ТЕМА: Депресија

Мислење 30 Ное 2009, 17:26

Сметам дека ваква тема мора да има. Скоро секоја жена во одреден период од животот паѓа во депресија. Дали тоа е во пубертет, после раѓање или во менопауза не е важно.

Јас лично бев во тешка состојба оддреден период. Тоа не беше предизвикано од некој голем настан, а од мали нешта кои се собирале се собирале и еден ден „чашата беше преполна“.

Знам колку е тешко и знам колку е важно да имаш со кого да ги споделиш твоите чувства и мисли.
madzarovska

Фем почетничка

80
Мислења: 19
Зачленет: 29 Ное 2009, 16:53

Мислење 30 Ное 2009, 21:11

Vidi depresijata kako depresija proizleguva od samata psiha kaj covekot, mislam skoro se e do psihata mene nekoas me facaat nekoj momenti na depresija ama jas odma na toa naodjam neso so koe ke se zanimava za da ne mislam na loso i depresivno! imaj na um bez raslika bilo sto loso da se sluci ti samo kazi si vo sebe moze da bide i poloso! :D
majuska

Фем почетничка

00
Мислења: 2
Зачленет: 29 Ное 2009, 13:21

Мислење 01 Дек 2009, 02:21

Mislam deka ne e tolku lesno i ednastavno da se izbegne depresijata,da se najdat raboti so koi ke se zanimavame i da pomine,zatoa sto ne e predizvikana od nekoja obicna dosada,tuku e so pricina...primer jas bev dolgo vreme vo depresija,od mali nesta koi se sobiraa i sobiraa,dodeka eden den ne se "preli casata"...lek-neznam,razmisluvav mnogu dolgo vreme za psihijatar,ama ne otidov...sega sum podobro,mnogu podobro od sto bev,ednostavno svativ deka moram da prodolzam ponatamu i deka mozebi eden den ke bide podobro... ;)
Marge

Сино цветче

4432
Мислења: 140
Зачленет: 27 Ное 2009, 11:36

Мислење 01 Дек 2009, 16:30

Marge напиша:Mislam deka ne e tolku lesno i ednastavno da se izbegne depresijata,da se najdat raboti so koi ke se zanimavame i da pomine,zatoa sto ne e predizvikana od nekoja obicna dosada,tuku e so pricina...primer jas bev dolgo vreme vo depresija,od mali nesta koi se sobiraa i sobiraa,dodeka eden den ne se "preli casata"...lek-neznam,razmisluvav mnogu dolgo vreme za psihijatar,ama ne otidov...sega sum podobro,mnogu podobro od sto bev,ednostavno svativ deka moram da prodolzam ponatamu i deka mozebi eden den ke bide podobro... ;)

Во потполност се согласувам, не е ни малку лесно да се надмине некоја депресија. Јас сум во депресија веќе подолго време, ми се собраа сите работи, што е најжално нема на кого да се обратам, а кога се обратам тешко некој да се интересира, сите викат тоа е само период. Да, период е , ама тежок :x
Magnolija

Жолто цветче

28892712
Мислења: 1222
Зачленет: 01 Дек 2009, 14:30
Локација: where the wild roses grow...
Мојата младост како да беше однесена од улавите ветрови и понекогаш одѕвонуваше од бреговите на полуостровот. - Б. Павловски

Мислење 03 Дек 2009, 19:31

Jas isto imam mal problem so toa,probav sama da se spravam no bidejkji ne uspeav pobarav pomos od psihijatar.Sega se custvuvam mnogu podobro i mislam deka treba da se poseti psihijatar vo takov slucaj.pozzz
kleopatra11

Фем почетничка

57
Мислења: 26
Зачленет: 03 Дек 2009, 18:56

Мислење 04 Дек 2009, 10:09

Не е само така минлив период,ниту пак е лесен.Никој не разбира,само ти си знаеш како ти е и најбаналната работа изгледа огромно тешка и напорна и животот нема смисла.
Кај нас речиси секоја втора жена пати од депресија.Но,многу е важно да разликувате депресивни-анксиозни расположенија со вистинска депресија.Ако минимум трае месец дена тогаш станува за сериозен проблем односно за депресија,а депресивните расположенија траат,ден,неколку дена,недела и поминуваат,повторно се враќате во колосек.
Ако подолг временски период хигиената на спиење ви е нарушена,под тоа подразбирам несоница,па рано наутро будење или испрекината спиење повеќе пати во ноќта и целодневна поспаност,деконцетрација,неинтерес за себе,некогаш преагресивни и отворени однесувања,а во друг случај повлеченост,значи нема конкретни параментри.Исто така најтипична карактеристика е пред спиење да ги доживувате најтешките моменти до степен на смирување и самотешење утре ќе биде подобро,утре ќе направам така и така и ова мора да заврши,значи најоптимистичен момент,се до следното утро каде што чувствувате дека цел свет ви тежи на плеќи и повторно се нема смисла.
Конкретно решение за проблемов нема,пред се бара психолог,па доколку утврди дека се работи за некое специфично растројство кое бара третирање со медикаменти тогаш треба да се обратите на психијатар.Факт е дека депресивците имаат извртена слика за светот пропратена со параноичен пристап кон работите,но едно е сигурно мора да се трудите да се самоанализирате и да се запрашате зошто е тоа така и најчесто со силна работа со себе сами доаѓаме до одговорите кои се кријат длабоко во минатото врежани во потсвеста.Смешно е да,но мора да направите табела буквално за се она што ве разнишало и ако би можеле инстант да промените да напишете што би било тоа и што е тоа што ве прави среќни.Исто така многу е важно да се разберете себе си како го гледате светот,дали сте си сами себе сојузник или се напуштате и сте со цел свет освен со себе.
Lilit

Жолто цветче

86081399
Мислења: 4390
Зачленет: 25 Ное 2009, 23:51
Локација: Зрно грашок

Мислење 11 Дек 2009, 01:03

Lilit напиша:Не е само така минлив период,ниту пак е лесен.Никој не разбира,само ти си знаеш како ти е и најбаналната работа изгледа огромно тешка и напорна и животот нема смисла.
Кај нас речиси секоја втора жена пати од депресија.Но,многу е важно да разликувате депресивни-анксиозни расположенија со вистинска депресија.Ако минимум трае месец дена тогаш станува за сериозен проблем односно за депресија,а депресивните расположенија траат,ден,неколку дена,недела и поминуваат,повторно се враќате во колосек.
Ако подолг временски период хигиената на спиење ви е нарушена,под тоа подразбирам несоница,па рано наутро будење или испрекината спиење повеќе пати во ноќта и целодневна поспаност,деконцетрација,неинтерес за себе,некогаш преагресивни и отворени однесувања,а во друг случај повлеченост,значи нема конкретни параментри.Исто така најтипична карактеристика е пред спиење да ги доживувате најтешките моменти до степен на смирување и самотешење утре ќе биде подобро,утре ќе направам така и така и ова мора да заврши,значи најоптимистичен момент,се до следното утро каде што чувствувате дека цел свет ви тежи на плеќи и повторно се нема смисла.
Конкретно решение за проблемов нема,пред се бара психолог,па доколку утврди дека се работи за некое специфично растројство кое бара третирање со медикаменти тогаш треба да се обратите на психијатар.Факт е дека депресивците имаат извртена слика за светот пропратена со параноичен пристап кон работите,но едно е сигурно мора да се трудите да се самоанализирате и да се запрашате зошто е тоа така и најчесто со силна работа со себе сами доаѓаме до одговорите кои се кријат длабоко во минатото врежани во потсвеста.Смешно е да,но мора да направите табела буквално за се она што ве разнишало и ако би можеле инстант да промените да напишете што би било тоа и што е тоа што ве прави среќни.Исто така многу е важно да се разберете себе си како го гледате светот,дали сте си сами себе сојузник или се напуштате и сте со цел свет освен со себе.

Целосно се пронаоѓам во ова што е напишано,посебно во делот дека навечер ги доживувам најтешките моменти,дека утре ке го направам ова,ке го аправам она,а следното утро ништо нема смисла.Пробав сама да се справам со ова,но не можам.Во последно време почесто размислувам за псиихолог,но некако не можам да соберам храброст за тоа,дали да одам сама,дали да кажам на мајка ми... Не знам,само знам дека на моменти ми е премногу тешко и сакам само да спијам.Вака ми е веке подолго време.Пред 2 год ми беше премногу тешко,имав проблем и го надминав,и сега пред 4 месеци пак ми се случи нешто и што не е толку страшно за да не можам да продолжам,а јас се чувствувам премногу лошо.Немам интерес за ништо,а најмногу ме боли што моите дома ме гледаат ваква,а јас се срамам да им кажам дека ова не ми е само лош период кој ќепомине сам од себе. :(
angelce1

Сино цветче

152528
Мислења: 368
Зачленет: 08 Дек 2009, 15:34
Сите сме створени со Божји благослов!....затоа никој и не смее да биде несреќен....секому му стои својот К'СМЕТ, само некому доаѓа порано....а некому подоцна!...послужете се со малку Трпение..Спасение!!!

