ТЕМА: Лажење

Мислење 16 Мар 2010, 23:29

За лагата може да се зборува со денови, ама да започнеме дискусија ке псотавам неколку прашања.
Дали лажете? За какви работи (позитивни/негативни)?
Кои се најчесто причините за лажење?

Сите велат дека сакаат искрени луѓе, но ако буквално во секоја ситуација сме искрени би настанал општ хаос. А и не постои човек кој барем еднаш во животот не излажал.

Дали ве фатиле во лага? Како сте реагирале?
И дали вие имате фатено некој како ве лаже и како сте се однесувале или ако фатите некој да ве лаже како би требало да се однесуваме?

И за крај што е за вас лага? Што претставуваат тие?
Bright

Жолто цветче

29212178
Мислења: 2160
Зачленет: 25 Ное 2009, 15:20
Локација: Чуден свет.
~ I let love in ~

"I love not Man the less, but Nature more." - Byron

Мислење 16 Мар 2010, 23:43

lazam samo koga e nesto ne tolku bitno, i e podobro za u situcijata da ne se znae. a vo laga me fatile i togas sum ja kazuvala cel vistina, ne se vplektuvam po poveke lagi, pa sto bide, bide..a kako i da e lazenjeto e neizbezno...
femina90

Жолто цветче

1671823
Мислења: 3595
Зачленет: 25 Дек 2009, 01:21
Локација: Скопје
Not every brigde wants to be crossed :)

Мислење 16 Мар 2010, 23:47

Не постои човек кој не лаже. Кој ќе рече дека не лаже - тој лаже :lol: . Иако мразам да лажам и не практикувам, некогаш едноставно морам :D Лажам за да се заштитам себеси првенствено, а никогаш за да се фалам за нешто што не е вистина или да клеветам некого. Лажам доколку тоа ќе ме извлече од некоја неволја.

Искрено, изгледа добра лажачка сум, па не ме фатиле :D Ама можда и не ме фатиле затоа што најчесто тоа се ситни лаги, колку да покријат некоја минлива работа. Дека ме лажат - имам фатено. Но ретко реагирам бурно. Најчесто премолчувам и оставам да видам до каде ќе турка таа личност со лажење.

Според мене лагите се вештачки производ на човековата психа. Не велам дека се правилни, но се нормална појава и отсекогаш биле. Оние белите се корисни, сите ние добро знаеме зошто. Но не можам да поднесам луѓе кои лажат за забава или за да наштетат некому. Страшно :o
Hipica

Виолетово цветче

60839561
Мислења: 11394
Зачленет: 31 Дек 2009, 01:34
Локација: Се дувам на врв на Ајфелова
You can still gain me with love and have me for a while, you know? But you're not fighting for us.
Therefore, my love for you will grow low day by day and all the memories will consequently die.

Мислење 17 Мар 2010, 00:02

Ретко лажам,преретко,но едно е да неможеш да кажеш,а сосем друго е да излажеш.Лагата е превртување на вистината,корен на лагата е вистината и обратно.Но да неможеш да кажеш е да си чуваш во себе,било каква тајна,да немаш на кого да кажеш мислејки како ќе реагира другата личност,а да го кажеш тоа што ти тежи на душата на личност што сметаш дека е личност од доверба.Но мене во основа не ми е криво што ке ме излаже некој,ако ме лаже,прво себе си се лаже,мене неможе да ме излаже,времето ке си покаже колку и дали ме лажел,колку што ми е криво кога некој лице ми прави,иако знам кога се случува таква ситуација,затоа што понекогаш страшно ги чуствувам луѓето дали ме лаже или не,а и не се замарам со тоа,затоа што знам дека прави да ме изнервира но многу добро знам да игнорирам и тоа што ме излажал да не допре до мене.
Gordana10

Жолто цветче

27473440
Мислења: 4610
Зачленет: 07 Дек 2009, 19:15
Локација: Скопје
Veni, vidi, vici - дојдов, видов, победив!

Мислење 17 Мар 2010, 00:04

Мислам дека сите ние лажеме само на различен начин :lol: сум излажала да,за некои не битни работи кои се подобри во моментот за мене,се на се тоа се ситни лаги што во тој момент морало да се кажат :D а за лажење од типот да наштетам на некој,за големи работи или да кажувам некои смешни не вистини не ми се случило,не сакам да лажам,не ми е пријатно али кога мора мора се :D а мене да,ме излажале и тоа многу пати и најчесто или може да се каже секогаш сум ги фаќала фала богу сум имала среќа ;) и доста ми било непријатно,и било големо разочарување затоа што се работеше за стварно тешки лаги кои не сум ги очекувала од таа особа,не сум реагирала бурно само сум сватила со кого си имам работа,и ситни лаги сум фатила али тие не ме врегале :lol: лагата некогаш е корисна за одредена ситуација али сепак да биде ситна,а не некоја со одвратна намера :down: ;)
lolitaa

