ТЕМА: Рецепти за бебешка храна

Мислење 08 Мај 2010, 17:32

Како што гледам на овој форум има и мајки, ајде овде да си пишуваме рецепти за нашите нЕве јас ке поставам неколку кашички од мојата архива па се надевам дека ке ви послужат. Повелете и вие ставете некои рецепти па да го збогатиме менито.
Аватар на корисникот
Rossana

Сино цветче
 
300
Мислења: 163
Зачленет: 05 Мај 2010, 21:48
Слика

Мислење 08 Мај 2010, 17:34

Млечни каши


Млечна каша со оризови снегулки


Потребно: 220 мл. млеко, 1 кафена лажичка шеќер, 6 супени лажици оризови снегулки.

Подготовка: Млекото и шеќерот се варат се додека не зоврие. Штом зоврие се трга на страна, малку да се излади и се прелеваат оризовите снегулки. Се меша убаво за да се добие еднолична смеса без грутчиња.



Млечна каша со пченкарно брашно

Потребно: 200 мл.млеко, 4 кафени лажички пченкарно брашно, 2 кафени лажички шеќер.

Подготовка: Млекото со шеќерот се мешаат и се варат. Во подлабока чинија растворете го пченкарното брашно со млеко. Кога млекото што се вари ќе зоврие постепено му се додава раствореното пченкарно брашно. Постојано се меша за да нема грутчиња. Се вари 15-тина минути.



Млечна каша со ориз

Потребно: 220-250 мл. млеко, 2 супени лажици ориз.

Подготовка: Млекото се става да се вари. Кога ќе врие му се додава измиениот ориз. Со постојано мешање, на умерена температура, оставете оризот да се вари. Штом ќе омекне, се трга на страна. Оставете да се олади, испасирајте..
Наместо оризови зрна, може да користите мелен ориз.



Млечна каша со бисквити


Потребно: 200 мл.млеко, 4-5 супени лажици мелени бисквити.
Подготовка: Млекото се вари до зовривање. Со зовриеното млеко се прелеваат бисквитите. Убаво се меша. Оставете да се олади.



Млечна каша со гриз

Потребно: 250 мл. млеко, 4 кафени лажички пченкарен гриз, 2 кафени лажички шеќер.

Подготовка: пченкарниот гриз се размешува со дел од млекото. Млекото со шеќерот се вари. Кога ќе зоврие постепено, со постојано мешање се додава разматениот пченкарен гриз. Со постојано мешање гризот се вари 15 мин. на умерена температура. Пред крај на варењето може да се додаде чоколадо во прав или ситно сецкано суво грозје претходно омекнато во млеко.
Последна редакција: Rossana на 08 Мај 2010, 17:37; редактирано еднаш.
Аватар на корисникот
Rossana

Сино цветче
 
300
Мислења: 163
Зачленет: 05 Мај 2010, 21:48
Слика

Мислење 08 Мај 2010, 17:36

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КАШИ

Каша од морков и ориз

Потребно: 50 гр. морков, 1 лажици ориз, 100 мл. млеко, 1 лажичка масло (5 мл.)

Подготовка: Морковот се мие, се лупи, се сецка на кругчиња и со оризот се ставаат во врела вода да се вари. Кога ќе омекнат целосно, се додава млекото и маслото. Се вари уште 3-5мин. Се пасира или миксира, за поголемо доенче се ситни со вилушка.
Оваа каша може да се приготви со ориз наместо со пченкарен гриз. Во тој случај на полусварениот морков се додава пченкарниот гриз и се вари уште 10-15мин. со постојано мешање.
Може да комбинирате со мелено месо, бела риба или тврдо варена жолчка во зависност од возраста на доенчето.

Каша од спанаќ или блитва


Подготовка: 50 гр. спанаќ, 1лажица оризови снегулки или пченкарно брашно, 100 мл. млеко, 1мало лажиче маслиново масло.

Подготовка: Спанаќот се чисти од рачките и се мие под млаз вода. Оставете да одстои 20-30мин. во вода со сол или лимонов сок, за поубаво да се измие од нечистотии. Се плакне и се става да се вари во врела вода. Кога ќе падне на дното тогаш е сварен. Се цеди, се пасира, се додава млекото и маслото или маргаринот и се вари уште малку на умерена температура. За да се згусне се додаваат оризовите снегулки.
Доколку го подготвувате со пченкарно брашно тогаш оставете да се вари уште 10-15 мин. со повремено мешање.
За постари доенчиња може да се додаде мелено месо, бела риба, жолчка или џигер.

