ТЕМА: Лековити билки

Мислење 06 Сеп 2010, 01:32

Колку знаете за ова?
Дали се интересирате?
И дали мислите дека помагаат?
bluberry

Жолто цветче

14679
Мислења: 1053
Зачленет: 25 Ное 2009, 22:46
Слика

Мислење 06 Сеп 2010, 01:51

Ме интересира и знам за некои растенија по нешто , плус ми се дел од мојата идна професија ( студирам фармација ) . Делуваат ако им е соодветна намената т.е за одредена болест одредено растение и секако зависи до кој стадиум е болеста . Секако хронична болест не може да се лечи со лековите билки .
Сепак во денешно време малку е злоупотребено тоа па сега сите мислат дека можат да лекуваат. Лековитоста на билката зависи пред се од подрачјето од каде е собрана , времето на собирање , начинот на собирање , сушењето , чувањето итн
vesna23

Фем почетничка

4748
Мислења: 46
Зачленет: 03 Сеп 2010, 17:51
Локација: кавадарци - скопје - кавадарци
Го молам ноќва небото да ми те врати
до твојто срце студено поздрав да испрати
Нема што не би направил за да те видам
душава плаче за тебе каде да отидам

Мислење 09 Сеп 2010, 13:23

ne znam bas, ja sum malku skepticna koga stanuva zbor za bilki. znam samo deka site faktori koi gi nabroja devojcevo pred mene za efikasnost se tocni i ja plus bi dodala nacin na podgotovka. kaj nas mnogu luge ne znaat kako se pravi caj t.e go pravat pogresno. :x
eve nesto korisno. vodata za caj se gree do tocka da pravi meurcinja, ne treba da se ceka da vrie, trevkite se stavaat vo takva voda, treba da stojat 10-15 minuti, ne poveke vo pokrien sad, se cedi i se pie. ako vodata e premnogu zagreana, i ako stojat mnogu vreme, od rastenieto se oslobuduvaat t.e ekstrahiraat i drugi komponenti koi ne se lekoviti i koi go namaluvaat efektot na cajot. mada e dnoe sigurno-sigurno ne stetat, ne lekuvaat tuku ublazuvaat bolka, taka da....
newring86

Сино цветче

782
Мислења: 285
Зачленет: 22 Ное 2009, 14:49
Во животот немора да трчаш - доволно е да тргнеш на време !

Мислење 24 Сеп 2010, 00:16

sekoja trevka ima svoja namena i kako sto pisuva pogore mnogu e bitno dali e sobrana na vreme kako se susi i tn.
Suzeto

Сино цветче

90
Мислења: 248
Зачленет: 25 Дек 2009, 23:55

Мислење 01 Дек 2010, 20:22

newring86 напиша:ne znam bas, ja sum malku skepticna koga stanuva zbor za bilki. znam samo deka site faktori koi gi nabroja devojcevo pred mene za efikasnost se tocni i ja plus bi dodala nacin na podgotovka. kaj nas mnogu luge ne znaat kako se pravi caj t.e go pravat pogresno. :x
eve nesto korisno. vodata za caj se gree do tocka da pravi meurcinja, ne treba da se ceka da vrie, trevkite se stavaat vo takva voda, treba da stojat 10-15 minuti, ne poveke vo pokrien sad, se cedi i se pie. ako vodata e premnogu zagreana, i ako stojat mnogu vreme, od rastenieto se oslobuduvaat t.e ekstrahiraat i drugi komponenti koi ne se lekoviti i koi go namaluvaat efektot na cajot. mada e dnoe sigurno-sigurno ne stetat, ne lekuvaat tuku ublazuvaat bolka, taka da....

На тој начин се подготвуваат чаеви што содржат цветови или листови, значи понежни делови од растението. Ако чајот содржи корења, кора, плодови, семки тогаш се подготвува со варење 10-15 минути, стоење и цедење. Има препарати што се подготвуваат и со стоење на билката во млака вода неколку дена и тоа се најчесто препарати од корења и кори, каде треба подолго време за екстракција, а каде активните состојки се термолабилни.
sanaqualia

Бело цветче

2236
Мислења: 76
Зачленет: 16 Ное 2010, 11:04

Мислење 25 Мај 2011, 00:09

bluberry напиша:Колку знаете за ова?
Дали се интересирате?
И дали мислите дека помагаат?

Slusnav deka ima nekoj caj za rastenje na gradite ako znae nekoj nesto neka pise !!! :D
eny

Фем почетничка

11
Мислења: 9
Зачленет: 12 Дек 2010, 17:45

Мислење 25 Мај 2011, 00:23

многу се ефикасни билките дома моите ги збират и ги сушат еве вчера имаа зберено мајчина душица и ја оставија да се суши наесен ке пиеме чај од неа многу е убав кога имав воспаление на јајниците пиев ајдучка трева малку нагорчува ама ме спаси од малтретирање низ болниците секојдневно и така редовно кај нас има билки прават разни чаеви од нив и сме задоволни многу се лековити подобро така одколку да пиеме таблети.
lily-prune

Зелено цветче

115107
Мислења: 508
Зачленет: 09 Јан 2011, 17:30
да се биде заљубен е како да си во огромна тајна заедно со друга личност сами во целиот свет

Мислење 07 Окт 2011, 21:25

Лековитите билки помагаат исто толку како и таблетите и апчињата кај разни излечиви болести, само доколку се пијат редовно и се приготвуваат на одреден начин. Јас преферирам природни чаеви, отколку хемиски препарати од кои некои не се ни проверени и испитани,а се пуштени во промет.
starbucks

Жолто цветче

23352433
Мислења: 1342
Зачленет: 12 Апр 2011, 15:32
Локација: 20.000 милји под морето

Врати се на Алтернативна медицина

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter