Здраво мамички, сакав да ве прашам дали користите хиперманган при бањањето на бебето?Сметате ли дека треба да се користи?Дали вашите мајки го користеле? Значи пишете ваше мислење во врска со користењето на хиперманганот.Поздрав
Хиперманганот (калиум перманганат) е дезинфициенс и се користи за одмивање само ако има потреба, на пример при изразен пеленски осип, бактериски осип на телото и слично. Кај здраво бебе без проблеми не се користи воопшто.
A за воздрасни? Мене гинекологот ми го препорача, барем еднаш неделно да се премивам со него, зашто од геловине па и од оние бебешките за интимна хигиена некогаш чувствувам непријатен сврбеш. Го користам ама не често, еднаш во 2 недели ама пак си играм играчки со геловине некогаш по грешка, во брзање... Знам со чај од камилица е најдобро, ама со хиперманган ми е послесно и побрзо.
Може да го користиш за одмивање на интима, но не секојдневно, само по потреба. Продолжи си така. Камилицата не дезинфицира како хиперманганот, само помага кога има иритација. Јас така го користам ако имам мака. Инаку не.
Annath во вторник сме на контрола за овие ко божем врукици ама изгледа неке да е тоа постојано стојат не ги снемува, и се погадни стануваат. Во аптека ми препорачаа течна пудра ама тоа нели е за сипаници ? И си мислев да ја истуширам со хиперманган ?? или сепак да чекам да видам во вторник што ќе ми кажат. Уствари знам дека ќе ме пратат на кожно ама мислев пред да одам со ова да пробам. Твое мислење ?
Ако си ги мачкала со павловиќева, сигурно дека ќе се влошат. Пробај туширај ја малата само со чиста вода, помалку облекувај ја, не ставај ништо на исипаните места, ќе се повлече само. Ако и покрај тоа се влоши, можеби станува збор за бактериска инфекција, па тогаш е пожелно да се користи хиперманган во туширањето, за дезинфекција. Само внимавајте на растворот, не го правете многу концентриран, за бебиња треба да биде розеникав.
Јас го користам како средство за дезинфекција ама не многу често.Мајка ми пред една недела ми ги мачкаше стапалата со хиперманган пошто имав некоја како алергија(најверојатно од едно маче улично што ми се копешкаше околу нозе). Многу ми помогна али после тоа бојата вадење со полиција. 2 дена нозете црни,дечко ми ме зезаше дека сум како сељанче од нива што дошло.
Јас го имам користено и здрава, не многу често, но повремено ДА. Сега гледам и снаа ми го користи за внука ми еднаш на две недели. Многу корисна работа.
Ја мачкав со павловичева само на газето, на тие врукиците или што и да се не сум им ставала ништо освен еднаш бебешка пудра. Почнав по 2-3 пати на ден да ја туширам и фала богу почнаа да се повлекуваат. Сепак пак ќе ја однесам на контрола за да бидам сигурна. Ти благодарам.
Уф сега ме ставивте во мисла, јас на малата до кај 8-9 месеци и ставав по неколку зрнца во кадата на секое бањање. Проблем не сме имале со кожата до сега. Се надевам не сум погрешила многу.
Малата на сестра ми во секоја вода на почетокот и стававме по сосем малку хипермарган, да му дојде боја како црвена расолница, розе всушност. Јас знам дека е добро за дезинфекција, се разбира да не се претерува.
Кога се породив со ќерка ми, породувањето беше во соседниот град бидејќи во нашиот се реновираше болницата, па таму беше хаос, гужва,нехигиена, негрижа од страна на вработените, јас со царски, прво дете, препуштена сама на себе, во крвави чаршафи..... како и да е, тоа резултираше со кожен осип на ќерка ми, така не отпуштија и рекоа барајте чаре на педијатар, 4 дена бебе јас со резот.... и одма лежевме на детско, не нзаеа што и е, па ја лечеа со најјаки антибиотици со инфузии во главчето, плачам ко ќе ми дојат сликите од тоа. Ипо два дена голгота мм конечно донесе еден кожен лекар, тој рече одма земајте си го детето пд овде, дома со хиперманган капење и за два дена и помина. Од тогаш често ги капевме двете со хиперманган, ради дезинфекција, секако без претерување.
Моето малечко има 4 дена уште во втората ден почнаа да му се појавува црвен осип прво во пределот кај памперсот сега и кај ноџињата и стомачето а сега веќе сме дома ..што ми препорачувате за малечкото може да користам хиперманган или и друго нешто?
Мало е за тоа, хиперманганот ја суши кожата. Прво видете од што е осипот, да не е од пелени или влажни марамици. Педијатар ќе ти препорача нешто ако има потреба.
Здраво девојки, јас користам хиперманган ми го препорача доктор, ама после употреба многу ме чеша дали премногу ставам од него или ... незнам, ваше мислење ?
Многу ја суши кожата внимавај. Многу малку се става, водата во која е растворен за плакнење треба да биде светло розова. Дезинфициенс е, и не е за секојдневна употреба.
@thelittle17 читајќи те во итно за бебиња ми текна на ова, па имало и тема. Мене мојата стара матична ми го препорача и за пеленска а и за мене за постпородилно за раната (епизитомија). Само што за бебето немав потреба ама еве ставале други. Или прашај аптека /матичен дали може.
Го миев 3 дена, немаше ефект, а ми рекоа да не претерувам зошто може да направи проблем и да ја исуши кожата. Не знам веќе, се нервирам многу дека му е вака..
Со правилно растворен да не е јак нема да има проблем. Се разбира дека ако има потреба од дезинфекција местото...јас сега те прочитав. Ама не сфатив кај е исфрлано бебето? Инаку хиперманганот се раствара не по мерка да речан зошто зависи колку вода имаш. Бојата на растворот треба да биде бледо розева-накај прозирна. Многу нежно розе боја значи.