Каша од карфиол

Потребно: 70 гр. карфиол, 1 кафена лажица ориз, 1 кафена лажица масло или маргарин.

Подготовка: Карфиолот се мие, се разделува на поситни парчиња и се става да се вари во врела вода. Кога малку ќе омекне, се додава измиениот ориз и се остава да вари поклопено на умерена температура. Штом ќе се свари, се цеди од водата, се додава млекото и маслото и се вари уште 3 мин.
Може да се дополни со месо, бела риба или тврдо варена жолчка, при што се изостава млекото.

Каша од тиквичка со ориз

Потребно: 80 гр. тиквичка, 1кафена лажичка ориз или пченкарен гриз, 100 мл. млеко 1 кафена лажичка масло или маргарин.

Подготовка:Тиквичката се лупи, се сецка на ситни коцки и се вари на умерена температура. Кога ќе омекне малку, се додава оризот или пченкарниот гриз. Пред да го додадете во тиквичките, гризот измешајтего во малку вода за да се добие изедначена каша (како при подготовка на пудинг). Така растворен гризот, со постојано мешање се додава кај тиквицата. Се остава да вари 10-15 мин. Потоа се додава млекото и маслото и се вари уште 3-5 мин. Пасирано се послужува.

Каша од ориз

Потребно: 3 кафени лажички ориз (мелен), 150 мл. млеко, 100 мл. вода,1мала лажичка шеќер, 2 гр.сол

Подготовка: Мелениот ориз се разматува со малку вода. Во тенџерче ставаме вода да зоврие и во неа се додава разматениот ориз. Се меша непрекинато. Се додава солта, шеќерот и млекото и се вари уште 5 мин.
Може да се додаде сварен морков, тиквичка или јаболко.

Каша од млади тиквички

Потребно: 150 гр. млада тиквичка, 50 мл. млеко, 2кафени лажички шеќер.

Подготовка: Тиквичката се лупи и се чисти од семки. Се сече на мали коцкички и се прелева со малку вода. Се вари на умерена температура се додека не омекне. Потоа се додава млекото и шеќерот, се меша додека не се добие изедначена каша.

Каша од печена тиква

Потребно: 200 гр.тиква, малку жолт шеќер, малку лимонов сок.

Подготовка: Тиквата се мие, се сече на парчиња, се одстрануваат семките, се реди во тава и се печете. Кога ќе биде готова, се зема само мекиот средишен дел и се пасира, се додава шеќерот и лимоновиот сок и се меша.
Кашата се препорачува за доенчиња што имаат проблем со варењето.

Каша од карфиол и спанаќ

Потребно: 50 гр. спанаќ, 50 гр.карфиол. 30 гр.компир, 50 мл.млеко, 1 кафена лажичка масло или маргарин.

Подготовка: Спанаќот се мие под млаз вода, се одстрануваат гранчињата и се остава да одстои 20-30 мин. во вода (солена или со лимонов сок). Се мие и се сецка на ситни парчиња. Компирот се мие, лупи и се сецка на ситни парчиња. Карфиолот се мие и се ситни. Компирот и карфиолот се ставаат во вода да се варат. Кога ќе омекнат се додава спанаќот и се остава да се варат. Кога е готово се одстранува вишокот вода, се додава млекото и маслото и се вари уште 3-5 мин.
При варењето на зеленчукот може да се додадат 1-2 лажички пченкарно брашно.

Каша од карфиол, компир и тестенини


Потребно:70 гр. карфиол, 30 гр.компир. 10 гр.тестенини (тарана, јувки, фиде), 50 мл.млеко, 1 кафена лажичка масло.

Подготовка: Компирот се мие, се лупи, се сецка на ситни парчиња, а карфиолот се мие и се ситни на мали парчиња. Заедно се ставаат во врела вода и се варат, поклопени, на умерена температура. Кога ќе омекнат, се додава тестенината и маргаринот. Се вари уште 10-15 мин. Се додава млекото и се вари уште 3-5 мин.

