ТЕМА: Молчаливост

Мислење 27 Дек 2011, 00:20

Незнам дали има друга ваква тема на форумот, ама не видов. Мојот проблем е што премногу молчам, во ново друштво, посебно. Неможам да започнам тема на муабет. Како мачка да ми го изела јазикот. И дечко ми се нервира многу така, т.е. многу го нервирам. Понекогаш си прават муабет за работа, а не сакам да се мешам. Ми треба совет, навистина незнам како да постапам.
Amore

Сино цветче

2616
Мислења: 200
Зачленет: 31 Дек 2009, 02:50

Мислење 27 Дек 2011, 00:37

Иста сум и јас луѓе кажете некој совет ... :tmi: :tmi:
MysteriousG

Бело цветче

177
Мислења: 99
Зачленет: 29 Мар 2011, 22:08
Локација: Amsterdam,Netherlands
We don’t know what strong is until being strong is all we have

Мислење 27 Дек 2011, 01:07

Мислам дека се плашите да не кажете нешто погрешно па да се засрамите.Моја претпоставка.
Опуштете се и кажете го она што вие го мислите на темата за која се зборува,ќе се изненадите колку луѓе ќе климнат со глава и ќе се согласат со вас.Така ќе се чувствувате подобро и малку опуштено.Или пробајте да потпрашате нешто,па ќе развиете дискусија.
Треба да имате поголема самодоверба,затоа што и многу луѓе зборуваат и зборуваат а всушност празни муабети.
Како и да е,еднаш во една книга (Москва на солзите не им верува-така се вика книгата) прочитав дека и да мислите дека тоа што го зборувате се неосновани факти или глупости :D тогаш кажувајте ги самоуверено,кога ги кажуваш самоуверено,тогаш тоа се вика точка на гледиште :!: :D
Acerola

Сино цветче

361396
Мислења: 409
Зачленет: 29 Мај 2011, 18:16
Локација: Rio de Janeiro

Мислење 27 Дек 2011, 01:40

Можеби и поради тоа, може немам доволно самодоверба. Но понекогаш и да сум самоуверена, навистина неможам да се сетам на некоја тема. А веќе кога ја запознавам личноста правам се повеќе муабет со неа. Како да ми е страв премногу да не се зближам со некои луѓе па после да бидам повредена.
Amore

Сино цветче

2616
Мислења: 200
Зачленет: 31 Дек 2009, 02:50

Мислење 27 Дек 2011, 01:42

јас ке пробам да се променам па можеби и ке ми успее ... :)
MysteriousG

Бело цветче

177
Мислења: 99
Зачленет: 29 Мар 2011, 22:08
Локација: Amsterdam,Netherlands
We don’t know what strong is until being strong is all we have

Мислење 28 Дек 2011, 01:24

Во случајов самодовербата е клучниот проблем. Треба да имате смелост да си го кажете тоа што го мислите, ќе видите дека без врска се нервирате за тоа дали мислењето ќе ви биде прифатено. Па нормално е да сме сите со различни ставови.
Според мене не е убаво ни претераното зборување. Не е работата само да се каже нешто, така што треба да се најде некоја златна средина. :)
crazyinlove19

Жолто цветче

15021388
Мислења: 3095
Зачленет: 20 Мар 2011, 21:31
Локација: Far away.

Мислење 05 Јан 2012, 11:37

Молчалива сум само во случаеви кога сум со луѓе што не ги знам..
Иако мислам дека молчаливоста е многу, многу лоша.. Никогаш не смееме да се срамиме да кажам да го изразиме преку зборови она што го чувствуваме..

Имам една другарка многу е молчалива..Ќути цело време!

Ама затоа е: ,,мира, мира али испод два мира триста вира,, ;)
anabel-a

Жолто цветче

14592207
Мислења: 1307
Зачленет: 25 Авг 2011, 17:17
Локација: New York
Слика

Мислење 05 Јан 2012, 12:06

Тука се испреплетени 2 карактеристики на личноста - срам и самодоверба.
Од страна гледано се остава впечаток дека не ти е убаво во тоа друштво или изгледаш како намќор. Убаво е што си свесен што го имаш тој проблем а тоа значи дека и полесно ќе го решиш. Почни да го потпрашуваш соговорникот на темата која ти зборува (ако не се наоѓаш во таа тема или ти е непозната), оставаш впечаток дека го слушаш и си заинтересирана, пренеси некое свое искуство или тресни некоја шала за да извадиш насмевка на соговорниците.
slavica999

Жолто цветче

1209529
Мислења: 2347
Зачленет: 27 Дек 2009, 01:31

Мислење 07 Јан 2012, 19:33

Јас сум тотална спротивност :D Секогаш сум зборлива, дури понекогаш и прмногу па затоа и си трпам последици :tmi:
А за молчеливоста Амор, тоа е можеби бидејки не си доволно сигурна во себе, или едноставно не сакаш да се мешеш во разговори :) Најчесто молчеливите луѓе се многу пријатни,мили и добри, па ако се потрудиш може сите да те забележат и засакаат :) Ослооди се од срамот, секогаш кажувај го своето мислење без да се плашиш дали тоа ке им одговара на другите :) Се надевам помогнав :lol: Поздрав :*
Justice.Girl

Сино цветче

8439
Мислења: 263
Зачленет: 15 Ное 2011, 01:12
Love you ! <3

Мислење 08 Јан 2012, 04:13

Молчаливоста е мое второ ЈАС, во многу случаи. И јас бев таква порано, не се секирај, ќе ти помине ;)
Во вистинско друштво, со вистински луѓе, само опушти се.

Ми се има случено многу пати да сум сакала да кажам нешто и да си речам - подобро да не кажам, за после 5 минути некој да го каже тоа, и да видам дека луѓето климнуваат со глава и се согласуваат. И после секако си викам - еј требаше да кажам...
Затоа, порелаксирано ;)

Исто така, многу пати не сум кажувала ништо, затоа што кога ќе сме седнеле во друштво, некој ќе рече за мене - Е она, не збори многу.. И да се чувствувам повредено, наместо да зборувам, да покажам дека само ми требало време ;)
sanjalica

Сино цветче

457924
Мислења: 474
Зачленет: 13 Дек 2009, 20:07
Локација: Насекаде ;)
Секоja женa е роденa и израснатa да биде дама, а нејзино е колку ќе го зачува тоа право....!!!!
Слика

Врати се на Психологија

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 2 гости

Site Meter