Мајка ми има рецепт за амерички крофнички, многу лесно, брзо и едноставно: 1 шолја од 200 гр. кисело млеко или јогурт 2 шолји брашно 2 мали лажичиња ракија (било каква, ова за да не "пијат" многу зејтин крофните) 2 јајца 1 пециво Се меша смесата во подлабок сад и кога ќе стане со средна густина, само се зема со мало лажиче тесто и се пушта со сад со загреано масло. Се пржат, а потоа се знае - чоколаден прелив, мед, шеќерен прав, по избор. Bon appetit !
Амерички крофни Потребни состојки: 1 Шекер лажичка/ки 1 парче пециво 200 милилитри Млеко 2 кесички Ванилин Шеќер 200 грама Брашно 2 Јајца Се матат јајцата. Постепено се додава шеќерот и ванилата. Кога јајцата убаво ке бидат изматени, се намалува брзината на миксерот, постепено се додава млекото наизменично со брашното и 1 прашок за пециво. Од брашното ставаме по потреба (не мора точно како што е назначено, може и повеќе) се додека не се добие густо тесто (отприлика како за мекици) Се пржат веднаш, во врел зејтин. Со мало лажиче се обликуваат во форма на топче. Нема да коментираме колку се вкусни, зашто ова е трет пат како ги правиме и едвај успеавме да ги сликнеме пред да се изедат Амерички палачинки Потребно: 3 jaјца 250g брашно 1,5dl јогурт или кисело млеко 2,5dl млеко 2 лажици шеќер 1 лажица сол 2 лажици прашок за пециво Подготовка: Состојките ги мешаме и ги оставаме да стојат 10 минути па ги печиме во тавче. Ги премачкуваме со џем, мед или било што друго вам што ви се допаѓа. Палачинки со фил од ванила За крем - 500 мл млеко - 100 гр шеќер - 1 пудинг од ванила - 100 гр мелени ореви - 2 ванилини шеќери - 50 гр путер - 50 гр шеќер во прав за тесто - 250 гр брашно - 1 јајце - 3 дл вода Во тенџере ставаме 1/2 литар млеко, а во мензурата ставаме 1 децилитар. Тенџерето го ставаме на оган. Во млекото додаваме 100 гр шеќер, промешуваме и оставаме да зоврие. Во меѓувреме во мензурата со млеко додаваме пудинг и промешуваме. Во садот за матење ставаме 1,5 дл. вода. Кршиме едно јајце, го ставаме во садот и матиме со миксер. Потоа кон смесата го додаваме брашното и продолжуваме да матиме со миксерот. Откако млекото ке зоврие, смесата за пудинг полека ја истураме во тенџерето и непрекинато матиме со жица за матење на тивок оган. Кога смесата ќе се згусне, го тргаме тенџерето од оган и го ставаме на работната маса. Го оставаме пудингот да се излади. Потоа тавата на која ќе ги пржиме палачинките ја премачкуваме со масло за јадење. Кога тавата доволно ќе се загрее, смесата за палачинки ја истураме во неа. Откако палачинката ќе се испече од една страна, ја превртуваме да се испече и од другата страна. Кога ќе се испече и од другата страна, палачинката ја ставаме на една чинија. Истото го правиме додека не ја потрошиме смесата за палачинки. Откако пудингот ќе се излади го истураме во сад за матење. Додаваме 50 гр. путер и со миксер матиме смесата да се соедини. Потоа ги додаваме мелените ореви. Матиме со миксер. Кога филот е готов, започнуваме со филувањето на палачинките. Од филот нанесуваме на палачинката и го размачкуваме на една половина од неа. Најпрво ја превиткуваме на половина, а потоа и на четвртина. Филуваните палачинки ги редиме на чинијата. _________________________________________________________________________________________________________ вчера јас и мајка ми правевме амерички крофни,и испаднаа мноогу вкусни! еве рецепт: 1 лажичка шеќер 1 пециво 200 мл млеко 2 кесички ванилин шеќер 200 грама брашно 2 јајца Се матат јајцата.Постепено се додава шеќерот и ванилата.кога јајцата убаво ке бидат изматени,се намалува брзината на миксерот,и постепено седодава млекото неизменично со брашното и 1 прашок за пецво.од брашното се става по потреба( не мора точно какошто е нанзачено,може и повеќе)се додека не се добиегусто тесто(отприлика како за мекици) Се пржат веднаш,воврел зејтин.сомало лажиче се обликуваат во форма на топче.После се става шеќерво прав и чоколаден прелив. значи мој коменатр за рецепвов:МЊАМ!!! фала trendafilka!
Мафинсот ги имаш во Кам Маркет готови. Само се меша смесата и се печат . Мн се убави.. Инаку и во Америка се јадат така готови од кутија .