Каша од проќељ


Потребно: 70 гр. проќељ, 30 гр. компир, 10 гр.морков, 1 голема лажица оризови снегулки, 1 кафена лажичка маслиново масло.

Подготовка: Компирот и морковот се мијат, лупат, се сечат на коцки. Проќељот се чисти од тврдите листови, се мие и се чисти. Се заедно се става во врела вода и се вари поклопено на умерена температура. Варениот зеленчук се вади од водата и се пасира. Повторно му се додава од сварената течност до добивање на саканата густина.

Каша од домати

Потребно: 1 домат.

Подготовка: Доматот се мие, нелупен се прелева со топла вода и кратко време се остава да проврие околу 3-5мин.. Се вади од водата , се лупи и се пасира.

Каша (пире) од спанаќ

Потребно: 300 гр.спанаќ, 300 мл.вода, 1 мала чаша млеко (околу 100-150 мл.) 1 кафена лажица павлака, 1 варена жолчка.

Подготовка: Спанаќот се мие убаво, се одстрануваа гранчињата. Се остава да одстои во вода (со сол или лимонов сок) околу 20-30 мин. Се мие, се вари во солена вода. Кога ќе падне на дното значи е готово. Се вади од водата, се цеди и се сецка на ситни парчиња. Се додава млекото во кое е растворена пола лажичка брашно. Се става пак да се вари додека да згусне. Се меша постојано. Пирето се зачинува со павлаката или кисело млеко и пасирана тврдо варена жолчка.

Каша (пире)од компир и блитва

Потребно: 200 гр. млад кромид, 150 мл. млеко, 4-5 листови млада блитва, 2 гр.сол, 1 варена жолчка, 1 супена лажица кисело млеко или павлака.
Подготовка: Компирот се мие, се лупи и се става во млеко да се вари. На полусварениот компир му се додава и ситно исецкана блитва. Се вари уште 15 мин. додека да се свари убаво. Се посолува и пасира. На крај се додава киселото млеко (павлака) и пасираната жолчка.
Аватар на корисникот
Rossana

Сино цветче
 
300
Мислења: 163
Зачленет: 05 Мај 2010, 21:48
Слика

Мислење 08 Мај 2010, 17:40

РЕЦЕПТИ ЗА ОВОШНИ КАШИ

По воведувањето на овошните сокови, следен чекор во исхраната на доенчето е воведување на овошните каши.
При подготовката на овошните каши при воведувањето е препорачливо овошјето да биде малку сварено, а подоцна настојувајте кашите да ги подготвувате од свежо овошје.

Овошна каша од јаболко

Потребно: едно поголемо јаболко.

Подготвување: Јаболкото се мие, се лупи и сецка на парчиња. Во вода, на умерена температура, се остава малку да се вари колку да омекне. Се пасира. Се остава да се олади и се послужува.
На доенче со навршени 5 месеци во кашата може да се додаде една кафена лажичка лимонов сок и шеќер (жолт), а подоцна и мед,

Овошна каша од јаболко и житарки


Потребно: едно јаболко со средна големина, 15-20 гр. пченкарни или оризови снегулки, 100 мл.млеко и 50 мл. вода.

Подготовка: Млекото и водата се мешаат и се варат на умерена температура да зовријат. Се прелеваат снегулките. Јаболкото се лупи се блендира или се ренда на ситно и се додава во млекото и снегулките. Ова убаво се мати за да нема грутчиња.
Кашата се служи веднаш и истата не смее да се дава подоцна или да се пригрева.
На доенчиња со навршени 6 месеци истата каша може да се приготвува само со млеко, без вода, наместо пченични или оризови снегулки може да се стави бисквити или двопек.

Овошна каша од печено јаболко

Потребно: 2-зрели јаболка, 1кафена лажичка лимонов сок и 1 кафена лажичка шеќер или мед.

Подготовка: Јаболката се мијат, се ставаат во тавче и се додава 2 лажици вода. Се печат. Кога ке се омекнати и доволно испечени се вадат од рерна и се остава да се изладат. Се лупи и се пасира, се додава шеќерот или медот и лимоновиот сок. Добро се меша и се служи.

