Форумџика на годината

Бугарски пасоши

Дискусија во 'Политика и настани' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

1. Nyan-Cat

Nyan-Cat Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    12
    Лично мене подобро ми е.Пред некоја година имаше денови кога немавме леб да јадиме.Мајка ми се пишеше по продавници,сега се вработени со стална работа и имаме приходи за нормален живот.Е сега некој шо бара луксузи то е друго...Велиме дека има сиромаштија ама уклучете телевизор бе луѓе прочитајте на интернет информирајте се сите се во криза.И не е поправилно да се соочиш со проблемот?
    Лесно е да се иселиш.И НЕ никогаш немам помислено на преселување а и нема да помислам.Нигде ја нема слободата која ја имаме тука. ;)

2. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Драги мои женки!
    Од патриотизмот не се живее!
    Во ред е да го сакаш оној дел од земјата, каде си се родила, имаш таму спомени, си растела итн. Е, арно ама, јас такви места имам и во Бугарија, а сега и во некои други делови во светот.
    Да можам да се откажам од било какво државјанство, уште од истиот момент би го направила тоа. ЈАС НЕ СУМ ПРИПАДНИЧКА НА НИТУ ЕДНА НАЦИЈА! Јас немам никакво право да посвојам дел од земјата и да кажам дека е мој.

Додека постои овој ебан капиталистички систем, не гледам никаде иднина, АМА, во некои делови од светот гледам подобри услови за живот. Ако сте успеале да се снајдете во Македонија и да имате пристоен живот, баш ми е мило. Пред да почнете да напаѓате други и да ги нарекувате „предавници“, имајте на ум па мене колку ми е лицемерен целиот тој процес со партиите и војувањето за авторитет(зборувам за оние кои успеале да се снајдат со партиска книшка). Секој гледа да се снајде како може. Јас не оправдувам партии и власт, а уште помалку не подджувам гласање и поддршка на авторитет! Сепак, пред да почнам да ги напаѓам тие луѓе, јас имам целосно разбирање за нивните постапки. Сите, помалку или повеќе страдаме од злото наречено „капитализам“, па дури и богатите, само што тие уште не знаат за тоа. Така да, имајте и вие разбирање за оние кои пробуваат да си ја најдат среќата на некое друго место. И имајте во предвид дека постојат и такви на кои не им е битно државјанството, сите сме жители на земјата, па и универзумот, така да, се’ ни припаѓа на сите ;)

На LyckliG, Divinebutterfly и daylight им се допаѓа ова.
  3. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Ако ти е тебе лично подобро збори си за себе, немој да генерализираш, молчи си и уживај си. Остави ги помалку среќните да се снаоѓаат како знаат и умеат, затоа што индивидуално и нивно си е, дали ќе бидат Бугари, Грци или што ти ја знам што друго. Ако тоа им помага да живеат убав живот нека, ти да не не сакаш луксуз? Сакаш, исто како што сакам и јас, и секој нормален човек. Ако тебе ти е подобро, не е подобро на онаа мајка, брат и татко што изгубија близок, а некој уво не го боли за тоа, не им е подобро ниту на оние што незнаат кај се телата на нивните блиски, врз кои и сексуално се имаат изживувано, (да, вчера слушав на интервјуто со Стојанче Ангеловски и дека им пикале дрва во анусот) а сега истите тие изживувачи се фалат дека правдата победила откако ги амнестираа. На многу други луѓе не им е подобро, на 80% сигурно не им е, ниту на оние 30 и кусур посто невработени. Тие немаат право на било кој начин да си ја бараат среќата? Мислиш дека на нив им е гајле за Гоце, Даме, Питу итн? Не, нив им е гајле децата да им бидат нахранети, макар душата на ѓаволот ја продале.

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nyan-Cat

Nyan-Cat Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    12
    Далеку отиде темава.Немам намера да се расправам.Поентата ми беше дека и ние сме биле во лоша ситуација па ни еден од моите родители не подклекнал под искушението за подобар живот наречено бугарски пасош.Така сум воспитана да бидам патриот и да си го сакам местото каде шо сум се родила.И за да извадеш бугарски пасош не е така лесно требаат пари.Никој од најсиромашните семејства немаат бугарски пасоши.Сите јас шо ги знам а имаат пасоши се од баш угледни фамилии :?:
    Никогаш не сме задоволни со тоа што го имаме..да не речам и алчни сме.
    И никој не ми одговара на прашањата.Очигледно е дека нема да добијам одговор.
    Ова е мое последно мислење на оваа тема,јас така мислам дека е правилно некој размислува поразлично то е то.
    Имајте добра ноќ :)

