perlaa напиша:Можеби не е на место прашањето ама да си прашам. Навистина ли некоја девојка кога ќе се вери со некој што учил за поп не треба да се пресели кај него и да спие со него се додека не прават свадба?
eli25 напиша:Плус сестра му иако мажена,си се понаша ко дома,доаѓаше дома за празнициве,и кога си отидоа гостите земала да раскрева и реков остави јас ќе си раскренам-она вели-ама да и помогнам на мама.Плус си се шета по собите како што сака,абе лудница е еден ден не се издржува!
Јас направив благо од Скопје и однесов пола таму пола дома,ама кога доаѓаат гости само од ќерка им го сервира,а кога прашав каде е моето рече го изедовме,што се сомневам зошто беше многу и за еден ден не го изеле гарант ,го фрлила.
Цел стан е полн со ствари од ќерка им,а за моите алишта и да сакам нема каде да ги ставам,зошто госпожата имала премногу гардероба па и се чува тука........
Разбирање со нив нема,џабе мојот качува притисок,ко да не им чуе за него,само ние ги јадеме нервозите......И кога ќе ме чујат дека искачам од кај нив-леле каде пак сега ,кај мајка ти ли?-Ми велат.Велам не -дома ќе си одам.......леле како ,па ова ти е дома сега!!!!!!
eli25 напиша:Сега сум дома,и искрено ме нервира шеткањето ваму таму.Место убаво да се одморам за викендот јас се нервирам за вакви глупости,е не ми се верува!!!
Повеќе сум дома,бидејќи официјално тоа беше мојот став нели,ама кога сум кај него ужас! Не знам како би живеела таму утре![]()
.Ако појдам во кујна одма ќе се појави некој на врата демек што ќе правам да видат,ако чекаме гости зазвонат на звонче одма трк први да видат кој е,100 пати им рекол вереникот ама не се разбираат....ми се оди да земам стан под кирија и да бидам раат.Стварно сакам да бидам со него,во Ск.сме заедно,ама неможам нив да ги гледам искачаат од секоја најмала глувчешка дупка!!!!
Плус сестра му иако мажена,си се понаша ко дома,доаѓаше дома за празнициве,и кога си отидоа гостите земала да раскрева и реков остави јас ќе си раскренам-она вели-ама да и помогнам на мама.Плус си се шета по собите како што сака,абе лудница е еден ден не се издржува!
Јас направив благо од Скопје и однесов пола таму пола дома,ама кога доаѓаат гости само од ќерка им го сервира,а кога прашав каде е моето рече го изедовме,што се сомневам зошто беше многу и за еден ден не го изеле гарант ,го фрлила.
Цел стан е полн со ствари од ќерка им,а за моите алишта и да сакам нема каде да ги ставам,зошто госпожата имала премногу гардероба па и се чува тука........
Разбирање со нив нема,џабе мојот качува притисок,ко да не им чуе за него,само ние ги јадеме нервозите......И кога ќе ме чујат дека искачам од кај нив-леле каде пак сега ,кај мајка ти ли?-Ми велат.Велам не -дома ќе си одам.......леле како ,па ова ти е дома сега!!!!!!
Ете си се исповедав јас,може не во соодветната тема,ама нема да ви се верува кога ќе ви кажам дека се интелектуалци,студии уште на времето завршиле во странство,прошетани и цел живот на функции...ќе си пукнам,аман

Plavusa.17 напиша:Значи сите случаи, ама баш сите за кои сум слушала досега околу веридби девојката останува дома. За во Скопје зборам, во другите градови верувам поинаку е, спротивното зафаќа поголем процент од вереното женско население. Што е до мене не е ни потребна темава, ама гледам има девојки кои знаат или се самите тие случај на селење од дома по веридба, па еве ќе дискутираме...
Веридба е, давање збор дека ќе се венчаат, не е венчавка. А ти можеш да дадеш збор и да не го одржиш, и што тогаш? Затоа наместо девојките да ги спремаат куферите уште пред веридбата, пред да полетаат нека размислат подобро околу фрката за селењето. Сешто може да се случи, ехее има случаи што раскинуваат веридби од Х причини (нормално поретки се тие случаи, ама пак веројатноста си постои), а викате имало и места кај што излагале муабети дека демек ако по веридба девојката не отиде кај него, нешто има, а? Леле глупости, уште сме во турско бре! Па и во Турција девојката верена не се сели кај вереникот дома бре, барем не во поголемите, поразвиени градови! Си гледа да си завршат двајцата факултет, да се вработат, да заработуваат за живот и тек тогаш да бидат заедно, инаку од воздух да не ќе живеат? Така било тоа, оди вери се и ич гајле немај си!
Против сум и дечко и девојка заедно да живеат верени, а тек па што има случаи неверени заедно што
си живеат и после може да се дешава на секоја пожестока кавга куферите да се спремаат, ццц! Е колку ми е глупо и несовремено тоа. Е тоа е за срам, а не да останеш кај родителите кај кои си бил цел живот дотогаш. Кај саканиот ќе бидеш дај Боже цел живот, тоа не ти бега, туку кај родителите дали ќе бидеш?