Овошна каша од печено јаболко и двопек

Потребно: 1 поголемо зрело јаболко, 1 парче млечен двопек (околу 15 гр.) и 100 мл. млеко.

Подготовка: Јаболкото се мие, се става во тавче, се додава 2 лажици вода и се пече. Кога ќе омекне и е доволно испечено се вади од рерна и се остава да се изладат. Млекото се вари, да зоврие. Се прелева двопекот. Се остава да се излади. Јаболкото се лупи и се пасира. Се меша со двопекот и се служи.
Кашата може да ја подготвите со свежо јаболко, наместо печено.

Овошна каша од јаболко и тиква

Потребно: 100 гр.тиква, едно зрело јаболко, 1 кафена лажичка лимонов сок и 300 мл. вода.

Подготовка: Тиквата и јаболкото се мијат, лупат и им се одстрануваат семките. Се ставаат во водата и на умерена температура се варат (поклопени). Штом ќе омекнат, се вадат, се пасираат. По потреба (ако сакате поретка каша) се додава од водата во која се вареле. Се додава лимоновиот сок.
Јаболкото може да го дадете и свежо.

Овошна каша од јаболки и кајсии

Потребно: 100 гр.кајсии и 100 гр.јаболка,

Подготовка: Овошјето се мие, лупи и се одстрануваат семките. Во сад со малку вода се става јаболкото и на умерена температура се вари кратко време. Во истиот сад се додаваат кајсиите. Се вари додека да омекне овошјето. Се вадат од садот , се бледира. Се додава од водата во која се варело овошјето се додека не ја добиете посакуваната густина на кашата. Се лади и се служи.
Истата каша може да ја подготвите со свежо овошје. Внимавајте на киселоста на кајсиите, затоа што кашата може да биде прилично кисела.

Овошна каша со јаболко и морков

Потребно: 1 јаболко, 1морков, 1лажичка ориз и 200 мл.вода.

Подготовка: Оризот се мие и се вари. На полусварениот ориз се додава измиен и рендан морков. Кога морковот е полусварен, се додава лупеното и сецкано јаболко. Кога сите продукти ќе омекнат, се остава да се излади и се пасира.
Кашата може да ја подготвите и со свежо јаболко и морков.

Овошна каша од банана

Подготовка: Бананата се лупи и пасира. Се служи веднаш.

Овошна каша од банана и пченкарни снегулки

Потребно: 100 мл. вода, 50 мл. вода, 4 лажици (околу 15 гр.) пченкарни снегулки и 80 гр.банана.

Подготовка: Млекото и водата да зовриат и веднаш се прелеваат пченкарните снегулки. Бананате се лупи, пасира и се додава во топлата кашичка. Се меша убаво и се служи.

Овошна каша од банана и јаболко

Потребно: пола јаболко и пола банана.

Подготовка: Овошјето се мие и се лупи. Се пасира.
Може да се додаде малко лимонов сок или сок од портокал.

Овошна каша од банана и двопек

Потребно: 100 мл.млеко, едно парче двопек или бисквита и една банана

Подготовка: Млекото се вари да зоврие. Се прелева двопекот или бисквитата за да омекнат. Кога ке се олади се додава бананата и се пасира за да нема грутчиња. Бананата може да се пасира со вилушка или сите продукти да се стават во блендер. Се служи веднаш, не смее да се подгрева.

Овошна каша од банана и портокал

Потребно: една банана и пола портокал.

Подготовка: Бананата се лупи и пасира. Се додава цеден сок од пола портокал. Се меша убаво.

Овошна каша од банана и рибизли

Потребно: една банана, 100 гр. рибизла и една кафена лажичка шеќер (жолт) или мед.

Подготовка: Бананата се пасира, се додава сокот од рибизла (види рецепт за приготвување сок од рибизли) и се додава шеќер или мед.

Овошна каша од круша и млеко

Потребно: 100 мл. млеко, 50 мл. вода 20 гр. пченкарни снегулки и 80 гр.круша.

Подготовка: млекото и водата се варат за да зовриат. Веднаш се прелеваат пченкарните снегулки. Се остава да се излади. Крушата се лупи, се отстрануваат семките и се пасира. Се меша со снегулките и се служи.

Овошна каша од круша

Потребно: 150 гр. круша, 2-3 супени лажици пченкарни или оризови снегулки.

