вирус (против карцином на грлото на матката). Дали имате проблеми со плодноста, тоест да не можете да забремените или пак имате спонтани абортуси? Дополнително ме интересира дали сте вакцинирани со GARDASIL или CERVARIX.
А ние од кај да знаеме со шо сме вакцинирани? Јас сум вакцинирана против ХПВ, нз со која вакцина, и имам дете, стекнато по природен пат, никогаш не сум имала проблем со плодноста.
@Grimlinko Ако веќе отвараш ваква тема со ваков наслов, објасни прво од каде ти е идејата за поврзаностa на вакцината за ХПВ и неплодноста. Стави некое истражување да прочитаме, па да коментираме. Вака како што ти е напишан воведот, нема поента темава. Јас гледам две засебни прашање, кои немаат врска едно со друго, а за кои веќе има соодветни теми.
Секој одговор е добредојден, доколку придонесува до некое разјаснување. Јас лично имам прочитано уште на времето дека оваа вакцина предизвикува во одреден процент на жени тешкотии со забременување... И секоја жена си бара чаре... Имајте разбирање... Сепак е деликатна темата. Благодарам. Инаку еве некој линк како што побаравте: • https://www.tneagleforum.org/blog_d...-chance-of-lifelong-sterilization-study-finds • http://hpv-vakcina.blogspot.com/2009/11/blog-post.html?m=1 Во секој случај, статистика наместо дебата. Самата анкета ке даде одговор. Линковите треба да се прочитаат, но главно укажуваат дека во 25% од жените се предизвикани тешкотии со забременување.
Благодарам, мило ми е за вас. Во Македонија колку што јас знам Гардасил се употребува, исто така и во Америка. Во Европската унија би требало секаде Церварикс да се користи.
Имам разбирање, затоа и предложив да се разјасни подетално, за да настане забуна и да се предизвика паника. Поставениот линк го прочитав, но ова е слободна интерпретација на авторот за истражување кое е повлечено заради сомневање во неговата веродостојност. https://www.tandfonline.com/doi/abs...croll=top&needAccess=true&journalCode=uteh20& (Директно од линкот што го имаш поставено се пристапува до овој.) На следниот линк на кој води страницата https://www.news-medical.net/health/HPV-Vaccination-and-Fertility.aspx пишува дека според истажувањата (наведени во текстот) не е докажана поврзаност на вакцината со неплодноста. Неплодноста е широк поим, има многу фактори кои влијаат, па според тоа ваква општа анкета не може да даде никаков одговор ни да се изведе заклучок. Пример: жена се соочува со неплодност поради тубарен фактор, а вакцинирана е со Гардасил. Според оваа анкета, ќе испадне дека вакцината го предизвикала ова, а не е така. Појава на нова вакцина е стандард поврзана со истава приказна, дека предизвикува неплодност. Истиов муабет е и сега со вакцините против ковид.
Јас се имам вакцинирано на 13години, имам сега 27години и имам низа на спонтани во рок од две години(биохемиска, вонматерична и спонтан) сите комплет. Незнам дали тоа да го препишам на ХПВ вакцината бидејки се беше во ред со сите испитувања. А пред една година родив едно детенце измеѓу вонматеричната и спонтаниот. Спонтаниот ми се случи годинава, случајно забременив во истиот месец кога ја примив втората доза на Фајзер. Има нешто во вакциниве, а што еве незнам.
Сестра ми се има вакцинирано доброволно. Се мачеше за да добие дете 3-4години.На крај доби близнаци по природен пат. Имаше еден спонтан.Не знам со која вакцина е вакцинирана и таа не знае. Да кажам дека и беше на возраст над 35 години кога пробуваше да има дете.Децата ги роди на 39 год.Сепак и возраста е битна.
Ова уште кога излезе вакцината го кажуваа, а немаше врска, шпекулации. Кој може да тврди дека потешкотиите во забременувањето се од вакцината?? За жал се повеќе жени се соочуваат со неплодност, потешкотии со забременувањето, но тоа не можеме са го препишеме на вакцината, ако не може да го докажеме. Влијание имаат многу други фактори што ни ги наметнува секојдневниот начин на живот.
Ама оваа анкета не може да даде никаков одговор и никако не може да си донесуваш залучоци и да си пишуваш статии. Дали воопшто знаеш што значи ХПВ и карцином на грлото на матката. Дали знаеш ова колку е сериозно и колку се чести ХПВ инфекциите кај жените и девојчињата, со оглед на тоа дека рано се почнува со сексуални односи. Мислам дека темава нема смисла воопшто.
Да од 2009 е задолжителна, на девојчиња од 12 години. Кога ја примав јас во три дози ја примивме, а сега гледам е во две. Зависи која генерација, не ја имаат сите примено, тие што се родени после 96/97 би требало да ја имаат
Абе и тебе крајот не ти се наоѓа. Вчера требало секс да се има, денес-рано се почнувало. Целибат за сите и крај на проблемите. Е сега што и во јавно вц можеш да фатиш тоа е друго дваесет (#сарказам) За формулирањето на темата, анкетата и сличните аспекти, поарно да не коментирам Сега прочитав, во Јапонија е тргната од имунизациска програма. Предизвикувала некои глупости, главоболки, сензитивност на светлина, незнамшо. Многу свилени јапонците, се нешто им смета...
Тоа е факт . Ама темава е направена со цел да докаже некаква поврзаност на неплодност со вакцинава и не знам како би била релеванта , па после ќе читаме крш статии од непознати автори.
Јас се имам вакцинирано на 15 години и додека претходно имав најнормален редовен циклус, после вакцината ми се поремети и мораше да пијам апчиња за да ми се врати циклусот. Никогаш не ми се врати во нормала и нормално сега имам проблем со забременување. (Веќе седум години).
И сега со анкетава што ќе направиш?? Вака не се прави анкета, ако сакаш некаква релевантност на податоците, нуту пак се прави некакво истражување, за да истражуваш нешто треба да имаш знаење за таа област. Ако сакаш дискусија има соодветна тема.
Od vakvi kvazi istrazuvanja dobivame antivakseri na najjako. Ne mozes na forum da sobiras info i toa da e relevantno so prasanje dali si vakciniran i imas problemi so neplodnost. Jas se okoziv dur da.ostanam trudna so se sum vakcinirana ama problemot bese maski faktor. Sea ke ti kliknam da i posle na fensi blogov ke stais statistika deka hpv vakcina predizvikuva neplodnost. Neplodnost predizvikuvaat mal milion raboti koi stucno lice moze da gi analiza ne antivakser