Адаптирано млеко

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 12 јануари 2013.

1. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Барав но никако неможам да ја најдам темава.
    Сакав да споделам , а и да прашам нешто :wasntme:
    Денес земавме од Грција АД млеко Аптамил1 на милупа. Ова е млекото
    За доенчиња е, но дали некој го има користено??? Видов дека е од редот на Аптамил што ги има кај нас, со прилично голема разлика во цената(на половина), па не ми е јасно што е работава :?:

2. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.606
    Вештачко млеко за новороденчиња

Кога се породив, немав млеко и уште од самиот старт почнавме со млечна формула. Во болницата на новороденчињата им даваа НАН од Нестле и јас купив такво и за дома. Меѓутоа, бебето почна постојано да плаче и имаше проблем со тврда столица. Се консултирав со неонаталог и ми кажа дека НАН е многу тешка млечна формула за новороденчиња. Потоа пробавме со Бебимил, па со ХИП, па Хумана и така два месеци менувавме млечни формули се додека не добив препорака од блиска пријателка за Аптамил. И пред 5 години беше најскапо, меѓутоа, најдобро за новороденчиња, бидејќи состојките содржат и делови од колострум и најприближно е од сите млечни формули до мајчиното млеко. Откако почнавме со Аптамил, веќе не го заменивме и малечката го пиеше скоро до првиот роденден, се додека не почнавме со кравјо млеко од тетрапак. Добар избор си направила и топло ти го препорачувам.

На AhThatFemaleProblems и meU им се допаѓа ова.
  3. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370

незнам кое млеко и го даваа во болница али ние купивме хумана и сме презадоволни и се сто има на хумана користиме а таков аптамил користи сестрами т.е користесе за малата во чешка живее сестрами и таму се поевтини јас не сум видела кај нас такво паковање

На lea27 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391

ние пробавме со сите можни .. Хип, Аптамил,Хумана,Лактовит, Новалак и ниедно не и одговараше освен Нан

5. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.013
    Допаѓања:
    42.527

И јас кога се одби малата со цицање почнав со Беба од Нестле , а во Мк ми најдоа замена НАН
    и супер си го прифати бебица млекото , почнавме со Беба про 1 , па продолживме Беба про 2 па сега сме Беба про 3 . :)

6. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6месеци

Зборуваме за АД млеко : Јас секогаш фрлам 10 мл млеко што е инормално за да не голта воздух некогаш ако не гладна и20 амап овеќе од тоа не друга работа како тис ерасипува млекото за 3 часа каде го чуваш и како познаваш дека е расипано ? Кај мене стои до 4 часа ама тогаш не и го давам не сум ни видела Ад да ми се расипе

7. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156

Користиме Аптамил 1 но не ние такво пакувањето во Мк ме интересира што има разлика во млекото и дали ја има изашто опаковките се различни тука е плава кутија иако можеби никогаш нема да дознаам . За мојава малечка нема идеално млеко дури и ова и прави гасови нотие се помал проблем од онаш то нисе случуваше содругите млека а имаме пробано нан и хип па дури и хипоалергенски хип

8. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391

^ го чувам на собна температура може и затоа се расипува сега повеќе грееме и побргу се расипува порано не беше волку топло внатре па не се расипуваше , не го ставам во фрижидер зошто ќерка ми мора да пие топло млеко , и сега го правам топло нели па после го ставам на ладно па пак топло во ред ли е тоа? јас мислам дека не е и затоа фрлам , а во последно време не ни останува многу..

9. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156

Како познаваш декае расипано јас го чувам исто на собна не менува мирис исто муе гаден :D а по боја и конзистенција е истото ? А зашто греете многу не го претоплувајте бебето температура од 24 -25 степени е супер барем за моево а облечена е во шпикозни боди и чорапки ако падне температурата одма ставаме калчинки и ракавици секогаш кога спие полека иставам капа зашто будна не ја трпи.А го приготвувам со млака вода

10. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195

Na site ad mleka koi gi koristev do sega (vkupno 3) pisuva deka posle 1 cas treba da se frlat a i vo bolnica toa mi go naglasija. Poarno frli go nego da se razboli bebenceto

11. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

наводно нашето аптамил е правено во бурарија. јас имам и аптамил земено ама немам прочитано од каде е.
    на син ми во болница му даваа лактовит.
    дома прво купив хип.
    па нан
    имав земено и хумана за против повраќање
    па пак нан
    сега сме со нан2
    син ми се пие ама декананот е тешко млеко и дека моши да има од нанот тврда столица немам заприметено
    а ми има педијатар кажано(началник на детцко одд) дека сите млека се исти и сите се убави и тешки за бебешкото меше зависи само цената и фирмата
    ние од нанот сме зедоволни супер си напредува

12. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156

на плавиот аптамил стои дека наводно е германски а сега на 800грамскиот на кутијата пишува на англиски на вика производство германско :( . Инаку ние пробавме исто многу млека и имаше различно поднесување така да не ни излегоа сите ист нанот ни даде ужас запек аптамилот само гасови а хипот зелена столица

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058

800гр Аптамил колку е кај нас???

14. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

јас аптамил имам видено само 900гр 935 ден. во зегин

а зе зелената столица незнам каква била ама на син ми кога почна да пие ад му беше кафеава помешана со зелено и тоа било од железото во млекото.
    така ми кажа патронажната

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058

Ааа, епа не е поефтино во Грција, зошто ова е пакување од 400гр, и е 8.30евра

16. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

шо зборате бе грција поефтино???
    сестрами се купва над 8 евра и млека и млечни каши а се помала грамажа
    кај било поефтино
    зато цел најлон изнакупи последниот пат кога беше тука

17. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156

Не оваа беше чисто темно зелена пењушава честаи многу течна воопшто не обилна искачаше прво водичка па потоа столицата . Грозно . Малата само плачеше . 800 грамски аптамил и дадоа прв пат на мајка ми и го наплатија иста цена 935 некаде 5 ти јануар мислам беше а сега мене во приватна аптека на 10 ти ми го напатија 990 исо 800 грамски па прашував итука дане знаат колку е еве и слика компарација на 900 гр со 800 гр [​IMG] [​IMG] . Ваљда ќе се прикажат, Инаку не е битно што во грција се поскапи дали се подобри и зашто пакувањето е различно ако е од иста фирма ?

18. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

а шо истата кутија е само ја намалија грамажата???

19. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156

Кутијатае плава исто ама напред е на англиски со она with unique blend .... долу буквите на 800 грамската се од десно како што се гледа и се црвени не плави друго се е исто и грамажата е назначена позади а не напред како кај 900 грамската

20. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156

Денеска после цел ден пиштење апсолутно престана да го пие млекото само што и ја доближувам цуцлата почнува да вришти се мршти и ја плука деновиве и вака и така ама денес му стави крај а за тоа колку пати исповрати не сакам да зборам . и сега ? Пак ново млеко ? Или хипот ? Уф веќе ;(