ТЕМА: Дали луѓето се менуваат?

Мислење 13 Јун 2010, 14:48

Според мене, човек може да се промени само ако сам одлучи така, некогаш трпиме промени во име на некого, но тоа не ја менува личноста.
ivance5

Сино цветче

665
Мислења: 197
Зачленет: 01 Дек 2009, 15:21

Мислење 25 Јун 2010, 18:11

нормално дека луѓето се менуваат, ништо не останува исто.
пример за тоа сум јас за неколку години мислам дека за 360 се сменив, за некои на подобро за некои на полошо, меѓутоа не е ни битно тоа, битно е дека да луѓето се менуваат
princessofthedark

Жолто цветче

8918
Мислења: 1004
Зачленет: 15 Апр 2010, 22:02
Локација: na mars
LEARN FROM YESTERDAY,LIVE FOR TODAY,HOPE FOR TOMORROW

Мислење 25 Јун 2010, 22:45

Не сакам да мислам ништо. Само сакам да верувам дека се менуваат...
Hipica

Виолетово цветче

60839561
Мислења: 11394
Зачленет: 31 Дек 2009, 01:34
Локација: Се дувам на врв на Ајфелова
You can still gain me with love and have me for a while, you know? But you're not fighting for us.
Therefore, my love for you will grow low day by day and all the memories will consequently die.

Мислење 25 Јун 2010, 22:56

мое мислење е дека луѓето се менуваат :!: дури и не се свесни за тоа во некои случаи, но се тече се' се менува
е сега ние неможеме да влијаеме на некоја личност да се промени некоја навика или карактер кај неа, но тие самите доколку имаат цврста и силна желба да се променат ќе го направат тоа НО САМО ДОКОЛКУ ТИЕ САКААТ :)

инаку секој од нас се менува полека со тек на време, несвесно самиот живот го налага тоа, самоит факт дека се околу нас се менува, ние растеме созреваме тоа значи дека преминуваме од една во друга фаза и стекнуваме поинакви навики, менуваме средина па се прилагодуваме кон истата....се тоа си е еден процес кој си тече непрекинато :D
Go-Girl

Жолто цветче

37883478
Мислења: 3699
Зачленет: 22 Ное 2009, 20:20
Локација: Во срцето на некој примерок од спротивниот пол.
You'll never get to Heaven if you're scared of getting high!

Слика

Мислење 25 Јун 2010, 23:13

Уффффф малку е тешка темата...не се сите луѓе исти па да можам да кажам во генерала.Мене многу ми значи мислењето на другите луѓе и сакам сите да ме прифатат,но не по цена нели целосно да се променам бидејќи на нив така им одговарало,но сепак тие негативно особини што може им пречат да ги сменам или ако ништо друго колку толку да ги потиснам.Многу е полесна промената што доаѓа спонтано,поради други околности,друштво,средина,а не таа што намерно сакаме да ја предизвикаме.Па така да верувам дека луѓето се менуваат,иако не целосно,сепак не можеме само така да го избришеме тоа што сме биле.Многу сум толерантна личност и поминувам по секави грешки што другите ги прават,но сепак некогаш мора да се стави крај.А тука баш поради тоа што верувам дека се менуваат давам не втора туку и десета шанса,но секогаш се враќа таа проклета особина што ме натерало и првиот пат да ги тргнам тие луѓе од мојот живот,барем привремено... додека пак не поверувам дека може по некоја случајност се промениле :worried:
CherryBerry

Бело цветче

73
Мислења: 70
Зачленет: 13 Јун 2010, 00:18
Imperfection is beauty
Madness is genius
&& it's better to be
Absolutely ridiculous
Than absolutely boring

Мислење 28 Јун 2010, 20:30

Секако дека се менуваат.Во принцип секоја жива или нежива материја со тек на време претрпува извесни промени,ништо не е статично,вечно,па ни луѓето не се исклучок.Причина за тоа што многумина не сакаат да признаат дека луѓето се менуваат,е тоа што очекуваат да се случи extreme makeover на карарктерот преку ноќ,особено баш тогаш кога нив така им одговара и од причина што токму нив така и во тој момент им одговара.И оттаму доаѓаат после разочаруваето,скептицизмот,недоверба итн.
Но,факт е дека постојано сме изложени на некакво влијание,и не можеме да останеме имуни на искуството,дали позитивно или негативно.Какво и да е,удира извесен печат врз нашиот карактер,не обликува,пренасочува,прекршува и повеќе несвесно отколку свесно,но несомнено не` променува на некој начин.Верувам и во можноста свесно да се промени карактерот,само е потребно многу труд и многу време.Покрај тоа,и во самат човекова природа лежи потреба за еволутивен напредок,за постојано созревање и усовршување и со самото зголемување на квантумот на интелектуален капацитет во текот на животот,доаѓа и до промена во карактерот.
renata77

Зелено цветче

14658
Мислења: 728
Зачленет: 04 Дек 2009, 13:42
Most people are stronger than they know. They just forget to believe in it sometimes.
Knowing is better than wondering, that waking is better than sleeping, and even the biggest failure, even the worst, beats the hell out of never trying.

Мислење 30 Јун 2010, 14:07

Јас мислам дека зависи до човекот.Некој може да се смени,а некој не :) Јас на пример,многу се сменив во текот на последната година. :)
baguf4e

Жолто цветче

27334214
Мислења: 2818
Зачленет: 17 Мај 2010, 17:43
Трофеи: 1
Слика

Мислење 01 Јул 2010, 16:15

normalno deka se menuvaat nekoi na poloso drugi na podobro zavisi od samiot covek ili potocno od ona sto go nosi vnatre -so sto ti e polno srceto toa i ke izleze niz ustata
lalezzz

Сино цветче

325
Мислења: 349
Зачленет: 06 Апр 2010, 11:47
KOGA SE GLEDAS VO OGLEDALOTO I SAKAS DA GO SKRSIS,NE E OGLEDALOTO TOA STO TREBA DA BIDE SKRSENO,TUKU TI SI TOJ,KOJ TREBA DA SE PROMENI!!

Мислење 17 Јул 2010, 16:10

Сепак мислам дека најмногу зависи од личноста. Не може ниту еден човек да се промени целосно, бидејќи карактерот никогаш не се менува во потполност. Уште како дете, кога се гради почетниот идентитет сите добиваме некои „инструкции“ за однесување кои ги практикуваме. Како тече времето тие се зацврстуваат за нас и е речиси не возможно да се променат. Сепак се работи за психа. Можеби во животот ќе наидат на многу препреки, ќе сфатат дека правеле грешки, ќе загубат нешто драго и ќе сакаат да се променат. Навидум ќе изгледа дека се смениле, но психата никогаш не се менува, таа не надвладува. Карактерот не може да се смени во потполност, но тука се ставовите кои се сепак дел од него. Како тече животот учиме нови работи и е многу нормално да го смениме ставот кон некоја работа. Тоа не значи дека некоја личност е нестабилна, туку дека во животот разбрала дека за некои работи не е во право и го менува мислењето.
Wild.Child

Црвено цветче

53812243
Мислења: 5368
Зачленет: 12 Јан 2010, 21:09
Локација: Градски парк
I may not be there yet but I'm closer than I was yesterday!

Мислење 17 Јул 2010, 21:02

Сите оние работи кои мора да се служат во животот се променливи, и секако дека човекот искусувајќи се менува. Инаку би било досадно, неинтерсено за живеење, кога еден човек остане ист цел живот, без мотив за останатите луѓе да го запознаваат и истражуваат одново и одново. Тој е сложено суштество, се менува.
kate21

Жолто цветче

15234888
Мислења: 3912
Зачленет: 20 Дек 2009, 22:43
Локација: Тука...каде што ми е убаво...
Ако во виното не можам да ја удавам тагата, тогаш ќе го удавам разумот :drunk:

Врати се на Психологија

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 4 гости

Site Meter