ТЕМА: Полигамија

Мислење 22 Јун 2011, 10:05

Многуженство или полигамија (старогрчки: πoλυ,γαμoσ - повеќе бракови) е брачна врска од еден маж со повеќе жени или обратно. Постојат
три специфични видови на полигамија: полиандрија (кога жена има повеќе од еден сопруг) и полигинија (кога маж има повеќе од една сопруга), и групен брак (некоја комбинација на полиандрија и полигинија). Спротивноста на
полигамија е моногамија.
digitron

Фем почетничка

30
Мислења: 8
Зачленет: 19 Апр 2011, 14:30

Мислење 30 Јун 2011, 17:07

Сум слушнала за групен секс, ама за групен брак?! :^) :D

Немам големо познавање на оваа област.
Знам дека е најприфатена кај муслиманите, со тоа што одобрена е само полигамијата, додека на полиандрија не смее ниту да се помисли. :D Е сега не ми е разјаснето тоа да Куранот вели дека секој маж треба да има една жена, кога баш тука е тоа најраспространето, ама добро. Затоа што како што знаев до пред некое време во Куранот е наведено дека може да се бираат повеќе жени, така што секоја тогаш ќе биде мажена и ќе има happy ending.
Не знам дали има податоци за полигамија во Библијата, Танахот или некое друго вакво пишување. Валда не, штом немаме такви бракови и од други религии.

Во Египет дозволено е да се има повеќе жени, претпоставувам и во другите арапски земји само доколку се имаат средства да сите бидат третирани подеднакно и со раскош. Треба неколку пати задолжително да купат на жената злато, дури и најсиромашните, ако не тоа претставува јавен срам, а знаеме како тие размислуваат за ова нешто. Да не должам со офтопици. :)
Sephora

Жолто цветче

2137632
Мислења: 2005
Зачленет: 05 Дек 2010, 20:57
Локација: Аеродром, Скопје
http://www.youtube.com/user/MakeUpPanic?feature=mhum*
Si nul n'est lésé, fais ce que veux.

Мислење 30 Јун 2011, 17:16

Кога ќе се замислам...мене најмногу ми одговара полиандрија,ама да не ги се*сам сите или не под еднакво. :D
Која е поентата да имам 10 различни мажи кои ќе ми задоволуваат исти потреби на просечен начин,кога можам да имам 10 различни мажи да ми задоволуваат 10 различни потреби на врвен начин?!
Пих...ај некако да го легализираме?!А?!
Lilit

Жолто цветче

84611380
Мислења: 4369
Зачленет: 25 Ное 2009, 23:51
Локација: Зрно грашок

Мислење 30 Јун 2011, 18:04

Дефинитивно не е за мене, мене и еден би ми правел гужва на моменти, јас и сама сум си често премногу.
И со оглед на некои модерни тенденции во кои модерната жена ги презема обврските на семејството ќе треба да работам двократно и не ќе ги користам благодетите на зголемената сексуална активност од просто проширен умор и згора на се‘ што ако тие се преориентираат чисто од досада и вишок слободно време кон сопствениот пол па гледаш потоа двократен или трократен развод ми стои во салдо, па кој ќе ме ожени мене повторно :fubar: ?!
Theodora

Жолто цветче

43383360
Мислења: 1413
Зачленет: 19 Јан 2011, 20:18
Локација: Булевар Факи Тити бб - Дистопија
There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot.

Мислење 30 Јун 2011, 22:57

Во Јужна Америка има племиња кој практикуваат полиандрија, и тоа жената се мажи со повеќе браќа.Демек да се зачува семејството.Ха ха.И несмее да има секс со наредниот додека не добие месечен циклус, да се знае од кого е детето во случај на бременост.Си мења секој месец различен брат.
Ајде бе , тежко неа!!!Некогаш неможе човек да се справи со еден а камоли да ти се погодат 10 браќа!хаос
slobodka

Сино цветче

118252
Мислења: 400
Зачленет: 24 Окт 2010, 18:37

Мислење 30 Јун 2011, 23:13

Theodora напиша:Дефинитивно не е за мене, мене и еден би ми правел гужва на моменти, јас и сама сум си често премногу.

И да знаеш дека би ти правел гужва :wasntme: :)

Искрено неможам да сфатам. Ај да, гледаме по индиски, турски, шпански серии полигамија, али мене ми е тоа несфатливо. Па за кој к* се мажам, така? Па ич нема да се мажам ако сакам полиандрија(или како и да беше), или пак да го делам мм со уште 2 ?!
Andzelika

Сино цветче

151107
Мислења: 158
Зачленет: 02 Мар 2010, 02:30
Maybe we like the pain. Maybe we're wired that way. Because without it, I don't know; maybe we just wouldn't feel real. What's that saying? Why do I keep hitting myself with a hammer? Because it feels so good when I stop.

Мислење 21 Авг 2011, 11:43

Полиандријата скоро и да не постои , додека обично се јавува полигинијата , која е нормална појава во арапскита земји и е поткрепена со религијата и традицијата , но не и во Западниот свет каде секаков вид на полигамија се казнува со закон . Најчесто овие престапници практикуваат бигамија ( брак на еден маж со две жени , за што сите знаеме ) . Казната во САД за бигамија во просек изнесува пет години .
softqueen

Сино цветче

114163
Мислења: 206
Зачленет: 13 Авг 2011, 00:27

Мислење 21 Авг 2011, 12:47

Гледам една американска серија каде што е прикажан животот на едно полигамиско семејство и заклучив дека јас нема шанси така да живеам.Три жени се, седум деца и еден маж, тој носи пари во куќа, вие се за се поделени во врска со домашните работи и секоја од нив наизменично поминува ноќ со него.Го даваат како сабајле има секс со едната, излегува од спална, ја бакнува другата :x На се тоа, мораат и да се кријат од комшии и пријатели.
Од мене големо НЕ.
femina90

Жолто цветче

1659813
Мислења: 3582
Зачленет: 25 Дек 2009, 01:21
Локација: Скопје
Not every brigde wants to be crossed :)

Мислење 02 Сеп 2011, 03:13

Lilit напиша:Кога ќе се замислам...мене најмногу ми одговара полиандрија,ама да не ги се*сам сите или не под еднакво. :D
Која е поентата да имам 10 различни мажи кои ќе ми задоволуваат исти потреби на просечен начин,кога можам да имам 10 различни мажи да ми задоволуваат 10 различни потреби на врвен начин?!
Пих...ај некако да го легализираме?!А?!

LILIT for PRESIDENT :lol:
кога можат мажиштана зашто не и ние бе 8)
и наместо јас имам 10 девојки, песнана од Владо Јаневски, ќе си пееме јас имам 10 дечковци(или мажиња :$ :rofl: :lol: :clap: :dance:
Hipster

Жолто цветче

18391479
Мислења: 1565
Зачленет: 08 Јул 2011, 20:21
Локација: Свирипичино!
If you don't get why by now, pal, you ain't ever gonna get it.
Frank Sinatra :music:

Мислење 02 Сеп 2011, 11:41

па што знам ја некако сум повеќе за полигамија отколку за полиандрија....не можам да замислам бре толку мажишта да ми се плеткаат во креветот :D
paulina2

Сино цветче

9648
Мислења: 407
Зачленет: 15 Јун 2011, 09:48
Is sex dirty? -Only if its done right.

Врати се на Брак

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: An-na, ana.s.28, kuc, nitokris и 6 гости

Site Meter