не напротив...мајка ми и ја најде мерката што ми одговара, става повеќе шеќер, и ја остава да ферментира минимум 7 дена во херметички затворен сад, и потоа е бомбона. бтв. не е секој навикнат на вкусот, колку и да е добар обично луѓе што прв пат ја пробуваат им е чудно, некому му се допаѓа некому не.
да да габата се чува така, одпосле течноста која ќе ја произведе не ја пијам веднаш туку мајка ми ја затвара да ферментира првин со +шеќер. инаку габата не смее да се затвори
А колку шеќер на колку течност додава? И колку време ја остава да ферментира? Сакам и јас така да направам.
Zdravo na site!!! Jas vekje tret pat ja pravam kombuhata, ja zemav od edna drugarka i prviot pat mi izleze super, si ja precediv i piev po 100 ml nasabajle i navecer i voopshto ne mi beshe gadna za pienje. Mi rekoa deka treba da ja cuvam vo cajot najmalku 10 dena, pa vtoriot pat pocna da mi fakja muvla i mi beshe shube da ja pijam tecnosta, pa napraviv pak i eve denes mi e 10 ti den i pak mi fatila malku kako muvla.. Znae li nekoj shto e problemot?? Predolgo ja cuvam?? Smee li da se pie takva tecnost?? Na net procitav deka mozelo da se pojavi muvla, koja moze da bide dobra - da ja zgolemi efikasnosta na komuhata ili da e del od nea, zoshto kombuhata e zaednica na gabi, mikroorganizmi i muvla, ama mozelo da se javi i losha muvla, shto moze da predizvika problemi so crevata i varenjeto...od kaj da znam jas dali muvlata sto mi se pojavila e dobra ili losa, mene takvata tecnost mi e gadno da ja pijam, a i mirisa na muvlosano
Еве неколку дена како пијам екстракт од комбуха...и немам проблем кога пијам (2-3 лажики според упатството) , но по еден до два часа добивам нагони на . Не ми е гадна, не ми е убава, не ми е никаква , но зошто оваа реакција на организмот? - ми поминува штом ќе се напијам витамин Ц. Дали вака ви се случувало? - ми рекоа демек тоа било затоа што организмот се чисти и реагира на комбухата. Маја...колку што прочитав на темава, девојкиве ја чуваат по 7 дена течноста (одкако ќе ја прецедат) во затворен сад.
Мене ми се случуваше на почетокот да имам нагон за , ама не после 1-2 часа туку после 1-2 минути и се откажав. Ми требаше многу време за пак да почнам да пијам и си ја најдов финтата. Пишува да не се пие/јаде половина саат после тоа, но јас пијам многу малку вода, сметам дека нема да го намали дејството бидејќи јас комбухата сум ја внела и порано или покасно ќе стигне таму кај што треба Инаку јас тие 2-3 лажички не ги пијам одеднаш туку во текот на целиот ден (на гладно)
treba da ja cuvas na temno i pokriena so gaza okolu 10 dena,pa potoa da e precedis vo stakleni sisina...neznam zosto ti faka muvla doma majkami e pravi non-stop i ne i se ima sluceno takvo nesto
Bash taka i ja cuvam, vo golema staklena tegla, pokriena so gaza, na temno...prviot pat super mi ispadna sega neznam shto e rabotava...prethodniot pat koga mi fati muvla ja cuvav vo kujna i mislev da ne i e toplo, sega ja simnav vo podrum i tamu pak ( Fala vo sekoj slucaj!
kombuha пијам 3 години многу е здрава и е препорачливо сите да ја пијат . си ја правам дома и кон неа треба да се однесувате како кон секое живо суштество затоа што неа и треба кислород топлина и помала светлина( да не е изложена на сонце ) така да ставете си ја во некој ќош од кујната или било каде и се ке биде ок со неа . Се ставаат 400 гр шекер на 4 литри чај и тоа е таа мера . Треба да стои најмалку 7 дена . колку повеке стои толку повеке се скислува па така ке вие ке си одредите каква сакате да ја пиете . Пауза од пиење се прави кога организмот сам ке ви побара - ке почувствувате одбивност па се дотогаш уживајте си во камбухата
Правиме комбуха дома со години. Не е баш највкусна за пиење но е многу здрава. Јас дури и ослабев од неа една зима кога се здебелив.
Ke moze li nekoj koj ima visak od kombuhata da mi dade .Majka mi e operirana od rak na gradata i momentalno e na hemoterapija.I kazale deka e ubavo da ja pie za da se isfrlat otrovite od teloto a ubava bila i za imunitetot.Koj ima visak od kombuhata neka pise. Fala vi. [mod-kirilica:bk4g5xc0][/mod-kirilica:bk4g5xc0]
Како мислиш вишок? Треба да најдеш некој кој ја прави, па да ти даде дел од габата (ние даваме од младите габи што сами се прават), и таа ќе расти, ќе ја размножуваш и сама ќе си ја правиш. Побарај, сигурно има некој во околината кој прави комбуха. И пожелувам добро здравје на мајка ти.
Dali bi mozela da mi kazes od kade sega moze da se nabavi toj ekstrakt?Znam deka se pominati dosta godini no mozebi uste go korostish. Fala
Како ослабе бе девојче ? 4 шишиња испив , нема ефект. Бубале не сакаше да ми каже , па сега ќе ја тагирам @referentka, некаде ја имам читано има спомнато за комбуха, па да ми каже од каде нарачува. Моиве имаа купено од тие рекламите на тв, не знам и јас што точно, па од Скопје по карго стигнаа, татко ми пиеше и кај него има ефект, а кај мене нема Не знам што е проблемот, ама стварно нема ефект, пак сум дебела во стомакот.