ТЕМА: Родителите на вашиот сопруг

Мислење 29 Јун 2010, 10:31

Порано било редот родителите на мажот, невестата да ги вика мамо-тато.
Каков е вашиот став околу тоа? Дали вие би ги викале така?
Јас не можам да се замислам некоја друга жена да ја викам „мамо“, кога јас си имам мајка, и многу ми е глупава таа традиција што останала. Се надевам дека додека стасам за мажење целосно ќе се искорени, за да ако ми се погоди свекрвица некоја лутка па да не можам на крај да излезам :lol:
Unfaithful18

Жолто цветче

412115
Мислења: 1936
Зачленет: 11 Јан 2010, 15:57
Паметната жена постапува со мажот како ковачот со железото: прво добро го загрева, а потоа по свој вкус го обликува

Мислење 29 Јун 2010, 10:43

не би можела да ги викам мамо и тато, и дечко ми тоа го знае..... па не ми се тие родители.. не можам секој пат кога ќе речам мамо или тато да ми застанува кнедла на грло... :)
sarah.key

Сино цветче

40
Мислења: 103
Зачленет: 26 Јан 2010, 14:02
When you're young, your whole life is about the pursuit of fun. Then, you grow up and learn to be cautious. You could break a bone or a heart. And in life, there's no safety net. When did it stop being fun and start being scary?”

Мислење 29 Јун 2010, 11:08

Јас ги викам мама и тато. Традиционална жена :D
Порано сум немала став околу ова. Пред да се мажам и спомнав на мајка ми дека сакам да ги прашам идните свекор и свекрва како да ги викам, а она ми рече - нема потреба, сум правела муабет со куп луѓе на моја возраст, сите сакаат да ги викаат мама и тато.
Јас тоа го сфаќам како знак на почит на родителите на саканиот, и за мене е сосема ок и го сфаќам како форма на обраќање - мамо, тато, име, тетка, чичко... сеедно. Важно да им одговара на сите.
Имав кнедла што е право, мислам сите имаат на почеток, и тоа мене ми траеше долго. Ама се навикнува, ништо страшно.

А се знае кои ми се мајка и татко, и ако викам други така - не значи дека ги заменувам моите или ги израмнувам со нив.
Ariel

Жолто цветче

1832749
Мислења: 2219
Зачленет: 07 Дек 2009, 01:23
Локација: Малку појужно од таму каде што би сакала да бидам!

Мислење 29 Јун 2010, 11:59

Не ми смета ги викав мамо и тато . Посебно му се првеше голем мерак на мојот свекор , на секое мој збор -тато.. тап марка во рака , во тоа време беа марки ..па така ми стана незгодно што мојот збор се наплатува па избегнував да го употребувам. :) :lol: Мислам дека од прво е малку тешко но со време се навикнуваш ... а и полесно е да ги прифатиш како такви без да очекуваш дека можат тоа да ти бидат во права смисла на зборот.
На оваа тема имам разговарано со пријателки кои станале свекрви -односно све-криви, а и нивни снаи па ме изненадува тоа што и покрај тоа што снаите се изразиле дека не можат да замислат некого да викнат мамо , тато сепак кога дошло време згазнале на својот збор и им се обратиле со истиот кој им бил неприфатлив претходно.Јас лично кога ќе бидам свекрва нема да ја условувам мојата снаа ..како сака така нека ми се обрати ,мене ми е важно да се има добар однос и разбирање а се друго само ќе си дојде . :)
Последна редакција: ozbilnazena на 29 Јун 2010, 12:58; редактирано еднаш.
ozbilnazena

Жолто цветче

1257420
Мислења: 1012
Зачленет: 06 Фев 2010, 22:42

Мислење 29 Јун 2010, 12:40

Немам некој посебен став за ова, сум имала потенцијална свекрва која не заслужувала ни со мори да и се обратиш а не па со мамо, зошто е се само мајка не. А сум имала и таква која со душа би и викала мамо, бидејки ме гледала исто ко и мојата сопствена мајка, Ама ако ме тераат со сила да ги викам мамо/ тато, епа на св. никад ке дочекаат.
Sunshine88

Жолто цветче

275104
Мислења: 1139
Зачленет: 26 Мар 2010, 00:47
Трофеи: 1
Слика
Let love come naturally if it's forced it's not real people have issues excepting what's NOT meant to be