5. Butterfly-itgirl4s

Butterfly-itgirl4s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    285
    Па ако сакате бидете си свети патриоти знаете што ? работам и заработувам како докторите во мк студирам истовремено без партиципација бидејќи се водам како државјанин на европска држава живеам во добра населба нали можам да си го дозволам и не не се фалам сакам да кажам дека јас нема да ја оправам нашата држава со моето патриотско срце напротив ќе тонев и тонев со 1000 евра партиципација и не признаен факултет зошто ми е.Добар ми е животот и жал ми е што нашата држава сама ги испади луѓето неколку пати помислував дека и тоа е некоја политика жити се,ако сака господинот претседател да го соедини народот нека не ги спроведува само европските казни што ги плаќаме туку и тамошниот живот е тогаш крв ќе леам за Македонија а дотогаш ќе ја сакам како земја мене еден потпис не ми менува ништо јас знам која сум и од каде се моите корени,да живеат патриотите... од љубов не се живее

На imelda и Offspring им се допаѓа ова.
  6. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Капитализмот не е ебан (колку работиш, толку ќе заработиш), туку ебана е транзицијата односно прилагодувањето од социјализам на капитализам. Проблемот е што превише трае.
    Има една многу јака реченица ,,на кој пазар купуваш на тој и ќе продаваш,, ама ретко кој може да ја разбере и свати.
    Ги почитувам оние кои на било кој начин пробуваат да се снајдат и опстанат во животот. Не е битно каков пасош имаш нека е и бугарски, битно е што си во душата. Оние што се расеани по бел свет и имаат гермаски, швајцарски, италијански...пасоши можеби навистина се претопуваат и уклопуваат во тој систем ама никогаш не забораваат од каде потекнуваат.
    Пак ќе кажам борба за опстанок е денес.

7. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Не е така! ;)

:!: Различни држави имаат различни закони кога е во прашање двојното државјантство, па оттаму некои забрануваат, некои дозволуваат само со одредени исклучоци(Русија, БиХ, Шпанија), некои толерираат(САД), некои дозволуваат а некои дури и подржуваат(Швајцарија на пр.).

Скратено кажано: има држави кои што одобруваат повеќекратно државјанство и има држави кои не одобруваат.

Земјите како Австрија, Германија, Норвешка, Словачка, Црна Гора, Индија, Јапонија и др. не дозволуваат ниту двојно државјанство т.е. ако на пр. пред бугарин или македонец да стане јапонски или германски државјанин ќе мора да прикаже испис/откажување од претходното државјанство за да го добие новото. Ако потоа земе друго државјанство, веднаш го бришат од Германското и тн.

Додека земјите како Аргентина, Канада, Белгија, Исланд, Финска, Унгарија, Шведска, Грција, Србија, Романија, Јужна Кореја, Филипините, САД и тн. дозволуваат и повеќекратно државјанство.
    За наша среќа во оваа листа спаѓаат и Македонија и Бугарија. :)

Тоа значи дека ти теоретски можеш да имаш уште 10 државјанства па и повеќе, но под услов да најдеш толку земји кои ќе сакаат да ти го дадат(т.е. да можеш да ги исполниш условите) и истите да немаат ништо против двојното т.е. повеќекратното државјанство. Тоа има многу предности(најмногу при патување со пасошите), но понекогаш може да има и одредени недостатоци: на пр. Грција и Албанија дозволуваат повеќе државјанства но машките полнолетни лица до одредена возраст обврзани се да служат војска во тие земји доколку престојуваат повеќе месеци. Или на пр. САД толерира повеќе државјанства, но оставаат можност за двојно оданочување :@ доколку некој американски државјанин заработува во странство, т.е. плаќа данок и на САД и на ЕУ земјата на пр. иако е истовремено ЕУ државјанин.

Многу важно: колку и да имаш државјанства и пасоши, доколку си и македонска државјанка во Р.Македонија пред уставот и законите властите секогаш ќе те третираат како македонска државјанка а не како бугарска, американска, финска и тн. Ова важи и обратно. На пр. во САД ако имаш американски пасош, македонски, грчки и бугарски, нив ќе ги интересира само американското државјанство, другите не ти важат. Значи немаш право да бараш помош од македонска или бугарска амбасада во САД ако си воедно државјанка на САД, и обратно.

:!: Важно при патување: Ако имаш на пр. два или три пасоша, во земјата чиј е пасошот, на пр. Македонија, излегуваш и влегуваш само со македонски пасош. Во, да речеме ако имаш и грчки пасош, на пр. Грција влегуваш со грчки, излегуваш со грчки а на македонска граница покажуваш македонски.

