Форумџика на годината

Бразилски третман ( трајно исправување на коса)

Дискусија во 'Коса' започната од nena2010, 5 јули 2011.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    115.002
    Бидејки во последно време го рекламираат овој не баш евтин но примамлив третман за коса, денес читајки го мајскиот број на српското изданије на Космополитан наидов на овој текст.

• Tretman za kosu koji može biti toksičan

Svi volimo dobru frizuru, ali iza svetske pomame koja vlada za ispravljanjem kose krije se zastrašujuća tajna...

„Najbolja stvar u vezi sa brazilskim feniranjem nije bila samo fantastična kosa svakoga dana, u naredna tri meseca“, počela je priču mlada Amerikanka Mojra na osnovu ličnog iskustva. „To mi je donelo slobodu. Nisam više morala da biram između treninga i isfenirane kose, nisam više brinula u situacijama kada me uhvati iznenadni pljusak… Osvojila sam dodatnih 40 minuta svakog jutra, samo za sebe.“ Koliko god da je Mojra bila oduševljena popularnim tretmanom ravnanja kose, ipak nije mogla da zanemari činjenicu da su joj, tom prilikom, oči suzile i da je osećala pečenje u nosu i grlu. To su bili simptomi izloženosti formaldehidu, hemikaliji koju je, iako uobičajeni sastojak kozmetičkih preparata (ali u ekstremno niskim koncentracijama), Internacionalna agencija za istraživanje kancera označila kao kancerogenu, ukoliko je prisutna u određenim količinama.

Pored toga što se dovodi u vezu sa leukemijom i rakom nosa i grla, dejstvo izlaganja formaldehidu takođe je povezano i sa stanjem koje je poznato kao bolest Lu Geriga (od te bolesti boluje Stiven Hoking, a poznata je i po nazivu Šarkova bolest i amiotrofična lateralna skleroza). Frizerski salon koji je Mojra posećivala koristio je proizvode Brazilian Blowout, koji se reklamiraju i deklarišu kao produkti koji ne sadrže formaldehid. Uprkos tome, nedavna istraživanja pokazala su da su ove tvrdnje netačne. Da pojasnimo, Brazilian Blowout je samo ime jednog brenda u okviru nove grupe preparata za ispravljanje kose na bazi keratina. Postoje i drugi slični proizvodi, samo što nisu toliko popularni.

Otvorene laži
      U julu 2010, u Portlandu, u američkoj državi Oregon, frizerka iz lokalnog salona lepote požalila se da oseća poteškoće u disanju, iritaciju očiju, krvarenje iz nosa, posle upotrebe proizvoda iz linije Brazilian Blowout. Tamošnji ogranak Administracije za bezbednost i zdravlje na radnom mestu (OSHA), federalne agencije nadležne za osiguranje zdravih uslova zaposlenih lica u radnom okruženju, uključila se u ovaj slučaj. I ubrzo su došli do otkrića da ovi proizvodi ne samo da sadrže formaldehid, već da je on prisutan u koncentracijama od 6,8 do 11,8 odsto. Da biste stekli predstavu o tome koliko su ovo velike količine, napominjemo da je preporučena bezbedna granica prisustva formaldehida u kozmetičkim preparatima 0,2 odsto.

Oregonski OSHA objavio je rezultate sprovedenih testova na svom veb sajtu i poslao upozorenja salonima lepote širom zemlje. Kao odgovor na to, kompanija Brazilian Blowout javno je osporila metodologiju testiranja i podnela tužbu. Uprkos tome, OSHA je uspeo da skrene pažnju na ovu temu: država Kalifornija je podnela tužbu protiv North Hollywood kompanije (proizvođača Brazilian Blowouta), na osnovu toga što su prodavali proizvode sa lažnom deklaracijom o bezbednosti preparata i odsustvu formaldehida. I pored toga, ovi produkti se i dalje upotrebljavaju u mnogim salonima širom sveta, a na njihovom zvaničnom veb sajtu i dalje stoji reklama da preparati „ne sadrže formaldehid“.

Pobeći od isparenja
      Što se tiče nivoa opasnosti, možete da se nađete u njoj čak i ako samo sedite pored devojke čija je kosa natopljena ovom hemikalijom koja izaziva rak. „S obzirom na to da tretman podrazumeva zagrevanje fenom i posebnim peglama, dolazi do ispuštanja isparenja formaldehida koja potencijalno mogu da ugroze sve prisutne u prostoriji“, upućuje Dede Montgomeri, industrijski higijeničar u američkom Centru za istraživanje profesionalne toksikologije i toksikologije životne sredine. Znači, ako se u vašem salonu populariše brazilsko feniranje, kako biste osigurali svoju bezbednost proverite da li u vašem terminu rade brazilsko feniranje. Ako je odgovor potvrdan, promenite termin… I obavezno recite razlog.
    Па драги мои феминки убаво размислете пред да платите 100 евра за ова и ОБАВЕЗНО распрашајте се кои производи ги коритсти салонот.

На karamela24 му/ѝ се допаѓа ова.