Дали некој има рецепт за Cheese cake ама да му е успробан. Сакам да направам ама не сакам да земам некој од интернетов.
Леле само сто јадов таква и отворам фемина и право на тоа налетав но мојава ја купив мммммм сори фор офф
Ја земав од Кауфланд П.С во странство сум па сигурно ја има и кај вас сте виделе низ скопје низ маркетите? инаку бас вчера прасував зосто се вика така направена е од (ај да не тропнам некоја глупост ама )кварк се вика тоа незнам кај нас како се вика не е млеко туку несто како павлака но не солена,не ми се смејте бас ке проверам и ке написам http://www.food-shop24.com/images/oetke ... 0torte.jpg ваква иста сега јадев http://kochidee.shipdown.de/data/Image/kaesekuchen.jpg а ваквите ми се најубави ај ке проверам мозе некој од моите знае како се прави
Не сум правела, обично купувам од Палма или има многу убави пакувани од Зафир - ги има и во мали пакувања - како 1 колаче му доаѓа, и поголемо. Ааа, да, и во Канела се ептен убави, и во Пелистер. Се прошири листата Рецептот го има и на Фемина, ама не сум го пробала: http://www.femina.mk/%D1%80%D0%B5%D1%86 ... 1%98%D0%BA
фала, ќе пробам некој рецепт. Инаку и јас сум јадела купечки ама сакам да си направам дома. Сакам да си се моткам по кујна и да си готвам )
Пиши тука кога ќе пробаш некој рецепт. И јас одамна сакам да пробам да направам дома, ама никако да се решам.
http://www.minjina-kuhinjica.com/desert ... breskvama/ Бидејки имав дома праски ја направив оваа торта која не се пече. Е сега не најдов премазот горе сто се става па кје ја служам горе со матена хопла па ќе видиме како ќе испадне. Лилит кје ја пробам и таа што ја стави обавезно само сега не ми се уклучува рингла од жешково.
Ја меркам од кога беше поставена на сајтот, ама никако да ја направам. Барем додека не купам нов миксер, пред некој ден стариот ми цркна. А за премазот одозгора барав по нет дали има такво чудо кај нас, најдов едно на Подравка, ама не сум побарала по маркетите. Спојлер
Супер е рецептот. Препорачувам. Јас место преливот ставив чоколаден прелив одозгора и преубаво дојде. Еве како изгледа.
Ај и од мене едно рецептче за чизкејк... додуша, не е мој, го нашла братучетка ми на интернет, па го направи, ми се допадна, па и јас денеска го направив. Лесен е, се спрема многу брзо, нема потреба од печење, а гарантирано ќе уживате. Кора: се мати еден маргарин со 4 лажици шеќер во прав (јас ставив две), се додаваат 12 лажици млеко и 300 г мелена плазма, па се меси со раце. Јас додадов и екстракт од ванила, инаку не мора. Се става во тавче (се плеска како кора) и правец фрижидер. Може да го ставите на хартија за печење, полесно ќе ви е да го извадите. Бел фил:се мати 250мл слатка павлака, а посебно се мати 500 г крем сирење/кајмак - по ваш избор (јас препорачувам маскарпоне, бидејќи има неутрален вкус, ама сепак е поскапо, па може и било кое крем сирење што не е многу солено) со 8 лажици шеќер во прав (тука ги додадов тие две што не ги ставив во кората, значи 10 лажици). На страна се меша 150 г вода со две ќесички желатин, се вари до вриење (да не врие), па оладено се додава на крем сирењето. Потоа се додава и павлаката и сето тоа убаво се меша. Се става врз кората и се остава во фрижидер барем еден час, да се олади и стегне убаво. Прелив: 200мл вода со две кутии овошен микс, 10 лажици шеќер и две ќесички желатин се варат на оган, ама да не врие. Се меша убаво, ако сакате може да го процедите, и оладено се става врз белиот фил. И пак во фрижидер, да се олади убаво. Ептен е вкусна, и лесна. Таман за летово, да не се мачите со печење. Уживајте!
Уххх, ова ми е омилениот колач А да не знаете случајно колку е маскарпонето? И мене ми препорачаа со него да пробам, а добра замена може да биде и фета, поентата е само да е што помалку солено, а со кајмак некако скептик сум, сепак кајмакот е многу солен. И јас имам некоја рецепта дома, да ја најдам и ќе ја пишам тука, само не ми е јасно како да ја постигнам таа глазура одозгора зашто каде и да сум пробала освен овошјето, глазурата е малце растеглива, како од џем. Инаку имам читано дека глазурата може да биде по избор, било какво овошје од типот јагоди, боровници, мешано шумско, а може пак да биде и чоколадна.
Околу 400 ден. е 1кг маскарпоне, а пакувањата што ги има по маркетиве се од 500г, и се некаде од 200-220 ден., зависно кај го купуваш. А маскарпонето може да се замени со несолена изварка (не урда), ама тоа во продавница го нема да се купи, јас купувам од луѓе што ги познавам, дома си прават сами. Инаку, во глазурата обавезно да ставиш желатин ако сакаш да ти биде цврста како желе. Ај ќе ставам слики од мојот чизкејк, баш го сликав Edit: ете и слики
Пред некој ден правев cheese cake според рецептата што ја има постирано Нена2010 (од minjina-kuhinjica) само што наместо праски додадов вишни. Инаку за преливот за тие што прашувавте каде може да се најде и јас побарав по маркетите, но не најдов, па побарав на интернет како може да се направи некоја алтернатива и еве еден рецепт (кој е супер!): Прелив за торта - 250 мл сок (јас земав од вишни) - 25 гр. густин (2 големи и 2 мали лажици) - 30 гр. шеќер (2 големи и 1,5 мали лажици) Густинот се меша со малку сок (да нема грутки), остатокот од сокот се вари со шеќерот. Се трга од оган и се додава густинот, па се вари на тивок оган со постојано мешање, да се згусне.
Мора да пробам некој ден од вашиве рецепти, маж ми обожава cheese cake, скоро секој ден си купува од Канела пошо ја неам поима од правење.
Овој рецепт ми е нај за чизкејк. Потребно е: -125гр маргарин -2-3 пакувања колачи ( од оние две бисквитчиња и внатре фил ) -600грама крем сирење -500 грама шеќер -125гр брашно -1 ванила -200мл кисела павлака -3јајца Прво, колачите се дробат и се мешаат со маргаринот. Добиената смеса се нанесува во тава,рамномерно, и се пече 20минути на 200 степени. На страна, сирењето, шеќерот, павлаката и ванилата се матат со миксер се додека смесата не стане пенеста. Потоа се додаваат брашното и јајцата. Смесата ја нанесуваме над предходно испечената основа од колачиња. Во друга поголема тава полниме врела вода и во неа ја ставаме помала тава со тортата. Се пече 45 минути на 180 степени.