колку е ова не фер за останатите кои не се од ск ај кажете ми некој друг добар психолог во ск што работи со упат и картончиња ама и за тие што не се од ск ама ве молам што поскоро некој нека ми одговори
Едно прашање, можеби глупаво, но немам друг кого да прашам:кога одиш на психолог со сини картони, се плаќа ли?Треба ли упут од матичниот доктор?Како оди таа работа со сини картони?
Luge, nemam kade da prasam zatoa pisuvam tuka. Helex apcinjata moze da se zemat bez recepta, gi davaat taka vo apteka?
Ги даваат и без рецепта , само без препорака од доктор од овие подобро не земај , воопшто и од сите апчиња од ваков тип, мајка ми некни зема на своја рака за опуштање на мускулите па целата беше зашематена, и тоа од најслабите, а освен тоа ствараат зависност.
Здраво друштво пред се сакам да ви казам дека и јас спагам во акнсиозните и долго време не сакав да барам помош од никој,но веке дојдодв до степен да немозам самата на себе да си помогнам и побарав помош од психијатар.Мозам многу да го пофалам докторот е нависитина постар цовек сто ке се осекате како да вие татко работи во завод за ментално здравје МЛАДОСТ се наога тоцно до салонот на Симпо на партизанска
е добро, само кажи цена и начин на плаќање телефонски број, дали работи со синни картони или само приватно... поздравче
Работи со сини картони а плаканјето зависи од третманот кој ке ви го даде јас бев еден час на разговор со него и платив 150 денари ,така да сметам дека повеке од 200 денари нема да биде било што Докторот се вика ЈАНИС ГАИДАЗИС.
Камо некој ова да ми го кажеше пред да тргнам на терапија... Всушност, можеби и подобро е вака. Ништо и никој не може да не подготви за соочување со самиот себе. А боли, барем мене проклето многу ме болеше тоа, се држев на конец, на моменти се прашував како уште не сум се распаднала и како сеуште стојам на нозе. Најважно е кога ќе одлучите да посетите стручно лице, да останете истрајни, да не се откажете. На крајот вреди, колку и да е тешко. И не постои начин да ви опишам какво е чувството да се свртите назад, да сфатите дека тоа нешто е позади вас и вие сте живи, постоите, дишете.
Да појаснам нешто. ПСИХОЛОГ , па и најдобар да е , не може да помогне ако не сме 100 % искрени за се пред него. Само така, со искреност, може да има и феноменални резултати. Психологот не смее и не лечи со апчиња туку со некој од методите на психотерапијата.Тој има завршено факултет за психологија и има поминато обуки за психотерапија.Психијатарот има завршено медицина со специјализација за неговата област и тој дава лекови. Според мене најдобро е да се почне со психотерапевт. Ако евентуално нема резултати тогаш се оди на психијатар, но и тој треба да е по препорака, затоа што апчињата сами по себе не го решаваат проблемот туку смируваат за да немаме тегоби и нервна напнатост. Ако сме го погодиле лекарот тогаш мора да лечи и со некој метод на разговор, а не само да не ислуша и да ни препише седативи.Тоа сакав да го појаснам и уште да додадам дека секој лекар треба да е и надарен и експерт во својата област, па не е важно која и да е.
Точно, разговорот и те како може да помогне. Но имај во предвид доколку се работи за посложен проблем или проблеми, неретко е потребно да се започне комплетен процес на психотерапија т.е. разговори да се водат можеби и 2-3 години, со отприлика 2 средби месечно работа врз себе (преку специјални разговори помеѓу тебе и психотерапевтот). Исто така пресудна е твојата искреност и добра волја да работиш врз себе. На крајот повеќекратно се исплати!