Одржување на чистотата во домот

Discussion in 'Дом' started by magic, Dec 12, 2009.

1. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

070-676-610 Бигор- сервис за чистење, поздрав мила

Alondra likes this.
  2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

@Annath ти мислам користеше услуги на сервис? Препорачај некој ако си задоволна.

3. Annath

Annath Форумски идол

Сфера се вика, ги има на фб. Мене ми земаат 3000 за 90кв со две жени, односно 4500 со три жени. Вклучува бришење прозори, чистење и редење на шкафови и кујна, темелно бришење прашина, пајажина, правосмукалка и џогирање, до детал. Три жени ми ја средуваат куќата за 6 часа, две за 8. Јас сум задоволна. За темелно чистење два пати годишно е таман. А еднаш месечно може жена да ти доаѓа за чистење без прозори и редење шкафови и кујна, за 1000-1500 денари, зависно од квадратура.
    Чистат и гарнитури, душеци и слично, ама тоа не сум го испробала.

Bozica1980 likes this.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Ако има некој да ми препорача сервис кој добро чисти гарнитури од обичен штоф. Флеки се во прашање, од 'што паднало, таму останало'... се и сешто во превод...

5. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Еднаш неделно, обавезно целосна генералка. Со бришење прашина, ламинат, чистење купатило и усисување. Пајажини собирам кога ќе приметам дека се собрале, исто и гарнитура маси си пребришувам секој ден.
    Што се однесува на редење шкафови и кујна искрено тоа го правам кога сум послободна. Зошто постојано ми се случува истото, ќе наредам се под конец и ќе исфрлам непотребно ама за 2 дена пак лом. Пример ќе ја наредам гардеробата убаво под ред ако брзам и барам нешто се ќе испревртам и пак истото од поново.
    Исто и во кујна, обично гледам попотребните работи да ми се на видик, другото ми е кренато на понедостапно место.
    Сервиси за чистење не сум викала никогаш, се сама си чистам. Купатилото ми е најгадно да го средувам ама па и најмалку време ми одзема.

6. CallMeLollita

CallMeLollita Истакнат член

Здраво, јас поминувам 2-4 часа дневно во чистење и можам да кажам дека имам сериозен проблем, кога не е чисто депресивно се осеќам :D
    Сакам да знам вие со кое средство ја чистите кујната..јас редовно користам циф и доместос за дезинфекција но ме критикуваат дека не е здраво

7. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

@CallMeLollita Moze da koristis sjaj za sadovi i topla voda namesto domestos, a imas i drugi opcii sto osven sto ne mirisaat tolku ne stetat na prirodnata sredina. Mesavina od limonov sok, soda bikarbona i bel ocet ke ti zavrsi rabota. Kujnskite krpi mozes da gi kisnes vo toa i da prebrisuvas. Moze da koristis antibakteriski vlazni i da prebrises rabotna povrsina. Jas vaka pravam i mnogu retko koristam sredstvo za vo kujna, osven za rernata. Koristam meka krpa sto ja kisnam vo smesata, em ne mirisa tesko a i cisto e. Limonskata kiselina i ocetot unistuvaat bakterii i se sjae kako novo, nema potreba od abrazivni sredstva. Za procistuvanje na sudoperot poturi soda vo nego, pa ocet alkoholen, ostaj da dejstvuva 10 minuti i poturi so vrela voda. Funkcionira ako e zatnato nesto i plus ako ima losa mirizba. Preporacaj mi sredstvo za rerna i elektricno spore. :)

8. CallMeLollita

CallMeLollita Истакнат член

Со се имам испробано верувај сепак фала се надевам ке се одвикнам од лошава навика се да дезинфицирам:sweat:
    Рерната ја чистам со арис де грас прво убаво ја прскам после ги вадам решетките нив ги потопувам со циф и оставам да одстои па ги мијам со топла вода. После тоа со сунгерче и жица и цела маснотија се вади. Проверено

9. ginger

ginger Истакнат член

Дали сте користеле Искра чистач на пареа (плсвиот) за дома, што се чистите со него, како сте задоволни?

10. bella24

bella24 Истакнат член

ве молам препорака за чистење/Перење на теписи, машинско или рачно? по можност да имаат превоз, земање - враќање, и цена по м2

11. Queen8

Queen8 Популарен член

Секогаш сакам се’ да ми е средено дома, онака перфекционистички.

12. ivani30

ivani30 Популарен член

Dajte preporaka zena za cistenje

13. sweetie 981

sweetie 981 Истакнат член

Сакам да ми биде чисто, но несакам репетитивни работи, и тоа е најголемиот проеблем кога станува збор за домакинските работи, чистењето, баш подрзабира секој ден повторување на иста постапка :). Немам баш време и енергија, а искрена да бидам ни желба да чистам баш секој ден. Но уживам во чуството после хаосот, кога ќе направам чистка и ке седнам на раат да си се напијам кафе, а околу мене мириса на чисто и се е на свое место.

Инаку истото прашање и јас би го поставила бидејќи веќе купив правосмукалка со чистач на пареа, но веќе пареата на функционира.

14. Antebellum

Antebellum Популарен член

Имам проблем со кадата цеката е прекриена во бигор, со што да ја исчистам. Кое е најдобро средство?

15. sweetie 981

sweetie 981 Истакнат член

WildMk and Antebellum like this.
  16. Antebellum

Antebellum Популарен член

17. pharmacy

pharmacy Истакнат член

Здраво домаќинки. Дома имам еден проблем веќе 3 ден. Станот мириса на повраќаници а никој не повраќал. Таму од каде што доаѓа миризбата нема теписи само плочки се. Се утепав од бришење подот сменив 2 средства али пак миризбата стои. Цел ден вчера имаше промаја се отворено џабе. Ако мозе некој совет како да се спасам од миризбата.

18. ivani30

ivani30 Популарен член

Тоа може да е од сифон, ставај вода во сифонот и некое средство како полирапид.....

19. pharmacy

pharmacy Истакнат член

Ама таму каде што доаѓа мирисот нема сифон. Навистина нз што е ова

20. katalina

katalina Популарен член

Здраво, феминки
    предлог средство за чистење на мебел од еко кожа?