Мислење 29 Јун 2010, 12:48

Мене никогаш не ми кажале дека сакаат да ги викам така. На почетокот дури свекрвата ми кажа ако не можеш,не мораш да не викаш така. Ама со тек на време се навикнав и ги викам мама и тате (тато не можам),знам дека и е убаво кога слушаат така,а и мене не ми смета. Инаку кога прават муабет дека некоја снаа не викала мамо и тато,викат па зошто да не ги вика,па нема устата да и се исуши. Ама и повеќе ме сакаат така,знам осеќам. И заслужуваат да ги викам,посебно свекрвата како другарка ми е.
katka-slatka

Сино цветче

2813
Мислења: 296
Зачленет: 15 Мај 2010, 01:42
Ако можеш да гледаш на минатото без жал,а на иднината без страв,тогаш се наоѓаш на вистинскиот пат.

Мислење 29 Јун 2010, 12:55

И ја на дечко ми родителите нема да ги викам мамо/тато. 5 год сме заедно и си ги викам по име т.е тетка таа а него чичко и не верувам дека ќе се смени. И со неа имам правено муабет и ми има кажано да си ја викам по име. Не можам да се замислам а ги викам мамо/тато ја моите си ги в икам по име не па други :lol:
Queen.S

Зелено цветче

329443
Мислења: 607
Зачленет: 03 Апр 2010, 18:23
Локација: Screw you guys, I'm going home!!!
Love like an angel, make love like a devil.

Мислење 29 Јун 2010, 13:05

Ако треба ќе ги викам Господин Бурхан и Госпоѓа Надиде , само да не мора да живеам со нив. :D
Не дека се лоши, ама си сакам сама , и знам дека посебно ќе живеам, дечко ми едвај чека да се тргне од дома.
Не ми пречи и да ги викам мамо и тато. Мене ништо нема да ми смени, како сакаат ,така ќе ги викам. Малку е чудно некој друг да викаш мамо , ама па и него ќе го терам татко ми да го вика ДЕДО, и немој случајно на мајка ми да и рекол БАБО :D
Се шалам, сеедно ми е како ќе ги викам. Или како он ќе ги вика моите родители.

Со дечко ми бевме на одмор , и користевме еден телефон-неговиот. Му ѕвони телефонот и јас читам дека ѕвони МАМА, не знам како се помешав дека тоа е мојот телефон си се јавив и викам: Мами што правиш? Слушам некој ќути. Јас пак: Мами ме слушаш? Пак ми ќути. Па си почнав : Мами , Мамииии ,кажи нешто, слушаш. И кога кажа нешто слушнав дека уствари тоа не е мајка ми туку мајката на дечко ми, се усрамив, му го тупнав телефонот на дечко ми и сакав во земја да пропаднам :D :D :D Така да, јас веќе ја имам наречено МАМИ :D
irenna

Жолто цветче

13471499
Мислења: 2546
Зачленет: 01 Дек 2009, 20:19
Локација: Скопје
There are three ways to do something: good way, bad way and my way

Мислење 29 Јун 2010, 15:42

рано ми е мене уште,но вала кога ќе размислам самоиницијативно сигурно нема да ги викам,единствено ако сакаат и ми речат.
знам дека моите баба и дедо од двете страни,сами се изјасниле кон мајка ми и татко ми дека нема потреба од викање мама,тато,баба,дедо што е исто сосема во ред
femina90

Жолто цветче

1659813
Мислења: 3582
Зачленет: 25 Дек 2009, 01:21
Локација: Скопје
Not every brigde wants to be crossed :)

Мислење 29 Јун 2010, 17:00

Svekrva mi ja vikam mamo i ne mi e voopsto tesko....a svekor mi nemozam da go vikam tato neznam zosto....se zavisi od lugeto...ako te pocituvaat..kako i da gi vikas tie pak ke te cenat...ako se nekoi tersene po sto pati reci im mamo i tato..dzabe ti e...jas za sreka gi imam najdobrite svekor i svekrva....
maried

Фем почетничка

52
Мислења: 22
Зачленет: 29 Јун 2010, 16:50

Врати се на Брак

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: An-na, ana.s.28, kuc, nitokris и 6 гости

Site Meter