ТЕМА: Сарказам

Мислење 19 Дек 2011, 01:40

Од коа почнаа да ставаат слики од Хаус на фејсбук, сите почнаа да се обидуваат да изгледаат попаметно со тоа што наводно оставаат впечаток на дрски и саркастични личности.

Не за џабе е тоа така, бидејќи мислам дека самиот Хаус на дрските и саркастичните луѓе им залепи етикета ПАМЕТНИ, па затоа сеа сите мислат дека сарказмот праи да изгледаат попаметни во очите на другите.

Само што фала богу, има голема разлика и е многу евидентна.
Grunge

Сино цветче

593580
Мислења: 337
Зачленет: 20 Јун 2011, 03:20
Локација: On the dark side of the moon.
Try not. Do or do not.

Мислење 19 Дек 2011, 02:11

Сарказамот не е секој способен и доволно паметен да го користи,барем на правилен начин.

Јас овака не користам многу,ептен некогаш кога не можам да се воздржам а да не одговорам саркастично :) .
BlackSwan5

Жолто цветче

20602289
Мислења: 1869
Зачленет: 06 Јун 2011, 03:54
Локација: На Сантијаго Бернабе

Мислење 19 Јан 2012, 18:56

Слика

|( |( |(
anabel-a

Жолто цветче

14592207
Мислења: 1307
Зачленет: 25 Авг 2011, 17:17
Локација: New York
Слика

Мислење 19 Јан 2012, 19:30

Сарказмот беше интересен се додека не стана одбранбен механизам и заштитен оклоп на некои.
Сарказам? Благодарам не. Ако сакам да те навредам ќе го сторам тоа директно, или ќе ти кажам што ми смета на културен начин.
И да надополнам, освен за строго меѓусебни зафрканции во друштво, го исклучив од употреба.
Nymeria

Сино цветче

462393
Мислења: 232
Зачленет: 17 Јул 2011, 20:40
Локација: Rivendell
Louis: Do you think I would let them harm you.
Claudia: No you would not Louis, danger holds you to me.
Louis: Love holds you to me.

Мислење 19 Јан 2012, 19:47

Учат од саркастично употребен сарказам и го прават втор странски јазик што го зборуваат.
Сарказам.
Ashling

Зелено цветче

1390228
Мислења: 997
Зачленет: 19 Дек 2010, 15:43

Мислење 01 Фев 2012, 17:09

Иронија -да (и тоа најчесто самоиронија), сарказам-не (освен за општествени појави).

За мене сарказмот значи бруталност, зајадливост, прикриена агресивност. На секого му се случува понекогаш да каже некој саркастичен коментар, но луѓето кои се константно саркастични кон се и секого, навистина не ги разбирам. Освен за уметничкиот впечаток и најверојатно себезадоволството, друга поента не гледам. Абе ако нешто сакам да кажам, ќе го кажам директно, јасно и гласно, очи у очи.
Навистина мене лично повеќе ме вреѓа саркастична забелешка, одколку кога некој директно ќе ми се обрати па макар и поостро.

Не ја разбирам и поентата дека сарказмот е одговор на нечија глупост. Тоа ти е како како она, да фрлаш бисери пред свиња...
Peppermint

Сино цветче

440514
Мислења: 335
Зачленет: 17 Јан 2011, 19:56
Локација: Во мојот топол дом
The grand essentials of happiness are: something to do, something to love, and something to hope for.

Мислење 01 Фев 2012, 18:08

Погоре некој го спомна Хаус.
Мене неговата појава ми е иритантна до бесконечност, но за жал ќе кажам некои луѓе се преоптоваруваат да бидат налик него искористувајќи го неговиот талент за сарказам и неговата употреба во секој контакт со општеството. Тоа па уште повеќе ме иритира. Дали човеков постави некои размери на сарказам што премина во безобразие - не знам, но знам дека сарказмот никогаш нема да ми биде мерило за нечиј IQ на некоја личност. Напротив, создаваат контра ефект.

Сарказам во некоја дадена ситуација за да исмееш некоја општ. појава која е актуелна, да речеме некоја личност но во некоја нормала за мене е ок.
Но да користиш сарказам и притоа да се затскриваш позади него за да некого навредиш и омаловажиш дополнително придонесува за мојата антипатија кон прекумерната доза на сарказам во говорот.

Ах, па сарказмот овде користен чиниш саде мозок сее! :^)
LilBaby

Жолто цветче

17022971
Мислења: 1424
Зачленет: 11 Мај 2011, 17:01
Локација: Венера.
It's easy now to see that we were always meant to be ...

Мислење 16 Фев 2012, 14:11

Sarcasm - because beating the s*it out of people is illegal. :D
Сарказамот за мене е тајно безопасно оружје. Сакам да го користам сарказмот само кога е потребно и не сакам да преувеличувам ставајќи слики од Хаус (како што веќе спомнавте) и незнам кои други. Штета што сарказмот полека го губи своето значење бидејќи се почесто е употребуван од дечишта кои не ја сфаќаат неговата улога и кои мислат дека се важни ако кажат некој погрден збор и кажат дека тоа е сарказам.
M.a.r.i.l.y.n

Сино цветче

87126
Мислења: 340
Зачленет: 24 Јан 2011, 19:02
Локација: Somewhere over the rainbow.
"Memories were fine but you couldn't touch them, smell them or hold them. They were never exactly as the moment was, and they faded with time."

"You jump, I jump remember?" ♥

Мислење 24 Фев 2012, 14:52

постојано употребувам сарказам
princessofthedark

Жолто цветче

8918
Мислења: 1004
Зачленет: 15 Апр 2010, 22:02
Локација: na mars
LEARN FROM YESTERDAY,LIVE FOR TODAY,HOPE FOR TOMORROW

Мислење 01 Мар 2012, 22:33

Јас? Саркстична? Никогаш! :D
Сарказмот стана кул пред неколку години. Најчесто е употребуван од лејм фаците (кои се срамежливи irl) и тоа исклучиво виртуелно, како заштита, а и како шанса да изгледаат попаметни. А пак откако стана популарен Хаус, сликичката со него како држи мозок во раце и вели "Use it" им е водилка во животот.
Всушност немам ништо против иронијата и сарказмот и ги употребувам понекогаш. Ги наследив од татко ми затоа што тој отсекогаш така одговарал на глупави прашања. Да се дообјаснам - да, немам ништо против иронија/сарказам, но само во соодветни ситуации и со одредена мера. Дечиштана деновиве ги употребуваат пречесто и веќе не ни ми се смешни и ми ја губат поентата,
Oxymoron

Сино цветче

436362
Мислења: 213
Зачленет: 19 Окт 2011, 22:38
Слика

Врати се на Психологија

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 2 гости

Site Meter