Подготовка: крушата се пасира или блендира, се додаваат снегулките и се меша убаво за да нема грутки. Може да наместо снегулки да ставите мелени бисквити или мелен двопек. По желба може да засладите со мед.

Овошна каша од цреши или вишни

Потребно:50 мл. млеко, 100 мл. вода, 1 лажичка шеќер, 5 супени лажици (20 гр.) пченкарни или оризови снегулки, 80-100 гр.цреши или вишни.

Подготовка: Млекото и водата се варат за да зовриат и веднаш се прелеваат снегулките. Црешите или вишните се мијат, се одстрануваат семките и се пасираат. Се мешаат со снегулките и се служи. Кашата не смее да стои подолго време.

Овошна каша од цреши (вишни) и јаболко

Потребно: 1 јаболко, 100 гр. цреши или вишни.

Подготовка: Овошјето се мие. Јаболкото се лупи, се одстрануваат семките, се сече на парчиња и се става во блендер. На црешите им се одстрануваат семките. Така исчистени се додаваат во блендерот. Сето се меша убаво. Ако кашата е ретка може да ја згуснете со додавање на оризови или пченкатни снегулки, бисквити. Може да ја засладите со мед или шеќер.

Овошна каша малина (капина) со оризови снегулки

Потребно: 100 мл. млеко, 30 мл. вода, 20 гр. оризови снегулки, 80 гр. малини или капини.

Подготовка: Млекото и водата се варат за да зовриат, па се става врз оризовите снегулки. Малините убаво се мијат. Се блендираат. Така изблендираната каша порцедете ја низ цедалка за да ги одстраните ситните семчиња од малината. Измешајте со оризовите снегулки и послужете.

Овошна каша малина (капина) со јаболко

Потребно: 1 јаболка и 100 гр. малина или капина

Подготовка: Овошјето темелно измијте го. Малината изблендирајте ја, а потоа кашата процедете ја низ цедалка за да се одстранат ситните семчиња (можат да бидат непријатни за доенчето). Во истиот сад ставетеј ја излупената и на парчиња исецкана јаболка. Повторно изблендирајте. Послужете.

Овошна каша од суви сливи

Потребно: 100 гр. суви сливи, 300 мл. вода, една кафена лажичка мед и една кафена лажичка сок од лимон.

Подготовка: Сувите сливи се мијат со топла вода и се оставаат во вода да одстојат околу 30-тина минути. Се цедат и повторно се мијат. Се вадат семките и се ставаат да се варат во 300 мл. вода. Штом ќе омекнат се пасираат, се додава медот и лимоновиот сок.
Кашата се препорачува кога доенчето има опстипација (затвор).

Овошна каша од суво овошје

Потребно:200мл.вода, 6 супени лажици оризови снегулки, 30гр. свежо кравјо сирење, 20гр.сушено овошје ( грозје, кајсии смокви).

Подготовка: Водата се вари до зовривање. Се остава малку да се излади и се става врз оризовите снегулки. Сувото овошје се мие, ситно се сецка и се прелева со млако до топло млеко за да омекне. Се пасираат и се додаваат во оризовите снегулки заедно со кравјото сирење. Се меша и се слуши

Овошна каша со ориз и варена дуња

Потребно: 1лажичка ориз, 200 мл. вода и ½ дуња.

Подготовка: Оризот се мие и се вари. На полусварениот ориз се додава исчистената и исецкана дуња. Штом ќе омекне се пасира.
Се препорачува кога доенчето има слаб пролив.

Овошна каша ЈУЖЕН МИКС

Потребно: ¼ банана, ½ јаболко, 1 резне манго и 1 кругче свеж ананас.

Подготовка: Ананасот и мангото се бледираат, се процедуваат низ цедалка за да се одстранат крупните овошни влакна, кои може да бидат непријатни при јадење. Потоа во блендерот се додаваат јаболкото, бананата, мангото и ананасот и сето тоа се меша заедно. Се послужува.
Аватар на корисникот
Rossana

Сино цветче
 
300
Мислења: 163
Зачленет: 05 Мај 2010, 21:48
Слика

Мислење 08 Мај 2010, 17:42

Еве овие и уште многу други вкусни рецепти се наоѓаат во мојата архива со рецепти па чекам Сара да ми порасне и да почнам да и ги приготвувам. Ајде надополнете со уште рецепти
Аватар на корисникот
Rossana

Сино цветче
 
300
Мислења: 163
Зачленет: 05 Мај 2010, 21:48
Слика

Мислење 22 Јун 2010, 05:50

росана фала за рецептите,керка ми е 9месеци и давам кашички купени,ама одсега ке почнам да ги правам овие што ги напиша ;) за жал незнам некој рецепт да напишам :( сепак фала :)
Аватар на корисникот
wolf4e

Жолто цветче
 
17821601
Мислења: 2276
Зачленет: 16 Јан 2010, 16:56
Слика

Слика

Мислење 22 Јун 2010, 08:42

Јас немав некои посебни рецепти за бебешка храна.

Овошните кашички ги купував, претежно од Хип, и многу ги сакаа тие.

Зеленчуковите ги подготвувавме дома бидејќи купечките не ми ги јадеа. Главно ги подготвував со мешање неколку зеленчуци - компир, ориз, морков, брокула, некогаш блитва, и месо. Правев разни комбинации од овие зеленчуци. Месо ставав по малку, бидејќи инаку не ги јадеда кашите.

Ниту каши од житарки не правев. Им давав инстант житарки од хип, лино итн. Тие многу ги сакаа, и уште ги јадат.
Аватар на корисникот
Ariel

Жолто цветче
 
54892502
Мислења: 3144
Зачленет: 07 Дек 2009, 00:23
Локација: Малку појужно од таму каде што би сакала да бидам!
Ако не можам да променам дел од себе, како ќе го променам светот?

Мислење 12 Јул 2010, 21:51

И ние овошните кашички претежно ги купувавме, ама си јадеше и пасирана банана, крушка, печена јаболка со бисквити, сега ретко му купувам (ако треба некаде да одиме) инаку си јаде свежо овошје.

Зеленчуковите каши му ги приготвувам од компир, тиква, морков, брокула, ориз, риба, јајце, месо, леќа, грашок, боранија, а ако може да јаде од нашиот ручек тој ден не готвам посебно за него.

Житарици му имам давано од оние на Виталија, кога беше помал повеќе ги јадеше, а сега не ги обожава нешто посебно, па му давам Нестле житарици со мед, со какао, Лино, на Хипп.
Аватар на корисникот
rainlover

Зелено цветче
 
580478
Мислења: 969
Зачленет: 23 Јун 2010, 21:59

Мислење 20 Јул 2010, 22:28

моето срценце обожава да ги јаде овосните а за зеленЧук не сака да слусне..купуваме и овосни и зеленЧукови.какво млеко користите за касиЧките??ние сме усте мали сега за сега цица не му давам друго млеко а Читам тука има добри каси ама повеќето се млеЧни..
filipo

Фем почетничка
 
10
Мислења: 6
Зачленет: 07 Јул 2010, 16:37

Мислење 19 Дек 2011, 15:55

Еве неколку од мене.

Јадењево е за 5+
3-4 плазма бисквити
100мл врела вода
пола банана

Во чинија ставете ги бисквитите, прелијте ги со врела вода. Тие ќе омекнат. Кога ќе станат кашести, додадете ја бананата и испасирајте. Мммм преслатко е.


Препорачана возраст 6+
1 рендан морков во супата.
Кога приготвувате домашна супа, пред да ставете фиде и сите зачини, извадете пет филџана вода. Еден од филџаните искористете го за супичка, во која ќе надробете малку лепче.
Останатите филџани со вода искористете ги за подготвување на ориз. На 4 филџани вода-пола филџан ориз. Сето ова врие/се пече на тивок оган околу 40 мин.

Препорачана возраст 6+
Палента и кисело млеко
Рецептов ми е од една феминка земен.
Еден филџан кравјо млеко, пола филџан вода и помалку од пола филџан палента. Кога ќе е готова палентата, јас ја преливам со малку кисело млеко. Преслатко.
Аватар на корисникот
blond

Жолто цветче
 
45584284
Мислења: 2251
Зачленет: 24 Сеп 2010, 09:11

Врати се на Бебе

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: slimy и 11 гости