ТЕМА: Екстракт од комбуха

Мислење 23 Сеп 2010, 22:41

Victorya напиша:
Allice напиша:Течната комбуха е многу по слаба и јас ја пијам наместо сок.[/b]

Не ти е кисела за да ја пиеш како сок?

не напротив...мајка ми и ја најде мерката што ми одговара, става повеќе шеќер, и ја остава да ферментира минимум 7 дена во херметички затворен сад, и потоа е бомбона.
бтв. не е секој навикнат на вкусот, колку и да е добар :) обично луѓе што прв пат ја пробуваат им е чудно, некому му се допаѓа некому не.
HeidiDiWalt

Зелено цветче

965516
Мислења: 734
Зачленет: 29 Мај 2010, 02:36
Локација: ..::Somewhere Over The Rainbow::..
СликаСликаСлика

Мислење 23 Сеп 2010, 23:23

Allice напиша:
Victorya напиша:
Allice напиша:Течната комбуха е многу по слаба и јас ја пијам наместо сок.[/b]

Не ти е кисела за да ја пиеш како сок?

не напротив...мајка ми и ја најде мерката што ми одговара, става повеќе шеќер, и ја остава да ферментира минимум 7 дена во херметички затворен сад, и потоа е бомбона.
бтв. не е секој навикнат на вкусот, колку и да е добар :) обично луѓе што прв пат ја пробуваат им е чудно, некому му се допаѓа некому не.

Мене пак ми рекоа да не ја затворам, туку во тегла ја чувам одозгора покриена со газа. :^)
Victorya

Жолто цветче

367698
Мислења: 1358
Зачленет: 05 Јан 2010, 03:20
Не барај совршенство за да сакаш, бидејќи ќе умриш без љубов. Најди нешто несовршено, љуби го и направи го совршено!

Слика

Скриен текст: покажи
Слика

Мислење 24 Сеп 2010, 02:34

Victorya напиша:Мене пак ми рекоа да не ја затворам, туку во тегла ја чувам одозгора покриена со газа. :^)

да да габата се чува така, одпосле течноста која ќе ја произведе не ја пијам веднаш туку мајка ми ја затвара да ферментира првин со +шеќер. инаку габата не смее да се затвори ;)
HeidiDiWalt

Зелено цветче

965516
Мислења: 734
Зачленет: 29 Мај 2010, 02:36
Локација: ..::Somewhere Over The Rainbow::..
СликаСликаСлика

Мислење 24 Сеп 2010, 11:09

Allice напиша:
Victorya напиша:Мене пак ми рекоа да не ја затворам, туку во тегла ја чувам одозгора покриена со газа. :^)

да да габата се чува така, одпосле течноста која ќе ја произведе не ја пијам веднаш туку мајка ми ја затвара да ферментира првин со +шеќер. инаку габата не смее да се затвори ;)

А колку шеќер на колку течност додава? И колку време ја остава да ферментира? Сакам и јас така да направам.
Victorya

Жолто цветче

367698
Мислења: 1358
Зачленет: 05 Јан 2010, 03:20
Не барај совршенство за да сакаш, бидејќи ќе умриш без љубов. Најди нешто несовршено, љуби го и направи го совршено!

Слика

Скриен текст: покажи
Слика

Мислење 08 Апр 2011, 13:15

Zdravo na site!!!
Jas vekje tret pat ja pravam kombuhata, ja zemav od edna drugarka i prviot pat mi izleze super, si ja precediv i piev po 100 ml nasabajle i navecer i voopshto ne mi beshe gadna za pienje. Mi rekoa deka treba da ja cuvam vo cajot najmalku 10 dena, pa vtoriot pat pocna da mi fakja muvla i mi beshe shube da ja pijam tecnosta, pa napraviv pak i eve denes mi e 10 ti den i pak mi fatila malku kako muvla..
Znae li nekoj shto e problemot?? Predolgo ja cuvam?? Smee li da se pie takva tecnost??
Na net procitav deka mozelo da se pojavi muvla, koja moze da bide dobra - da ja zgolemi efikasnosta na komuhata ili da e del od nea, zoshto kombuhata e zaednica na gabi, mikroorganizmi i muvla, ama mozelo da se javi i losha muvla, shto moze da predizvika problemi so crevata i varenjeto...od kaj da znam jas dali muvlata sto mi se pojavila e dobra ili losa, mene takvata tecnost mi e gadno da ja pijam, a i mirisa na muvlosano :puke:
maja25

Фем почетничка

00
Мислења: 2
Зачленет: 08 Апр 2011, 13:09

Мислење 08 Апр 2011, 13:24

Еве неколку дена како пијам екстракт од комбуха...и немам проблем кога пијам (2-3 лажики според упатството) , но по еден до два часа добивам нагони на :puke: . Не ми е гадна, не ми е убава, не ми е никаква :) , но зошто оваа реакција на организмот?
- ми поминува штом ќе се напијам витамин Ц.
Дали вака ви се случувало?
- ми рекоа демек тоа било затоа што организмот се чисти и реагира на комбухата. :?:

Маја...колку што прочитав на темава, девојкиве ја чуваат по 7 дена течноста (одкако ќе ја прецедат) во затворен сад.
sanjaeva

Зелено цветче

884419
Мислења: 766
Зачленет: 03 Фев 2011, 01:37

Мислење 08 Апр 2011, 14:22

sanjaeva напиша:Еве неколку дена како пијам екстракт од комбуха...и немам проблем кога пијам (2-3 лажики според упатството) , но по еден до два часа добивам нагони на :puke: . Не ми е гадна, не ми е убава, не ми е никаква :) , но зошто оваа реакција на организмот?
- ми поминува штом ќе се напијам витамин Ц.
Дали вака ви се случувало?
- ми рекоа демек тоа било затоа што организмот се чисти и реагира на комбухата. :?:

Мене ми се случуваше на почетокот да имам нагон за :puke: , ама не после 1-2 часа туку после 1-2 минути :lol: и се откажав. Ми требаше многу време за пак да почнам да пијам и си ја најдов финтата. Пишува да не се пие/јаде половина саат после тоа, но јас пијам многу малку вода, сметам дека нема да го намали дејството бидејќи јас комбухата сум ја внела и порано или покасно ќе стигне таму кај што треба :lol:

Инаку јас тие 2-3 лажички не ги пијам одеднаш туку во текот на целиот ден (на гладно) ;)
Blanca

Зелено цветче

461386
Мислења: 707
Зачленет: 25 Ное 2009, 14:58
Ask. Believe. Receive.

Мислење 08 Апр 2011, 23:14

maja25 напиша:Zdravo na site!!!
Jas vekje tret pat ja pravam kombuhata, ja zemav od edna drugarka i prviot pat mi izleze super, si ja precediv i piev po 100 ml nasabajle i navecer i voopshto ne mi beshe gadna za pienje. Mi rekoa deka treba da ja cuvam vo cajot najmalku 10 dena, pa vtoriot pat pocna da mi fakja muvla i mi beshe shube da ja pijam tecnosta, pa napraviv pak i eve denes mi e 10 ti den i pak mi fatila malku kako muvla..
Znae li nekoj shto e problemot?? Predolgo ja cuvam?? Smee li da se pie takva tecnost??
Na net procitav deka mozelo da se pojavi muvla, koja moze da bide dobra - da ja zgolemi efikasnosta na komuhata ili da e del od nea, zoshto kombuhata e zaednica na gabi, mikroorganizmi i muvla, ama mozelo da se javi i losha muvla, shto moze da predizvika problemi so crevata i varenjeto...od kaj da znam jas dali muvlata sto mi se pojavila e dobra ili losa, mene takvata tecnost mi e gadno da ja pijam, a i mirisa na muvlosano :puke:

treba da ja cuvas na temno i pokriena so gaza okolu 10 dena,pa potoa da e precedis vo stakleni sisina...neznam zosto ti faka muvla doma majkami e pravi non-stop i ne i se ima sluceno takvo nesto
Suzeto

Сино цветче

100
Мислења: 252
Зачленет: 26 Дек 2009, 00:55

Мислење 09 Апр 2011, 13:22

Bash taka i ja cuvam, vo golema staklena tegla, pokriena so gaza, na temno...prviot pat super mi ispadna sega neznam shto e rabotava...prethodniot pat koga mi fati muvla ja cuvav vo kujna i mislev da ne i e toplo, sega ja simnav vo podrum i tamu pak :((

Fala vo sekoj slucaj! ;)
maja25

Фем почетничка

00
Мислења: 2
Зачленет: 08 Апр 2011, 13:09

Мислење 06 Јул 2011, 12:14

kombuha пијам 3 години многу е здрава и е препорачливо сите да ја пијат . си ја правам дома и кон неа треба да се однесувате како кон секое живо суштество затоа што неа и треба кислород топлина и помала светлина( да не е изложена на сонце ) така да ставете си ја во некој ќош од кујната или било каде и се ке биде ок со неа . Се ставаат 400 гр шекер на 4 литри чај и тоа е таа мера . Треба да стои најмалку 7 дена . колку повеке стои толку повеке се скислува па така ке вие ке си одредите каква сакате да ја пиете . Пауза од пиење се прави кога организмот сам ке ви побара - ке почувствувате одбивност па се дотогаш уживајте си во камбухата ;)
A.d.e.l.a

Сино цветче

8912
Мислења: 366
Зачленет: 22 Јун 2011, 20:45

Врати се на Алтернативна медицина

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 4 гости

Site Meter