Сино цветче

446
Мислења: 447
Зачленет: 20 Дек 2009, 03:57
СликаСлика

Мислење 17 Мар 2010, 00:33

Лажење како навистина лажење,тоа не го практикувам воопшто,ако некој го цениш и сакаш,кажи му се реално,и за тебе и за него,за се.Ама оние ситни лаги кои се некогаш ,мислам,неизбежни,тие се само колку да смират некоја ситуација,или да се одбегне непријатност.А такви сите си употребуваме,нели?
И да ме лаже некој,многу се нервирам,посебно за некои работи како,облека,имам 15 пара фармерки,а сигурно нема,ќе одам на одмор во странство,а сигурно нема да отиде ни до Охрид,бев на кафе со еден ептен згоден тип/девојка,а сум ја видела неа или него на клупа во парк истиот момент кога ми кажал така и слично.
И сигурно сте сретнале и вие такви.Море кажи си право,никој ниту ти дава ниту зема!

Да докажам,и да излажам нешто веднаш ќе ме фатат оти се правам како пиперче и само подголтнувам. :oops:
Еднаш сакав да ја излажам професорката по македонски дека имам добиено,таа само ме погледна и ми рече,ај Кате оди,оти ми е грев оти не знаеш да лажеш. :oops: А јас само сакав да си одам дома оти имав гости што ретко ги гледам :lol: :lol: И одтогаш директно кажувам што имам наумено!
kate21

Жолто цветче

15234888
Мислења: 3912
Зачленет: 20 Дек 2009, 22:43
Локација: Тука...каде што ми е убаво...
Ако во виното не можам да ја удавам тагата, тогаш ќе го удавам разумот :drunk:

Мислење 17 Мар 2010, 01:56

Лажам кога имам потреба, кога треба да се извлечам од некоја ситуација, или кога вистината не е баш пријатна да се слушне. Иначе, експерт сум за лажење. Ретко ме откриваат, а ако некогаш кикснам се вадам со : Кажи ја половина вистина за да ја сокриеш другата половина :D
Иначе не ги почитувам луѓето што лажат туку-така колку да кажат нешто. Имав една другарка трчи лажи.Тоа повеќе наликуваше и на болест. Верувате или не способна беше да излаже и за најмала ситница, која што ништо ќар не и носи. Што е со таквите луѓе не знам. Како и да е, си заработи епитет лажливка :D
Unfaithful18

Жолто цветче

413115
Мислења: 1936
Зачленет: 11 Јан 2010, 15:57
Паметната жена постапува со мажот како ковачот со железото: прво добро го загрева, а потоа по свој вкус го обликува

Мислење 22 Мар 2010, 19:10

Лажам кога е неопходно, кога треба да си го извлечам газот или да биде нешто по мојот ќејф.
Дали ме фатиле не лага? Можно е, ама ми немаат кажано, ваљда не :) .Праксата си го прави своето.Што намислувам- ми успева :twisted: :lol: .
Сепак, почесто ми се случува да не кажам и да преќутам некои работи, а не да раскажувам невистинити стории.

Hipica напиша:Дека ме лажат - имам фатено. Но ретко реагирам бурно. Најчесто премолчувам и оставам да видам до каде ќе турка таа личност со лажење.

На ова ќе додадам: Не ми е криво кога некој ме лаже, криво ми е ако мисли дека му верувам.Ако некој успее мене да ми излаже, доделувам златно ѓаволче за најбољи мангуп.
Braveheart

Зелено цветче

492
Мислења: 615
Зачленет: 31 Јан 2010, 15:44

Мислење 10 Апр 2010, 12:45

vo denesno vreme te smetaat za lazlivec tokmu koga ja zboris vistinata sto mene licno ne mi se dopaga.a zosto e taka-verovatno bidejki sve sto bilo normalno sega se smeta za nenormalno ednostavno vreminjata se smenile
lalezzz

Сино цветче

325
Мислења: 349
Зачленет: 06 Апр 2010, 11:47
KOGA SE GLEDAS VO OGLEDALOTO I SAKAS DA GO SKRSIS,NE E OGLEDALOTO TOA STO TREBA DA BIDE SKRSENO,TUKU TI SI TOJ,KOJ TREBA DA SE PROMENI!!

Мислење 14 Апр 2010, 05:02

Па нема човек што не кажал ваква или таква лага. Јас обично лажам по дома, не им кажувам каде одам, а кога им кажувам најчесто ги лажам. Или кога ќе ме прашаат кога се врати, е тука еднаш не ми текнува вистината да сум ја кажала. Лажам некогаш за да се извадам од некоја каша, ама ништо трагично или претерано. Ме нервираат луѓе што лажат без потреба, што ги величаат работите и на крај ни самите не знаат што излажале.
RainBow

Црвено цветче

6758937
Мислења: 9894
Зачленет: 03 Дек 2009, 16:27
"Таму каде што се љубиме никогаш не е ноќ..."

Врати се на Психологија

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 3 гости

Site Meter