Форумџика на годината

✨Aesthetic✨ трендови

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од theowndemon, 21 април 2024.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.484
    Темава неќев да ја отворам како дел од дебатен клуб зошто естетик трендовите веќе ми се чини како да се менуваат во ден, ако не и во недела и сакам да е отворена темата за да можи да се сподели се ново. Тие што сме ги спомнале поназад низ темите се веќе "минато" и сега преминваме во некој друг естетик.

Така да темава ја замислив и како дискусија (за што значи да се има естетик, дали имаме, интернет просторот и конзумеризмот како главни "виновници", па дури и дали имаме ние естетик и кој ни е омилен), но исто сакам и да дискутираме и споделваме актуелни (омилени и помалку омилени) естетици, од каде потекнуваат, кои славни ги популаризираа и слично.

Пример кој е интересен е дека Лана Дел Реј, шо ради музиката шо ради стилот на спотови и настани како и уметноста која ја прави - беше сместена во coquette естетикот, за кога ќе ја видат на улица во "бела маичка и сини фармерки" да се сите збунети. :D

coquette aesthetic
    Screenshot_2024-04-21-13-25-17-091_com.android.chrome-edit.jpg
    3eb6d89f9980e13a03dcc0ba9e77587d.jpg 23SOC_2.jpg How-to-Be-Coquette-Aesthetic.jpg
    Баш ради Coachella Лана е многу зборана и нејзиниот естетик па ете ќе тргнам со него како за почеток на темава. Неделава дури и на работа ја слушав па тврдев дека се осеќам како нежна и женствена самовила во шума. :D

Така да прв ден од темата:
    • Кој ви е омилен естетик?
    • Дали имате одреден естетик?
    • Коментирање на актуелни естетици
    • Слики од естетици и коментирање на истите
    • Инспирацијата зад одреден естетик
    Втор дел од темата:
    • Што значи да се има естетик?
    • Како влијае интернет просторот на имање естетик?
    • Конзумеризмот како главен "виновник"

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.484
    Темата е дефинитивно од мене за мене така да... :D

Old money aesthetic
    hockerty_woman_in_front_of_a_mansion_5a2d6bb7_15cb_41ae_a40e_19ed0d55d8d3.png
    Classy and timeless. Уствари иди до него со покрен на "тивок" луксуз бендовите како the Row на Олсен близначките кои сакаат да нудат парчиња кои тешко излегуваат од мода, без јасни назнаки на бренд шо нудат изглед кој не излегва од мода. Иако првично настанва како "одговор" на "new money" естетикот и потребата на тие кои имаат генерациско богатство да се одделат од тие кои сега прв пат имаат пари и се фалат со тоа. Овај естетик се популаризира ради многу славни кои го носат нивниот бренд во последни ама е "тивок" бренд каде гледаш класични парчиња облека, ама нема назнака на бренд:
    kendall-jenner.jpg GettyImages-1503381964.jpg
    Шо значи ова за конзумеризмот? Ова е мислам од ретките трендови шо можи бар малку да се спротистави пошто бара парчињата да се квалитетни и напраени да траат, а не да се лесно заменливи и лесно да се комбинираат меѓусебе за да се добие тој изглед на луксуз.

Исто имам читано за како се работи облеката и како некој кој вистина е од old money уствари препознава квалитетот на облеката и како ја носиш, и од таму да знај дали си вистина old money или едноставно го користиш естетикот.

Спротивно на ова,
    New money aesthetic е се за покажување на богатство.
    Key-Elements-Of-The-New-Money-Look-brand-logo-pattern.jpg
    Некои го укажуваат како "ефтин" изглед зошто засегнатите се "докажуваат" дека стекнале нешто преку стил. Исто дека е карактеристично за луѓе кои сакаат да изгледаат поскапо и асоцираат носење на лого на бред со скапо.

Кога се спомнува овај естетик мене ми текнува на лик од Elite (шо можи да е уба серија кај шо можи контрастот да се види):
    ebecca-metallic-rack-jacket-and-shorts.jpg
    Во поглед конзумеризам, мислам дека овај естетик го потхранва оти секогаш мора да е екста. Секогаш мора да се има поќе зошто поќе значи богатство.

На do-re-mi, NoirSerpentine и Nausicaa им се допаѓа ова.
  3. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.484
    VSCO aesthetic или VSCO girl core
    Овај е постар естетик врзан со контент поставен на апликсција VSCO креирана од Joel Flory и Greg Lutze во 2011. VSCO girl е актуелно околу летото 2019 и првично не потекнува од апликацијата, но се популаризира таму. Често е естетик споредван со e-girl, tumblr girl & art hoe шо се сметаат за "сестрински естетици".
    the-ultimate-vsco-girl-guide-4.jpg 5fd7ffb9-9f82-4552-b5d7-a64df18a66ce.png Vsco-girl-collage.jpg Screen-Shot-2019-08-29-at-8.24.26-AM.png Најчесто најобични широки маички, патики, термос и љубов кон природата (голем дел беа гласни за "save the turtles" movement) се карактеристични за овај естетик, како и користењето на минутни фотоапарати и полароиди целејќи кон некој винтаж вајб.

E-girl се смета за јинг на VSCO грл јанг. Кратенка е од електроник грл и идејата е за девојки кои само постојат онлајн, најлесто опседнати со аниме и игри, многу често популарни стримери со многу сладок (kawaii hihi ) естетик, и невин. Спротивно е на софт грл естетикот и најчесто се смета дека е само алт персона, и дека девојката надвор од стриминг интернет просторот подлежи на поинаков естетик.
    Карактеристики:
    • Аниме поп култура
    • Kawaii маскоти, особено Kuromi
    • Естетик преземан од игри
    • Ајлајнер и јака шминка (сигурно имате забележано црвенкасто носе и образи)
    • Алтернативна музика како гот, метал, емо
    • Неон светла
    • Промовирање на energy drinks и алкохолни пијалоци
    Egirl_styles.jpg Egirl_starerpack (1).jpg Egirl.jpg