ТЕМА: Tibicos (воден кефир)

Мислење 25 Фев 2011, 14:29

Водениот кефир уште познат како јапонски кристали е еден вид на кефирна габа. Има слични својства со комбухата, но е многу поедноставен за одржување (нешто како млечниот кефир).
Незнам колку од вас сте запознаени со оваа габа, но познато е дека многу помагаат и за нормализирање на крвниот притисок, холестеролот, нивото на шеќер во крвта, го зголемуваат имунитетот, а и ги намалуваат ризиците за канцерогени заболувања.
Аха, и ова. Еден мој другар пред неколку години ги имаше кристаливе и пошто нормализираат секаков дисбаланс во телото, човеков имаш 107 кила и ослабе на 75. Неговиот брат беше слаб стапче, се здебели.
Па ќе ми се најдат за слабеење и зголемување на имунитет. Исто имав многу висок притисок, сега ми се среди али знае на моменти да се покачи.
И уште ова. Другаров е алергичен на мачки, арно ама откако ги пие нив, сега си чува и мачка и нема проблем. Значи лечат и алергии што ниеден друг лек не може.

Начин на приготвување
За тегла со волумен од 1 литар потребни се:

* 3-4 кафени лажички кефир
* литар вода
* 2 (големи) лажици шеќер
* 20ина зрна суво грозје(може и суви смокви/кајсии да се ставаат,но не смее да се става свежо овошје)
* Опционално може и парче од лимон да се стави за нормализирање на pH вредноста на напитокот

Слика

Вака теглата треба да стои минимум 24 часа на собна температура за да може доволно да ферментира напитокот. После изминување на 24 часа течноста се пие или се чува во шише во фрижидер, па во теглата повторно се додава вода, шеќер и суво овошје за следниот ден. Доколку не се стави шеќер во водата, габите ќе умрат. Исто треба да се внимава со лажиците (кристалите не треба да дојдат во контакт со метал, па затоа пожелно е користење на пластични лажици) и водата која се става во теглата пожелно е да биде дестилирана (да нема хлор во неа).
Истотака капачето од теглата треба да биде маааалку поотворено. За да дишат.

Слично е како комбухата, само што со неа треба многу повеќе одржување потешко е. Ова ти одзема 5 минути само. Пиеш секој ден од течноста колку сакаш, чаша две, три.

Јас ги имам веќе два дена, се размножуваат за недела -две, па ако сака некој може да му подарам.
И ќе дообјаснам лично како се чува и користи.
Еве и еден клип отприлика да се виде.

Последна редакција: Lacrimosa на 25 Фев 2011, 15:06; редактирано еднаш.
Lacrimosa

Жолто цветче

1792857
Мислења: 1408
Зачленет: 19 Јул 2010, 02:50

Мислење 25 Фев 2011, 14:34

А кај може да се најде???
enca.69

Жолто цветче

27772519
Мислења: 1676
Зачленет: 25 Дек 2009, 17:16
If u wait to do something untill you`re complitely sure...you probably won`t do much in your life

Мислење 25 Фев 2011, 14:38

enca.69 напиша:А кај може да се најде???

Па вака може да се купи преку интернет бог знае од каде. Во Македонија колку што знам не се продава.
Може само преку луѓе да се дава. :)
Ако си од Скопје ќе средиме некако. :lol:
Lacrimosa

Жолто цветче

1792857

Мислење 27 Фев 2011, 19:02

Лакримоса ме интересира каков е вкусот и мирисот ? Оти малце проблематична сум посебно кога е мирисот во прашање :worried: Ако е како комбухата воопшто да не размислувам оти ич не ми е убава за пиење :x
Neytiri

Зелено цветче

12742947
Мислења: 998
Зачленет: 13 Јан 2010, 16:34
And I'm right by your side
Like a thief in the night
I stand in front of a masterpiece
And I can't tell you why
It hurts so much
To be in love with the masterpiece

Мислење 28 Фев 2011, 03:34

Neytiri напиша:Лакримоса ме интересира каков е вкусот и мирисот ? Оти малце проблематична сум посебно кога е мирисот во прашање :worried: Ако е како комбухата воопшто да не размислувам оти ич не ми е убава за пиење :x

Баш сега во моментов пијам. :d:
Инаку има вкус на шира и се осеќа и лимонот, бидејќи ставив суво грозје. Мене ми се допаѓа баш.
А ќе пробам и со суви кајсии уште поубаво ќе биде. Секој ден по 1-2 чаши пијам.
Lacrimosa

Жолто цветче

1792857

Мислење 05 Мар 2011, 03:00

Јас ке почекам да ти се намножи, па да се пријавиш кај мене за да донираш. Благодарам однапред. :wasntme: :*
Marilyn-Monroe

Жолто цветче

48353484
Мислења: 1602
Зачленет: 25 Дек 2010, 00:32
Локација: Нигде... ќути аман
Слика

Мислење 05 Мар 2011, 09:35

Lacrimosa напиша:
Neytiri напиша:Лакримоса ме интересира каков е вкусот и мирисот ? Оти малце проблематична сум посебно кога е мирисот во прашање :worried: Ако е како комбухата воопшто да не размислувам оти ич не ми е убава за пиење :x

Баш сега во моментов пијам. :d:
Инаку има вкус на шира и се осеќа и лимонот, бидејќи ставив суво грозје. Мене ми се допаѓа баш.
А ќе пробам и со суви кајсии уште поубаво ќе биде. Секој ден по 1-2 чаши пијам.

nov sum na sajtov ke moze i mene da mi dades da probam inaku go kupuvam kefirot od marketi jas sum od sk
kenta

Фем почетничка

10
Мислења: 1
Зачленет: 05 Мар 2011, 09:11

Мислење 07 Мар 2011, 16:19

Порано чувавме, ама после некое време заборавивме да пиеме. Навистина е многу здрав, а и пијалокот не е лош.
Сега се заинтересирав за млечен кефир, да си потквасувам млеко со него сакам, ама не можам да најдам.
Ако не најдам млечен, ќе ти пишам Лакримоса да ми донесеш кога ќе дојдеш во Охрид (ако можеш и сакаш :) )од водениот, па пак ќе го правам, овој пат посериозно.
LivingGlam

Жолто цветче

457111648
Мислења: 2069
Зачленет: 28 Сеп 2010, 14:51
„Реализмот што е ограничен со крајот на својот нос е поопасен и од најбезумната фантастичност, затоа што е слеп.“ - Ф. М. Достоевски

Мислење 07 Мар 2011, 22:23

LivingGlam напиша:Порано чувавме, ама после некое време заборавивме да пиеме. Навистина е многу здрав, а и пијалокот не е лош.
Сега се заинтересирав за млечен кефир, да си потквасувам млеко со него сакам, ама не можам да најдам.
Ако не најдам млечен, ќе ти пишам Лакримоса да ми донесеш кога ќе дојдеш во Охрид (ако можеш и сакаш :) )од водениот, па пак ќе го правам, овој пат посериозно.

Млечен кефир имам видено по маркетиве, али нормално не е од тој природниот и правилниот.
Важи, Струга - Охрид тука сме, и онака идам и натаму. :D

Мене ме нервира шо морам да трошам пари за вода, шоубаво ќе беше да можеше од обична од чешма. |(
Lacrimosa

Жолто цветче

1792857

Мислење 08 Мар 2011, 11:39

Во Струга не мора да арчиш пари на вода, доволно е чиста, како дестилирана. :) За Скопје не би го рекла истото. |(
Marilyn-Monroe

Жолто цветче

48353484
Мислења: 1602
Зачленет: 25 Дек 2010, 00:32
Локација: Нигде... ќути аман
Слика

Врати се на Алтернативна медицина

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter