Форумџика на годината

Хистероскопија

Дискусија во 'Бременост' започната од nilanani, 13 октомври 2011.

1. nilanani

nilanani Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    После три спонтани абортуси др. ми препорача хистероскопија.Кажете нешто повеке за ова интервеција.треба што побрзо да се решам:Ве молам за совет,каде да ја изврам интервенцијата.читав ваму таму се и сешто,никако да се одлучам.Дали ова би ме спасила од побторувачките аботруси?

2. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Histeroskopija

Хистероскопија е дијагностичка и тераписка процедура со која со помош на ендоскоп се гледа внатрешноста на матката - кавум утери. Може да се изведе со општа, спинална или локална анестезија. Се влегува со ендоскоп преку вагината, грлото на матката се до телото на матката каде што се разгледува нејзината внатрешност. Ендоскопот или во случајот хистероендоскоп е како еластична цевка која на врвот има како камерче кое ја регистрира внатрешноста на матката под одредено зголемување. Со тоа можат да се забележат состојби (дијагностика), но и некои од нив да се одстранат. Оваа постапка како што кажав е и тераписка, на ваков начин можат да се одстранат полипи во матката, да се раскинат адхезии - сраслини и лузни од матката, па дури и да се одстранат некои помали миоми и фиброми. Значи со оваа постапка ќе се разгледа матката, ќе се забележат промени ако има, ако е возможно со истата постапка ќе се одстранат. Но сепак и да не може да се одстрани причината на овој начин, сепак ќе се дијагностицира и ќе се преземат дополнителни постапки ако е потребно.

На maryska, sj *O*, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  3. nilanani

nilanani Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Пред 5 дена правеф хсг,ми откиа неаква сенка во матката,сега наредниот циклус следи хистероскопиа.Дај бозе да е ова крај на моите испитувања.

4. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    јас денеска правев хсг во штип кај др.органѓски и поминав супер секоја чест на докторот и персоналот за искусноста и соработка,мозам да кажам дека се најдобри во мк само пофални зборови за цела поликлиника Oрганѓиски

5. NATAZENA

NATAZENA Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    здраво јас преавев хистероскопија и лапроскопија прошлиот месец .и пред три дена уште една хистероскопија во ГАк имав некоја преграда што ми претсавуваше проблем околу бременоста.Имам двапати останувано трудна но за жал неуспешно ;( .По втората хистероскопија ми рекоа дека јајцеводите ми биле запушени и дека само спас ми било инвитро.Моето прашање беше: Како до сега сум останувала бремена тогаш?Нивниот одговор беше :Појма немаме и ми рекоа да сме пробувале усте натака додека да решиме за ИНВ.ве молам некој нека ми даде објаснување како и од што се запушуваат и дали има шанси да згресиле докторите .Фала многу

6. savicaristovska

savicaristovska Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    hiperoskopija

imam pregada vo matkata i sega trea da ja otstranam imam zakazano vo drzavna kaj dr tofovski ako znae nekoj neka mi kaze dali e strasno fala vi mnogu :*

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.950
    Допаѓања:
    123.537
    И јас сакам да правам хистероскопија.Постапката не била воопшто болна,трае некој половина час,со тотална анестезија и за 2 часа те пуштаат.
    За Тофовски и јас имам слушнато дека е одличен исто и Трајковски од ГАК.
    Од Ремедика Проф.Глигор Димитров.
    Со картони чинело некои 1000,1000 и нешто .Во ремедика е 8000,ако има интервенција стига и до 20,30.000.
    На ГАК летно време разбрав дека не правеле.Се јавуваш,закажуваш(ќе кажеш кога отприлика ти доаѓа) и после 10тина дена од последна менструација ти се јавуваат.Претходно се пие нешто(освен за прочистување) најверојатно ќе ни кажат.

8. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    zdravo jas inaku pet godini nemam deca mazmi e vored jas vo red edino so prolaktin ima problem ama mi vikaat i xistero skopija da pravam da ne imam cisti da li e toa dobra ideja ili posle toa sepak ke imam problemi so prolaktinot piste mi vemolam objasnete mi podetalno pozdravce

На S.12.G му/ѝ се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.950
    Допаѓања:
    123.537
    ^^^Со хистероскопија треба да се види дали има преграда(септум)во матката и ако има се отстранува.Се прави со тотална анестезија и уште истиот ден си дома.На клиника била 700ден приватно 30.000.