Ај ако не на 20 години да се преселам ја кај дечко ми, паааа на 22-23 да се вериме, пааааа на 25-26 да се земеме а јас од 20ка сум отишла да живеам кај него и самиот факт што не живеам со моите од старт ми ја почнува болката прерано! Што дека ќе се земеме по 6 години карикирам, кога јас за моите од дома сум отцепена уште од старт? Зошто такво мачење, кога можеме да си имаме убав живот тој со неговите, јас со моите, потоа веридба, па свадба, па да си живееме заедно?!
Стварно не ги сфаќам таквите девојки што трчаат кај дечковците уште верени, а тек па тие уште што ни верени ни ништо се преселиле и си живеат со дечкото. Само едно ќе кажам, се губи убавината на веридбата и бракот со овие преселби и глупости, се губи смислата на обичаите на свадба што се прават со земање на невестата од дома, пример. Да се враќа кај нејзините само за да ја земат е фарса! ФАРСА луѓе, не е тоа-тоа, никогаш нема ни да биде! Вистински ли ќе се тие солзи, кога таа одамна ги напуштила нејзините?! Јас се што знам се фала Богу нормални случаи по веридба си даваат збор, планираат свадба истата ја прават и со сите адети и обичаи невестата се сели кај младоженецот. За веридба тој оди кај неа дома, ја запросува си даваат збор еден на друг, може да прослават во некој ресторан или кафана и слично потоа и тоа. Е тоа е како што треба да биде, ем зачувана традицијата, ем на современ начин. А не вака примитивно! Што ќе кажеле луѓето... еве јас ќе кажам ако толку на некои им е битно дека како можат тие девојки уште во врска да се селат кај дечко, а после ако раскинат?! Срам да им е! Ќе речам како можат верени да одат, ако раскинат веридба?! Срам да им е ептен! И да останат заедно, ќе речам како можат да ги остават родителите уште неверени, неземени и да отидат кај некој дечко кој колку и да го сакаат за се си има ред?! Срам да им е, стварно! Е јас од Скопје така ќе речам, а не па во некое село таму уууууууф... како не е само најголем ризик тоа кој не се презема само не знам, а 100% веројатност никогаш се нема

kristince51 напиша:seko so svoeto iskustvo jsa vednas se preseliv po veridbata so sega soprugot nikoj ne vliaese na mojata odluka sama si sakav iskrajno затоа што мисев ако останам дома ке ми биде уште потешко секогас ке размислувам дека одброани се ми деновите овде се ке се навракам и ке плачам и намсто да бидам срекна за запоцнатиот живот со тој сто најмногу го сакам јас ке плачам за она што го оставам па ако е така зашто ке стапам во брак може уште да ми биде дечко ако не сум спремна а и како и да пак ке мора да го напуштиш твојот дом за поубав и посрекен дом каде пак ке создаваш за вас каде и таму ке ја чуствувас топлината дека е твој дом кога е тој кој сакаш до тебе,плус побрзо ке помине времето подготовки за свадба запознавање на роднини наваму натаму а не на свадба да се чудиш кој се добро јас сум таква лицност сто до пред веридбата не сакав да идам кај неговите дома да седам со нив да се врзувам премнуго само неизбежно на слави или роденден на сопругот мој ги видував ,зошто за лубов ми треба маж ми не неговото семејство, е сега одлучиб да сеу со него после веридба и за дрго зошто сите од вас кој не сте живееле со маж ве кога сте биле во врска знаете друго е да сте во врска со некој па друго е да живеете е тогаа е оној тест дали сте подготвени да го сакате со сите предности и недостатоци, плус дали ти одговара ниеговото семејство ,е свекрвата додека да ја научам да тропне кога влегува жената си немасе гајле иако живееме на поебен спрат си отварсе врати кога сака како сака е во 8ч не викасе да станеме а ние... замисли и затоа е тоа предбрак бар за мене тест да видиш дали ке можеш да живееш под ист кров а и тие на твојте навики да се навикната,а ако неможесш боје на време отколку да стапиш во брак па се покаеш многу мој другарки кој останаа пред брак дома секој ден си плачеа зошто усте малце ни останува време дома а после брак плачеа зошто не е исто како дома неможат да се вклопат а една што беше пред брак кај него дома кога се верија за за 4месеци требаше да прават свадба ама таа ја раскина веридбата зошто неожеше да издржи кај него дома неговите родители беа посебна прича да скратам а најтрагичн што вереникот ги подрзувал неговите наместо неа ало па со кој семејство ти ек правиши така од вас зависи не од обичаи или ова она
Оваа категорија моментално ја разгледуваат: An-na, ana.s.28, kuc, nitokris и 6 гости