На интернет може да се најдат многу интересни мапи со податоци кои даваат една поинаква перспектива за светот. Темава е за поставување на слики од мапи, графоци и податоци кои го делат или спојуваат светот, и секако, дискусија околу нив.
Да почнам јас Интересен графички приказ на летот на еден орел во последните 20 години. Интересно е колку Меркатор мапата знае да ја зезне нашата проекција за колку е голема/мала некоја земја. Ако просечните Амери одлучуваат дека треба да се нукне нивниот непријател, ќе отиде пола свет јабана. Страшно е кога ќе се помисли колкави пространства на Земјата се толку малку населени
Колку знае да излаже Меркатор, посебно кога е во прашање Гренланд. Не дека е мал, ама не е толку голем. Интересно е да се види вистинската големина на земјите. Некои се толку големи, а други, толку мали. Ние сме "непостоечки", секако. Отсекогаш сум сакал да ја "извозам" делницава. Уште една претстава за колку има големо пространство на земјиште кое е празно, а од друга страна, колку сме напикани некаде. Од друга страна, открива дека луѓето само како група може да напредуваат. Развиеност, демократија и основни човечки права. Уште по основни, есенцијални човекови права. Не знам зошто медиумски не се покрива овакви гласања во ОН кои се клучот за глобалниот свет?
Интересна тема. На Инстаграм го следам lover of geography кој прави интересни мапи, еве некои од нив: Ова е она "цк" што го велиме А вие која апликација ја користите најмногу? Мене дефинитивно Телеграм ми е омилена. Сега ми е јасно зошто порано баба ми му викаше на дедо ми: Колку цигари испи денеска?
Whatsapp и Telegram. И Viber секако. Месинџер, цк. Ако ви прпа од земјотреси, кои региони да ги избегнувате. Ја, ја арбајтен бауштелен. Мигрантите во Шведска учат... Шведски
Каде (не) се фрла тоалетна во шолја Каде е очекуван бакшиш а каде не. Нормално во Америките ти си должен да му плаќаш дневница на келнерите. Најпопуларни презимиња во различни земји во Европа Ај не сме ние најглупи
Нема одредено место. Од секаде, каде ќе ги видам, дури и на тикток. Џони Харис, јутјуберот ми беше инспирација, донекаде. Само германска кола, брат. Споредба на моторите на ЕУ. Дали би го смениле или задржале презимето? Единствена земја која ја "открил" во јужна Америка е Венецуела. Ја нарекол "Мала Венеција" Тотално го опишува менталитетот и се останато во регионот Еве ги и другите што беа под Австро-Унгарија Германска мапа на Палестина од 1926. Тие во портокалово делови се мнозинство Евреи.
Често имам менувано став за ова, изгледа зависи од моментот тогаш. Ако не се лажам најчесто е полесно да се носи исто презиме, особено понатаму деца ко ќе имате.
Ми се свиѓа темата. Имав нешто на ум kind of слично, ама и не баш. Мислев да ја крстам нешто во стилот на "Денес дознав... ", уствари инспиративна ми беше идејата "I was __ years old when I found out..." Да не правам дигресии, еве нешто он топик. Не знам дали е свежа статистика, преземав од boredpanda, а тие од imgur. И ова што боли
^ ова последнава мапа не е точна. Кој ја правел, не дошол да види какви жени имаме. Еве една друга, ама на оваа изгледа жени само гласале, освен турците.
Македонче можда е се*суално репресирано, ама бар има големо срце во кое се кријат Ногу чувства бе баце.