Јас сакам да прашам дали на 4д може да се види преграда?
    Докторката од Ремедика ме разубедува за хистероскопија,вели и да си ја имала со киретажата гарант се отстранила преградата...Мене ми е малку сомнително,веќе во ништо не верувам :worried:
    А плус разбрав летно време на клиника не правеле ќе мора да чекам дури октомври,ноември а 500 евра не ми се даваат,али ако мора ќе ги дадам,тоа е

10. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    luge eve jas nesum bila trudna neam dokumenti deka sum trudna bila i red drugi raboti sakam da praam xisteroskopja na moe sakanje zas moi prijatelki so imaat problemi so prolaktin velat prai si xisteroskopijai pij si dostinex ve molam za sovet so da praam amn veke gospode mili te ima li na nervna baza sum pijam aspirin sekoj den ve molam smirete mi dusa so nekoj zbor ima li nadez me znaete i od predhodni postvi srcevo mi puka se ima pominato uste invitro am mislm deka prolaktinot e sigurno prva granica za bebus pa posle ako ima cisti piste mi ,,

11. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    ovie pet godini macni mi se a eve sestata e i se toj prolaktinimali nekoja iskustvo so zabremenila piejki dostinex aa

На PEPCE му/ѝ се допаѓа ова.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.950
    Допаѓања:
    123.537
    Ѓул јас би ти предложила да си направиш и хистероскопијасо лапароскопија за да ја видите и проодноста на јајцеводите.Земи си упат од матичен ако сакаш на клиника или пак отиди на преглед во некоја од приватните-еве Глигор Димитров бил бр 1 за хистеро и лапароск. па ќе се договорите што како понатаму.

13. angel.tanja

angel.tanja Активен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Почитувани,
    Би сакала да ми ја објасните целата постапка пред, за време и после хистероскопија (отстранување на миом и полип на зидот на матката). Ме интересира како се прави операцијата, колку време трае, зошто е потребно целосна анестезија, за колку време се опоравува пациентката и се поврзано со зафатот.

Однапред ви благодарам.

14. Svetle7

Svetle7 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите,

Имав два спонтани абортуси во период од една година, па на неколку места каде отидов ( Систина, Плодност и лекари во Охрид), ми рекоа дека треба да направам хистероскопија. Проблемот е што, во Систина сите испитувања, терапија пред зафатот и самиот зафат ми рекоа дека ќе ме кошта околу 900 евра, што искрено е висока сума за мене. Сепак кога веќе би морала, не знам би се снашла, меѓутоа ве молам кој што имал искуство, да ми каже како се движи цената во Државна, мислам со сите дополнителни трошоци и кој доктор би ми го препорачале. И уште нешто, бидејќи сум од Охрид, не знам како оди со прегледите таму, сепак пред да се решам за операција, би требало и на стандарден преглед да одам, па дали постои некое закажување унапред, или зависи од среќата, дали ќе има гужва или не :/

15. teodorcka

teodorcka Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    16
    Хистероскопијата е дијагностичка постапка која овозможува со помош на оптички инструмент (хистероскоп, се внесува низ вагината) во реално време на екран да се види внатрешноста на матката и на цервиксот. При прегледот може да се земе парче ткиво од ѕидовите на матката (ендометриумот) за патолошка анализа.
    Оперативната хистероскопија се прави на истиот начин со тоа што се отстранува миом, циста, ендометриозни израстоци и слично. Се е во зависност од големината на миомот и во кој предел се наога. Во зависност од сето тоа различно е и опоравувањето на пациентот, а и како реагира твојот организам на анестезија, крварење и болки.
    Двете се прават во општа или локална анестезија, зависно од целта.

16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.950
    Допаѓања:
    123.537
    На државно е многу поевтино,околу 3-4000 денари така нешто.Во систина многу скапо тоа! Во ремедика мислам дека е поевтино јас таму сакав да правам.
    Ми спомнаа за дијагностичка хистероскопија,во смисла да се види дали има преграда во матката ако има д асе прави,ако не е и така би било поевтино.
    Така да ако правела некоја би можела да ни каже каква е таа дијагностичка хистероскопија.Не би сакала да правам на државно со еден куп стажанта околу мене не ,не :x

На S.12.G и dromka им се допаѓа ова.
  17. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    ели и со 3д и 4д ехо се гледа преграда дали има така и ја видоа на братучедка ми, ама за сигурно направи после ХСГ и искочи дека има навистина, со дијагностичката се гледа само дали има нешто не се средува и е поефтина читав дека во Плодност била 7илјади што знали и тука по клиникиве треба да е толку

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.950
    Допаѓања:
    123.537
    Јас бев минатата недела и видоа дека имам.Зборував во Ре медика таму да ја правам кај Глигор Димитров околу 500 евра е.Ми рекоа кога ќе ми дојде наредна менструација ,да се јавам и ќе ми кажат што како треба да се прави.

19. iva-na-na

iva-na-na Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    здраво јас имам правено хистероскопија во плодност, доколку те интересира било што пиши ми, инаку не е ништо страшно, се надевам дека ке биди се во ред.

20. stefibt

stefibt Активен член

Се зачлени на:
    11 август 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Здраво! Пред една недела ми отворија историја на ГАК бев и на анестезиолог и ми џемаа и крв, па ми рекоа дека за интервенција за хистероскопија ќе ми се јавеле. Да не знај некоја од вас колку време се чека оти некаде на форумов прочитав дека се праввела веднаш по крварењето. Инаку пиев микрогонон предходниот циклус па кога др ми даде записка за да извадам историја веќе трет ден од циклус ми беше. Ми е страв фа не чекам многу долго :(