Уште една случка,не е поврзано со гинекологија,но пак е во врска со доктори. Другарка ми,исто така,во странство(кога зборувам за странство не мислам на државите од соседството)беше на доедукција.Во исто време се погоди и јас да одам натаму.Ми порача да и донесам нешто благо,од Европа фабриката за чоколади,наше афтентично,од оние Чери како Гриоти бомбоњерчиња за да ги почасти кога ќе си оди вработените од институтот каде беше одлично прифатена. Пример за друга личност од блиско опкружување.Лекар е и му помага на еден постар човек кој за благодарност после некое време и дава јаболка од својот двор.Какво подмитување е ова?Што треба?Да му ги врати јаболките и да го навреди човекот? Личен избор е дали сакаш некого да почастиш за завршена работа,да се заблагодариш за нечие гостопримство или едноставно си задоволен од нешто и некој.Не гледам простор дека ова е причина за осуда,уште помалку дека нашето здравство тоне баш заради овие работи.Една од причините поради кои здравството ни тоне е незадоволството на лекарите кои заради недоволното вреднување на нивниот труд стануваат корумпирани,но тоа е веќе друга тема која има врска со целокупниот систем.
Ako zasluzuva Dr bi go pocastila da ama sigurno ne bi dadela na nekoja kako edna dr na gak sto me ostavi pred edna ned da cekam 5 casa za na kraj da me ostave na studenti sto tek ucat medicina da me pregledaat
Ептен ја фалеше до сега. Многу брзо љубов и откажа. И треба да се има разбирање - тоа е клиника, се случуваат итни работи, итни случаи. Голема работа кој ќе ти направи 4Д ехо кое ти треба проформа за во фзо. Секако докторот кој ќе ти прави ивф ќе те гледа 100 пати после тоа.
И треба! Ако мислиш дека ќе ги бранам професорите, апсолутно нема! (бидејќи твојов пост беше веднаш под мојот па осеќам како да беше за мене) Тој 8ми март треба да се забрани ако мене ме прашаш Лично, повеќе од бомбонче за роденден немам ништо друго прифатено Јас немам против частење од ќеиф ради лични достигнувања во животот, посебно за ситници како бомбони или сок, но како што кажа и @augustd било каков поклон се рачуна за мито и би било убаво кога би проработела свеста на народов. Во светов толку частење никаде нема како кај нас. Сметам дека освен сок и благо, докториве не треба ништо друго да добијат, а пациентиве пак чувствуваат должност да му се заблагодарат со подарок на секој доктор што добро си ја завршил работата. Сепак си вршат службена дејност и никој пациент не треба да чувствува должност да дава било што.
@Kitten се поклопиа постовите еден под друг инаку лично на тебе не се однесуваше.Но реално гледано(од моја страна) просветата се одма до здравството кога се во прашање подароци
Едно кафе, една кутија благо, едно ќесе овошје што некој сам го одгледува не ми е подмитување. А верувам дека секој што е на позиција да му биде дадено едно кафе или било што ситно не му зависи животот баш од тоа поклонче. Замислете пензионер што си одгледува нешто сака да ви се заблагодари давајќи ви кило-две од своето производство, знаете која навреда е тоа за него? Кој знае од кај го влечи тоа ќесе во знак на благодарност, сигурно не го дава на рандом персона туку конкретно вас и вие го вратите назад. Нечовечно ми е малце. И едно е коа се нуди голема сума пари да се заврши услуга која по редот на нештата (не) ви следува а благодарение на таа сума ви е извршена услугата или сте протнати преку ред, друго е од коа ќе се изврши услугата да се почасти нешто ситно ако е задоволен од услугата нормално или вршителот на услугата повеќе се ангажирал од вообичаено за да ви биде извршена таа услуга. Јас за услуга што ми следува не носам ни кафиња ни бутур никаде. Ама во една прилика матичната толку се заангажира да помогне што пред мене се јави на куп места се додека не најде човек што може да ја заврши таа работа. А можеше само да ме прати кај доктор кој има најблизок слободен термин и да заврши со мене работа. Е тогаш ја почастив и кафе и благо и трет поклон.