Амерички крофни и амерички палачинки! Recept za amerikanski cokoladni mafini (proban e milion pati) potrebno:50 gr,seker,1 vanila,100gr.margarin(moze i pola,znaci 125 gr.),1 jajce,2dl.mleko,2 mali laziki kakao,150 gr,brasno,1 pecivo,200 gr.cokolado za gotvenje(polovina seckano,polovina topeno) Se mati margarinot so sekerot i vanilata,ne mora mnogu da se mati,potoa se dodava jajceto,pa rastopenata cokolada,potoa 200 dl.mleko i 2 lazicki kakao.Se dodava brasnoto i pecivoto.Na kraj se dodava seckanata cokolada.Ne mora mnogu da se mati,odnosno mafinite ne treba das e matat i da se mesaat mnogu,toa e pravilo. Potoa se pecat vo tava za mafini,dokolku nemate hartieni kosnicki,ke namackate so margarin,se pecat 20 min na 180 stepeni,odkako ke se izvadat se ostavaat malku da se izladat,zasto ke se skrsat,mnogu se krevki. Po zelba moze da se premackaat odozgora so cokolado,i taka dobivate,dvojno,ili trojno cokoladno zadovolstvo!))) A,sum go pravela istiot recept bez kakao i isto taka e vkusno,samo sto inaku izgledaat!Probajte nema da zazalite,vetuvam! Dobar apetit!
Амерички крофни и амерички палачинки! sinoka pravev americki palacinki , ne od ovaa recepta , imam druga 2 jajca , 300 dl mleko , 260 gr brasno , 1 pecivo i sol malku(samo sto jas staviv poveke , da bidat soleni) ,gi izmativ prvo jajcata pa potoa dodadov mleko i na kraj brasnoto i pecivoto se przat na namasteno tavce kako palacinki, stavav so kutlaca , se stava samo na sredinata od tavceto ubavi bea , samo naredniot pat ke gi napravam blagi kako sto i treba
Америчките палачинки треба да бидат дебели и пуфкасти. најдов еден совршен основен рецепт на кој потоа ќе можете да му додадете нешто плус по ваша желба Состојќи за 8 послужувања 190 g бело брашно 10 g прашок за пециво 6 g сол 10 g бел шеќер 295 ml млеко 1 јајце 45 g путер или маргарин за готвење стопен Упатство 1.)Во голем сад, измешајте ги брашното(убаво е да си го просеете бидејќи така палачинките се пуфкасти), прашокот за пециво, солта и шеќерот. Направете си како бунарче на средина и турете го млекото, јајцето и путерот. Мешајте додека не стани мазно, хомогено. 2.)Загрејте го тавчето за пржење ставете наместо масло малку путер да се растопи. Мене најубаво ми е на средна температура да ги правам. Турајте од смесата со црпалка. Во зависност од колкава е црпалката толку палачинки ќе добиете.хехехе Треба да се кафеавкасти на двете страни и послужете ги жешки. најубаво одат со јаворов сируп но мислам немаме таков во Македонија барем јас немам видено а сум барала по маркети. наместо тоа можете да си ги јадите со мед, или со шербет. јас си правам домашен сируп(шербет) 2 шојли шеќер 1 шоља вода да изврие и му додавам екстракт од ванила понекогаш малку рум или некој друг екстракт само колу да мени мирис неколку капки и такааааа. Пробајте и кажете ми. Мене и на ќерка ми ни се омилени
Фала многу Macushka88 за рецептот за американските палачинки- преубави се, немам зборови Јас ги филував со ако може да се рече мој домашен мармалад од јаболки. За негова подготовка е потребно следново: 1 чаша вода, 2 средно големи јаболки муцо, 3 лажици темно кафеав шеќер и малце цимет. Многу е убав мармаладот зошто со него палачинките се посочни.
ај да прашам ама да не се смеете, овие американскиве палачинки во какво тавче ги правите???? во тоа за обични палачинки??
Има едни мали дигитални ваги. Си има и стандарди колку гр собира една мала кафена лаж. колку супена..... Како и да е и мене ми е смешно и никогаш не мерам
Фала ти Значи сега тоа 6г моажм да го преведам во една лажица сол, иии путеров како со нож кога ќе земеш да намачкаш, отприлика едно редче?! Можам така?
Да можеш така, 1 мала лаж сол а путер едно редче ама малку подебелко не толку тенко. Или проста математика - 1 путер е 250гр па дели и сечи на крај
Јас го знам истиот рецепт за амерички крофни ама со јогурт наместо млеко, вака 2 јајца 1 шоља јогурт (250 мл) 2 шољи брашно 1 пециво обичен и ванилин шеќер по желба (ако се јадат како десерт, а вкусни се и како солена закуска) Ја правев неколку пати рецептава, превкусни се и многу едноставни за подготвување
Јас ги имам правено два пати по рецептот на Macushka88 и морам да ви кажам дека клучна улога во вкусот има брашното. Првиот пат ги правев со брашното на Жито Лукс, излегоа, ама не беа толку убави. Денес ги правев со Воденичар брашно и прекрасно испаднаа, прсти да излижеш. Инаку сум ги правела и по еден друг рецепт, ама тие некако помрсни беа, а овој рецепт е одличен!!!! Ги пoлеав со домашен сируп од јагоди и вишни. Се удавив, буквално. Сега не можам да мрднам.