На AniNeti, imelda и J.Ivanoska им се допаѓа ова.
  8. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    И јас сум патријархално воспитана, па го искоренив тој дел од мене. :)
    Секогаш размислувај критички, не се секогаш ни родителите во право!
    Назад на темата, во право си дека ти треба некоја пара за да извадиш бугарски пасош. Јас не сум од угледна фамилија, ама морав да се снајдам за да дојдам до тоа пасошот, затоа што со македонскиот не можев да отидам каде што сакам.
    Во право си и за алчноста, особина на многумина (јас пробувам да не ја поседувам), арно ама, во некои земји ти е повеќе ценет трудот,а и работничките права се поголеми. Не си угнетен како кај нас, кај нас кај те дупат во здрав мозок за мали пари, па и плус некој мрсул, со врски што дошол до титула, ти серуцка над глава.
    Ме мрзи да читам назад на темата, ќе ти биде ли тешко да ги поставиш пак прашањата, да пробам да одговорам, да не се чувствуваш запоставено. :)

Како што пишав погоре, кај нас не е баш „колку ќе работиш, толку ќе заработиш“. Не се цени доволно трудот! Луѓето се ненормално експлоатирани и тука почнува проблемот со капитализмот и доказот колку тој смрди. Јас не успеав да го фатам социјализмот (бев мала) и не видов никаква транзиција. Ама затоа гледам што се случува сега и реалноста ми мава шамар! Класната поделба е нечовечна и тоа е уште еден доказ дека капитализмот не е ок!

На Divinebutterfly и Offspring им се допаѓа ова.
  9. LeonaS

LeonaS Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    24
    Здраво, сакам да прашам откако ке заврши интрејвуто за бугарско државјанство, и се добие ново бројче, после колку време може да се гледа процедурата на интернет , на веб страната justice-goverment.bg, пошто јас го пишувам моето бројче и ми излеуваат некои си цифри од 2008 година и некои други работи.
    благодарам

10. LeonaS

LeonaS Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    24
    дали некој беше за бг оваа недела да му закажат за интревју. Ако некој бил за кога му закажаа интревју, се зборува дека закажувале веке на 5,6 месеци,
    :?: :?:

11. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    Имам едно прашање ако може некој да ми одговори.
    Значи вака, со бугарскиот пасош дали можеш колку време сакаш да работиш во европските земји или и тоа е ограничено ? Имам слушнато ама не знам колку е точно дека само 3 месеци смееш да работиш па мора да се враќаш Македонија. Е сега не знам колку е точно ова.

12. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Можеби на овие веб-сајтови може да се најдат повеќе информации:

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/index_bg.htm

http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=bg&langChanged=true

13. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    Toa za adresa...pogresno te informiral nekoj, nema vrska. Jas prestojuvam vo sofija pod kirija pa sepak sum prijaven so sosema bez vrska adresa, nema vrska toa deka treba da imas prestojuvano 3 mesrci. Od druga strana, vnimavajte dobro sto pisuvate, i kazuvate, zasto ako prestojuvas vo BG poveke od 90 dena, ke imas problem. Ke ti bapnat zabrana za eu i ke se slikas posle, svrsi rabota. A za da prestojuvas povejke od 3 meseci vo BG, treba da izvadis D viza, t.e. prodolzitelno ili postojano prebivavane, taka go vikaat, sto i ne e bas brzo i ednostavno, treba da odis na intervju, da kazis pricini za sto imas potreba da prestojuvas vo bg. I toa mora od MK da baras, nemozi da baras prestoj vo bg ako si, mora nadvor da bidis od bg.

14. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    Vo drzava kade sto narodot raboti za vlasta a ne vlasta za interesot na narodot..., begaaj, begaj sto podaleku, toa e vo makedonija, vo drzava kade sto narodot ne zema plati, ne trosi, koja ekonomija sakas da dvizi, koga se e zastanato, ziveat samo kapitalistickite gjubrinja koi od mesec na rabotnikot mu vadat za mesec i polovina rabotni saati i nikogas ne se zadovolni, mu plakaat plata za da preziveat edna nedela pod uslov da ne ja plakaat smetkata za struja, a ako moze pa zosto i da ne ti ja prepolovi platata napola, sekako nema drugo sto da pravis, nema kaj da odis, sakas nekis, ce puknis i ce rabotis. Ete toa ti e makedonskiot mentalitet! So vakvi gazdi, kapitalisticki eksploatatori, makedonija nikogas nema da bidi podobno mesto za ziveenje, ne vo eu da ja primat, i vo amerika da ja odnesa cela, ce ja zapusta samo amerika. Jas ja napustiv makedonija i nemam namera nikogas vo zivotot da ja vidam povejke, od tolku sto mi e smaceno, vejke izbegnuvam i makefonski na ulica da zboruvam. Rabotev vo mk 12 godini i za tie 12 godini osven borcovi i neplateni smetki nisto ne mi ostana. Ne trosam ni na alkohol ni na cigari ni na gorivo ne, ne se luksuziram, so 200 evra mesecno ni mozis da se luksuziras ni mozis da zivees kako covek. A zosto, rabotis, se trudis, saatite i prekuvremeno ko vol ce rmbas ce gi vrvis, za kapitalistot da si gi prajka decata po 3 pati na odmor vo grcija, spanija ili neznam kade, za da vozat koli od po 40 iljadi evra?, a moite deca sto se? Zivotni?,ta da nemozam 3 dena preku leto do ohrid da gi odnesam , I ne, ne sum zavidliv, neka im dava gospod uste mnogu povejke, no neka ni go platat zasluzenoto, odrabotenoto kako na civilizirani lugje, a ne kako na robovi! Rabotnikot vo mk apsolutno kako za covecko sustestvo ne se smeta.
    [mod-kirilica:1mtc4iu3][/mod-kirilica:1mtc4iu3]

15. HurremSultan

HurremSultan Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2012
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    119
    Има ли некакви шанси да се добие пасошот за 3 месеци ? Ве молам вие што знаете да ми одговотите. Фала

16. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    NEMA SANSI!
    Znaci koj i da ti veti pasos ispod godina, te lazi! Osven ako premierot na bugarija mu e brat, bratuced...hehe
    Mozis da si izvadis pasos za edna nedela, ama falc, i itoj kosta od 600 do 800 evra i nesmejs granici so nego da vrvis, samo kolku ko ce rabotis vo stranstvo, ako naleta inspekcija da imas nekakov dok. I ne te cepkaat. A so mk, ce zarabotis zabrana. No so falc pa postoi i rizikot, da zarabotis i zatvor, toa e toa., zatoa...trpenie

На HurremSultan му/ѝ се допаѓа ова.
  17. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    НЕ, БЛАГОДАРАМ! Си имам македонски!

На Winterborn77 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. georgnicos

georgnicos Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    14
    Abe i jas imam makedonski, samo sto so negova upotreba, dosega nemam zemeno plata pogolema od 200 evra a odmene se ceka da hranam familija, da plJkam smetki itn. Tvoe pravo si e da si pravis toa sto mislis deka najmnogu ti odgovara.
    A moj drugar, zede bugarski 2007, ottogas, registrira firma vo germanij za da mozi da ostani i da raboti, i za mesanje lepak vo kanta, podgotvuvanne na materijalot za fasadiranje, znaci opst rabotnik, zema 2400 evra. E pa dovolno izigravav patriot i se borev za makedonija, i so oruzje bev, a vo poslednive 11 godini, nevidov deka odi na podobro. I, zatoa jas velam pa obratno...povejke makedonski?, ne fala, ke si zemam bilo kakov drug samo ne makedonski. I tunguziski ako saka neka bidi. Ja napustiv vejke mk i nesakam ni da pomislam na taa drzavicka deka voopsto postoi a ne da se vratam nekogas tamu. Ne fala, sedisi ako ti e arno i ne se zamaraj i nerviraj so voskari i bezpareskovci ko mene sto nemaat sol vo oci da si frlat pa si baraat careto kako znaat i umeat.

19. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    4.254
    Какви 3 месеци какви година дена? Во Бугарија пасошот го издаваат за 30 дена(такса: 20EUR), односно 3 дена(такса: 40EUR) дена односно 8 часа (такса: 100EUR). Барем така вели веб сајтот на бугарското министерство за внатрешни работи.

линк:
    http://www.mvr.bg/Guide/taksi_tarifa4.htm

20. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Ако имаш добро образование и ако си снаодлив и вредно работиш можеш секаде да се снајдеш. Инвестирај во твоето образование (знам луѓе што паралелно работеле за ефтини пари и тие потоа ги вложиле за да се стекнат со факултетски, дури и мастерс дипломи), барај работа, а не да чекаш дома да те побараат и успехот сам ќе си дојде. Баш затоа што сите од Вас бараат можности надвор од земјава, ситуацијата ни е таква, каква што е. А таму надвор не знам некој што нашол работа, а да не е што во тие западни земји Европејците не сакаат да ги работат. Мене ми е супер овде. Точка.