Jas veke ne davam nisto a sum davala I vina I cokoladi I kafinja I sokovi sega veke ne davam nisto si ja nauciv lekcijata
Не се дава за учење лекција. Се дава од душа. Од ќеиф. Ако не сакаш не мора да даваш. Знам дека долго си по здравство и се тоа и не мора за се да даваш. Твој избор. Ако не е тајна еве и во лп пиши која д-р те врткаше толку време? Јас на гак не ја ценам многу Снежана Георгиева-Јаневска. Има знаење се ок,ама однос д-р-пациент за никаде.
Za jatrvata koga se porodi I za vtoroto dete svekrvata I svekorot dadea 250 evra na Dr I na sestrite zasto za da ja gledale Kako sto treba pa boze moj ova e preterizam jas se raspravav zatoa ama dzabe so mm rekov ako dade gospod I jas da se poroduvam nesakam na Dr da davaat pokloni Oni se zatoa plateni
Сумата е многу што ја дале ,ама во моментот ќе го честеш докторот од мерак за бебето нешто симболично ,немора претеризам ..а ти зошто си се карала со мм тој не ги дал парите .
Da ne davaat za mene tolku pari na Dr svekorot I svekrvata poarno tie pari da gi dadat za da se kupe nesto na deteto otkolku na dr A daleku od toa oti ne sum zadovolna od dr sum ama zborot mi bese I da dades poklon I da ne dades isto e jas nosev na site kontroli pregledi na site dr ama veke ne davam na nikogo nisto oni se plateni zatoa nesto zemaat plata Mito e da tocno plus deverot sto im dadel 50 evra na sestrite
Реално сами си го наметнавме тоа за сега сами да си бараат а бараат без страм и перде.... Митото е пред завршена раб а после е подарок кој во никој случај не треба пари туку подарок ситница благо сок крофни мекици такви работи само ние сите ако така овде се инатиме пак ќе дадеме нешто повеќе таков ни е менталитетот наметнат или не сите непишано правило кое не е исправно почитуваме за жаллл... не сакам никого да навредам извинете ако некоја така се почувствува ама албанците бошнаците и да не редам се најгледани во болница не само во мојот град туку и во ск го видов тоа и гинекологија и онкологија и да не ги редам интерно и другите сестрите буквално трчаа по нив шо не беше алучај за нас другите шо чекавме ред и ќе дојдеа ќе тропнеа и одма преку ред влегуваа нас сестрите ни се понашаа ладнп нервозно напернато до бескрај. Без услуга без прашање поставување оти ќе те отера упм.. Во мојот град во нашата болница жените во гин шо се албанки бошначки се кралици оти мм даваат цело туце со пари а ние и ромките се знај ако недајме како ќе поминиме и не сме 100год назад од странство ние кутрите со ваква држава сме 1000 светлоасни години наназад
Малку како да ги измешавте работите. Смешни сте со коментари дека мекици, благо, сок се мито. Па човек од радост и на улица да сретне некој ќе го понуди/почасти со такво нешто. Дај Боже само убави работи да ни се случуваат на сите и за убаво да частиме. Од друга страна да, митото е секојдневие и сакале признале или не за да бидете третирани како луѓе ќе треба да си дадете мито. И сами кажувате дека некои врски не ви помогнале скоро ич и дека не сте им платиле. Епа затоа и не ви помогнале. Да не бидам погрешно сфатена, многу сум против ова но, тоа е реалноста. Мене уште почудно ми е што оваа пракса важи и во приватните.
Здраво, околу поклоните за докторите...знаеме дека повеќето доктори за да те породат треба да ги почестиш со некоја сума...што не е во ред но тоа е што е. Сакам да прашам како го изведувате тоа..дали директно им го поставувате прашањето Колку ќе ме чини ако ме породите вие или ....на каков начин се прави тоа? И тие што дале пари тоа го направиле пред или после породувањето? Благодарам
Ме насмеа со коментаров Јас мислам дека не е во ред да имаат тарифа од 250-350 евра, и многу се револтирам кога читам по форумов или слушам од пријателки дека задолжително им даваат пари. Јас треба да се породам за неколку дена и чисто прашувам доколку дојдам до таква ситуација да треба да платам какода постапам. Тоа ме интересира.
не треба да платиш. си земаат они плата за таа работа. зашто да му плаќаш? кога ќе дојде време сигурно нема да те остават сама да се пораѓаш