Мислење 11 Дек 2009, 17:27

:idea: Istiot problem go imav i jas.Kazuvam na site sto gi poznavam,koj ke se nasmee koj ke me islusa ama nekoj mi rece da probam so joga.Se zacleniv i odev tri pati po tri meseci.Odev sekade kade sto setaa i izveduvaa svoi vezbi.Mene mnogu mi pomogna.Sekoe utro koga ke stanam se poglednuvam vo ogledalo i si vika:jas mozam da bidam pobednik,jas imam hrabrost da uspeam,imam motiv zosto da se boram vo zivotot i da odam napred,sekoe utro nosi nova nadez nova sreka i.t.n.Na primer vo jogata te ucat i sto pretstavuva zivotot.Eve nekolku.zivotot e kniga procitaj ja,zivotot e avantura dozivej ja,zivotot e pesna ispej ja,zivotot e bolka preboli ja,zivotot e vojna bori se,zivotot e smea smej se,zivotot e taga isplaci se,zivotot e ideja ostvari ja i dr.Nikogas ne se predavajte sekogat stvorete motiv koj ke vi pomogne da se izborite da opstanete vo ovie teski momenti od zivotot.Sekogas ima i podobro bidete hrabri i borete se.Mnogu sreka i pozdrav.
ruza

Фем почетничка

20
Мислења: 6
Зачленет: 22 Ное 2009, 20:35

Мислење 11 Дек 2009, 20:40

ruza напиша::idea: Istiot problem go imav i jas.Kazuvam na site sto gi poznavam,koj ke se nasmee koj ke me islusa ama nekoj mi rece da probam so joga.Se zacleniv i odev tri pati po tri meseci.Odev sekade kade sto setaa i izveduvaa svoi vezbi.Mene mnogu mi pomogna.Sekoe utro koga ke stanam se poglednuvam vo ogledalo i si vika:jas mozam da bidam pobednik,jas imam hrabrost da uspeam,imam motiv zosto da se boram vo zivotot i da odam napred,sekoe utro nosi nova nadez nova sreka i.t.n.Na primer vo jogata te ucat i sto pretstavuva zivotot.Eve nekolku.zivotot e kniga procitaj ja,zivotot e avantura dozivej ja,zivotot e pesna ispej ja,zivotot e bolka preboli ja,zivotot e vojna bori se,zivotot e smea smej se,zivotot e taga isplaci se,zivotot e ideja ostvari ja i dr.Nikogas ne se predavajte sekogat stvorete motiv koj ke vi pomogne da se izborite da opstanete vo ovie teski momenti od zivotot.Sekogas ima i podobro bidete hrabri i borete se.Mnogu sreka i pozdrav.

Mnogu ubavo kazano! Se slozuvam so Vas deka aktivnost ili bilosto , sto ke gi otrgne crnite misli od glava , pomaga. No, Ruza, ne e taka lesno, veruvajte...a ni kratkotrajno. Treba mnogu trud i zelba. Edno e vistinito!! Sto god da pravis, dodeka sam ne sfatis deka vredis, nisto zivo ne ti pomaga.
sensitive

Фем почетничка

40
Мислења: 9
Зачленет: 09 Дек 2009, 14:11

Мислење 14 Дек 2009, 05:50

majuska напиша:Vidi depresijata kako depresija proizleguva od samata psiha kaj covekot, mislam skoro se e do psihata mene nekoas me facaat nekoj momenti na depresija ama jas odma na toa naodjam neso so koe ke se zanimava za da ne mislam na loso i depresivno! imaj na um bez raslika bilo sto loso da se sluci ti samo kazi si vo sebe moze da bide i poloso! :D

depresija ne e moment koj sto te "fakja" depresija e nesto sto dolgo se "gotvi"
rjgdm

Фем почетничка

1912
Мислења: 42
Зачленет: 14 Дек 2009, 04:59

Врати се на Психологија

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 4 гости

Site Meter