Дали сте слушнале за овој колач? Ако не можам да ви кажам 2-3 збора за него Се приготвува 10 дена. Да да Смесата е квасец со некои други состојки и стои 10 дена во фрижидер. Секој ден ја мешаш смесата и при мешањето си замислуваш желба за одредени личности. На 5тиот ден се додава брашно, шеќер и млеко. Потоа го мешаш се до 10тиот ден каде се додава истото како и на 5тиот ден. Потоа сместа си ја делиш на 4 дела од кои во едниот треба да име повеќе и тој останува за тебе а другите три дела ги даваш на жени кои сакаат да го направат овој колач. Во твојот дел потоа си ставаш јајца, пециво, ванила, кора од лимон, ореви, суво грозје и масло. Потоа си го печиш и има неверојатен вкус. И што е најинтересно се случуваат убави работи и те следи среќа. Има еден пример каде жена што го првела истово од кога го направила на пат за на работа си нашла големка сума на пари и синот и го примиле на работа. Јас сум до 8миот ден па ќе видиме што ќе излези на крајот. Ако некоја е заинтересирана за ова можам да и кажам количински од кое колку се става Ама најважно е да се одгледува квасецот од срце .
Мајка ми го правеше пред некоја година, ама не обрнав внимание што и како. Малку ми беше шубе да јадам, дека 10 дена стоено тестото, ама се наканив и каснав... сепак вкусен е. А што се однесува до среќата... не знам, не забележав дека нешто посебно се случи, може на мајка ми и се исполнија тогаш желбите
Јас знам дека после десетиот ден , колачот треба да се даде на три или на пет девојки. Една другарка го правеше и ми нудеше парче , ама не сум јас за вакви работи. 10 дена да треба да го мешам, за мене тоа е обврска , а јас како сум заборавена ќе го оставам, ќе ми текне после две недели дека колач правам
Хехе ние си го правиме тимски ако заборавам јас мајка ми го меша Ако е некоја од ПП можам да и дадам дел после 10тиот ден па нека си ја проба среќата
Мајка ми го правеше..И го дадоа и тоа така на брзинка а она немаше ни појма што е тоа и што се треба да се прави..Се измалтретира со денови мешај..мешај..па после печи..И на крај сама скоро си го изеде ..Јас залак пробав..А бе не верувам дека има нешто, зашто ништо не се ни случи после тоа ..Тоа е сугестивно..Го викале Хиландарски колач, затоа што од таму и потекнува правењето на истиот.
Искрено,глупост ми е.Тоа јајца,врагови во него,па и во фрижидер да е стоен...па уште испомешано од пред сто месеци,па сега ти го муткаш...ма не бре. Еднаш мајка ми донесе вакво чудо,од куртоазие го прифатила,татко ми во шоља го фрли,шубе му беше. Делете си од тоа габите на среќа и комбухи,шо ти ја знам,бар здраво е за пиење,а не ова...гледам сите се посреќија после колачињава.Муабетов,више коа немаш пријатели касни си благичко,ќе ти биде подобро.
Секој си има право на мислење фала богу и да потекнува од Хиландер затоа и некои така го викаат Иначе сосе јајца не стои во фрижидер тие се додаваат на крајот. Искрено досега и јас го немам пробано ама од слушање велат дека бил вкусен.
како тоа немаш пробано, а велиш дека со мајка ти заедно го мешате колачот??? ами откако го испечивте, не проба? чудно
Да,имам пробано,мајка ми го правеше пред околу пред 1 месец и секој ден во текот на 10 дена ја промешуваше смесата.Мене лично многу ми се допадна овој колач.Сега ме потсетивте ќе ја натерам пак да направи њам њам
Читај малку убаво погоре ќе видиш дека имам напишано дека сум до 8миот ден т.е денеска веќе е деветиот !
и мене ми е чиста глупост искрено, бабински муабети. ЗА јадење го имам јадено, мајка ми го правеше, уствари само требаше да додаде нешто и да го испече. И незнам зошто мораше да лупне суво грозје во него. Ме бркаше низ стан за да ми го бутне во уста, и сув е, ништо посебно, ама ајде да се испочитува адетот...се дели на 3, а еден дел се задржува.
Сакаа да ми тупнат еднаш вакво нешто, ама нема шанси бре да се мафтам десет дена со ваква некоја глупост Мада сите другарки го изредија ова, па пак некако не ми се нешто посебно среќни
Мајка ми еднаш зема да прави и го оставила во пластично канче на шпорет и татко ми го вклучил шпоретот баш тоа каде што бил ставен колачов и кога примети,додека го тргне од пластичното основата испари е*ати колач на среќата,ми отвори само работа сеа да чистам-тоа беа зборовите на мајка ми
ни јас не верувам во такви глупости ама овој колачот многуууу е вкусеен,го имам пробано ама да го правам нема шанси,ко демек среќа ќе имаш...како да не ама па колку е само вкусен а и плус многу внимание сака,секој ден размесувај го и се така 10 дена...мајка ми нејке ни да слушне
си го крстат кој како сака, али во суштина тоа е ,,маја,, од која се прави леб. Така порано бабите меселе леб. Се немало секој ден да се става квасец, туку од комшиите земале тесто и со тоа замесувале лепче. Или пак намерно чувале на ладно тесто за да после 3-4 дена пак месат. Е сега младите снаи измислиле колач па додаваат суво грозје, цимет и др. (кој што сака). На повеќето им се допаднал колач и така си оди од рака на рака. Инаку факт е дека најсладок леб е од ,,маја,, кој тешко се наоѓа во помали пекари